x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Aotearoa – "Ţara Norului Lung şi Alb"

Aotearoa – "Ţara Norului Lung şi Alb"

de Dragoş Brătăşanu    |    16 Apr 2011   •   18:44
Aotearoa – "Ţara Norului Lung şi Alb"

Doar in ultimii ani, importul de legi, de cultura, de mentalitati si idei diverse din alte tari a crescut si zilnic putem observa schimbarile produse in fiecare dintre noi si in jurul nostru. Turismul este o industrie in plina ascensiune, oamenii calatoresc mult mai des, fie in interes de business sau personal, din ce in ce mai departe. Lucram cu oameni si companii de peste ocean, studiem la universitati de pe alte continente, sa ajungem in final la concluzia ca lumea devine din ce in ce mai mica.

Pe langa beneficiile imediate si vizible ale globalizarii, se observa si o depersonalizare culturala, o pierdere a identitatii oraselor si chiar a tarilor. Strazile si pietele centrale ale marilor metropole de pe intreg globul arata aproape la fel, aglomerate, cu aceleasi mari branduri, magazine si restaurante. Miile de masini  care creeaza un trafic infernal precum si diveristatea oamenilor adunati la un loc de promisiunile financiare sunt o imagine pe care o intalnim in fiecare mare oras din Europa si SUA.

Romania a inceput de curand sa se alinieze la aceste standarde comerciale internationale, dar exista inca multe probleme de rezolvat pe plan intern pana sa oferim un mediu atractiv atat noua ca locuitori ai tarii cat si celor care vin sa investeasca si chiar sa traiasca aici. Avem de invatat foarte multe de la tarile prin care calatorim, si tot ce trebuie sa facem este sa privim obiectiv ce se intampla atat la noi cat si pe alte meridiane si sa luam doar ce este cu adevarat benefic pentru viata noastra. “O viata mai buna pentru noi romanii nu se rezuma doar la sectorul economic, ci include toate aspectele a ceea ce inseamna calitatea vietii – social, economic, mediu inconjurator, educatie, sanatate si cultura. Calitatea vietii integreaza toate domeniile de interes individual si social, nu se rezuma doar la nivelul de trai care se refera doar la venit” a declarat Drd. Ioana Vlad, cercetator stiintific in domeniul calitatii vietii la Agentia Spatiala Romana. 

Aceasta este prima zi a jurnalului de calatorie in Noua Zeelanda. Am strabatut un drum foarte lung pentru a descoperi ce mod de gandire au acesti oameni, cum se raporteaza la mediul inconjurator si la celelalte aspecte ale vietii lor, ce modele psihologice ii descriu pe locuitorii acestei insule de pe cealalta parte a Pamantului. In cele doua saptamani de jurnal voi discuta cu membri din Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii din Noua Zeelanda dar si cu oameni simpli, din orasele si satele acestei tari.

De ce Noua Zeelanda? Pentru ca este pe locul 2 pe glob dupa Australia in ceea ce priveste standardul de calitate a vietii potrivit ONU, in timp ce Romania este pe locul 50 din 169 de tari evaluate. Cetatenii britanici si americani prefera Noua Zeelanda ca destinatie principala de emigrare, avand cele mai mici preturi la imobiliare din toate tarile dezvoltate la nivel mondial si un sistem de taxe favorabil. Dar nu doar atat. Pentru neozeelandezi, mediul (natura) este poate cel mai important factor in ceea ce priveste o viata fericita. Potrivit rapoartelor agentiilor de mediu internationale, aerul curat, apa si spatiile verzi abundente sunt pe primele locuri in atentia locuitorilor insulei, avand ca rezultat o speranta de viata de 81 de ani. Romania este tara din Uniunea Europeana cu cea mai scurta speranta de viata, potrivit rapoartelor publicate de Comisia Europeana, atingand o medie de 71 de ani, cu 10 ani mai putin decat Noua Zeelanda si majoritatea tarilor din UE.  

In urmatoarele numere vom afla ce anume fac acesti oameni, ce modele de gandire adopta, cum se raporteaza unii la ceilalti, la natura si la mediul inconjurator incat au o viata implinita din toate punctele de vedere. Si cel mai important, vom afla ce putem face noi in Romania pentru a ne imbunatati calitatea vietii. Urmand exemplul celor din Noua Zeelanda, care au reusit deja, vom invata ce putem face noi pentru a schimba ceva in Romania si pentru a face din tara noastra un loc minunat. In numarul de maine al Jurnalului National vom povesti despre Noua Zeelanda, vom afla informatii inedite despre teritoriul maori, cea mai tanara insula de pe glob. Acest proiect este posibil cu sprijinul partenerilor Vodafone, Generali Asigurari si Banca Romaneasca. 

Citeşte şi: Jurnalul Naţional îţi dezvăluie cea mai curată ţară din lume

×
Subiecte în articol: noua zeelandă aotearoa