x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Alternativa la Valea Prahovei, dincolo de Sinaia

Alternativa la Valea Prahovei, dincolo de Sinaia

de Diana Scarlat    |    07 Ian 2022   •   07:45
Alternativa la Valea Prahovei, dincolo de Sinaia

Aglomerația de pe Valea Prahovei a demonstrat, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, că vacanțele se pot transforma în coșmar, din cauza traficului. Anul 2022 a debutat chiar cu bătăi între șoferi, în zonele Bușteni și Comarnic.

Dar oferte turistice foarte bune sunt și dincolo de stațiunile de pe Valea Prahovei. La numai 8 kilometri distanță de Sinaia, pe drumul spre Târgoviște, începe un adevărat paradis pentru cei care vor să se relaxeze în mijlocul naturii, cu spații de cazare de patru stele și oferte pentru toate categoriile de turiști. De la Valea Șipotului până la Complexul Turistic Căprioara și fosta tabără Cerbul, în Parcul Natural Bucegi, dar și în localitățile din apropiere, de la pensiunile din Moroeni, la Satul Prunilor, de la Dealu Frumos, vacanțele se pot face departe de aglomerație, dar și foarte aproape de pârtiile de schi, pentru cei care vor să se bucure și de sporturile de iarnă.

Foarte aproape de celebra stațiune montană Sinaia se află multe locuri absolut minunate, precum Valea Șipotului, unde se poate face inclusiv echitație. Cei care vor să se bucure de vacanță fără aglomerație se pot reorienta, de acum înainte, spre zonele învecinate cu Valea Prahovei, unde se poate ajunge pe drumuri alternative, astfel încât să se evite blocajele din trafic. „De la noi se poate merge în drumeții montane, dar și spre oricare dintre pârtiile de schi de pe Valea Prahovei se ajunge foarte repede. Cei mai mulți turiști care vin la Valea Șipotului de sărbători sau în weekendurile aglomerate reușesc să evite blocajele din celelalte zone, dar au și posibilitatea de a se deplasa oriunde, în această zonă. Unii se duc spre Peștera Padina, alții spre pârtiile de schi de la Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal. Dar cei mai mulți preferă să facă echitație, să joace tenis și să facă drumeții, mai ales de când e pandemie”, explică un reprezentant al Pensiunii Valea Șipotului. 

Redescoperă Parcul Natural Bucegi

Nordul județului Dâmbovița este redescoperit de turiștii care au început să caute frumusețea naturii, în afara zonelor aglomerate. De aici începe aventura în Parcul Natural Bucegi, unde până acum 30 de ani erau și celebrele tabere pentru copii, și cabanele Căprioara, Cerbul și Vânătorul. Primele două au fost transformate în baze turistice moderne și redeschise pentru vizitatori, chiar în această perioadă. Astfel, cei care vor să simtă natura sălbatică a Bucegilor și să se bucure de aventură, în același timp, se pot caza, de acum, în aceste locuri readuse la viață. Vechile cabane sunt așezate pe traseele montane cele mai importante din Munții Bucegi. Amatorii de drumeții montane au redescoperit traseele din Parcul Natural Bucegi. Această zonă este una dintre cele mai populare din România, mai ales pentru că se poate ajunge din orice parte a țării, cu mașina personală, cu microbuzul sau cu trenul. Un vechi traseu, popular încă de la începutul secolului trecut, este pe ruta Târgoviște-Sinaia, pe actualul DN 71 sau cu trenul, până la Pietroșița, apoi pe jos, prin Pietroșița și Moroeni, spre Sinaia, de unde se virează spre Gâlma, la stânga, spre Parcul Natural Bucegi. 

Minunile de pe drumul spre Târgoviște

Cele două comune de la poalele munților sunt puțin cunoscute astăzi, deși au fost, mult timp, zone turistice de top. Cei care ajung la Pietroșița și la Moroeni pentru prima oară sunt surprinși de cele peste 140 de case monument-istoric înșirate de o parte și de cealaltă a Drumului Național, cu diferite stiluri arhitecturale, dintre care cele mai frecvente sunt stilul brâncovenesc și cel neoromânesc. Aici casele poartă și amprenta locală a unui stil arhitectural unic în România, care combină elementele tradiționale muscelene cu arhitectura italiană. Cine alege să pornească în această călătorie pe drumuri de munte de la capătul de linie de cale ferată din Pietroșița – unde se poate ajunge foarte ușor, de la București și Târgoviște – se poate bucura mai întâi de o excursie culturală, printr-un adevărat muzeu în aer liber, traversat de DN 71. Iar de aici se poate ajunge, în foarte scurt timp, în inima munților, pe traseul Pietroșița-Moroieni-Gâlma-Căprioara-Cerbul.

×
Subiecte în articol: sinaia Valea Prahovei