ANAT se alătură organizaţiilor patronale de turism din UE care solicită ca autoritățile statelor comunitare să nu ia decizii imprudente şi imprevizibile pentru combaterea tulpinii Omicron.
"Inclusiv în cazul României, considerăm că anumite măsuri ale Guvernului privind revenirea turiştilor în ţară sunt incoerente, adoptate peste noapte şi, de ce nu, ilogice. Nu înţelegem de ce nu se mai păstrează lista-semafor şi se face o departajare discriminatorie între ţările UE şi cele non UE. Pe de altă parte, nu înţelegem de ce turiştilor vaccinaţi care provin din ţările verzi şi galbene din afara UE li se mai impune efectuarea unui test PCR la destinaţia unde călătoresc. Carantinarea turiştilor, indiferent de categorie, ar putea fi evitată prin efectuarea de teste rapide antigen pe aeroport, la sosirea în ţară, ori la maximum 24 de ore după sosire. Să nu uităm că România doreşte să primească şi turişti străini din ţările non UE, iar în actualele condiţii, este foarte dificil. Ţara noastră este acum una dintre cele mai verzi ţări din Europa şi da, trebuie să ne protejăm, însă considerăm că vaccinarea, respectiv, după caz, testarea sunt măsuri suficiente pentru readmiterea sau admiterea turiştilor în ţară", spune Dumitru Luca.
Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism (ECTAA), Asociaţia Hotelurilor, Restaurantelor, Barurilor şi Cafenelelor şi a unităţilor similare din Europa (HOTREC), Asociaţia Comercială pentru un Turism mai Bun în Europa (ETOA) şi Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC) au atras atenţia faţă de reintroducerea restricţiilor de călătorie pentru turiştii complet vaccinaţi.
Noile măsuri afectează din nou turismul intern și internațional.
"Modificarea restricţiilor de călătorie într-un termen foarte scurt slăbeşte încrederea în călătorii şi subminează toate eforturile depuse până acum, inclusiv prin certificatul digital UE Covid, pentru a ridica restricţiile de circulaţie pentru persoanele vaccinate şi recuperate", se arată în comunicat.