x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Arii protejate ale României. Parcul Național Retezat

Arii protejate ale României. Parcul Național Retezat

22 Noi 2016   •   23:10
Arii protejate ale României. Parcul Național Retezat
Sursa foto: AGCreativeLab/Getty Images/iStockphoto

Parcul Național Retezat este o zonă parcă desprinsă din basme, cu specii de plante care nu mai pot fi văzute nicăieri în lume și cel mai mare lac glaciar din țară. Parcul se află pe teritoriul județului Hunedoara, în sud-vestul țării. Retezatul este un masiv complex și grandios din Carpați.

Aria protejată cuprinde 20.000 de hectare, peste 20 de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri și văi împânzite de peșteri și avene. Lacul Bucura se află la o altitudine de 2.040 de metri și este cel mai mare lac glaciar din țară. Drumul până la Bucura poate fi presărat cu peripeții, pentru că nu este unul ușor, însă tot efortul merită din plin pentru peisajul unic și spectaculos. Parcul dispune de mai multe trasee turistice despre care puteți afla de la Centrul de Informare Turistică Nucșoara din comuna Sălașu de Sus.

Peștera Bolii din comuna Bănița, județul Hunedoara, este una dintre puținele peșteri din țara noastră care este accesibilă pe toată lungimea ei. Pe lângă relieful impresionant, zona Retezat cuprinde și numeroase obiective turistice culturale și religioase. Turiștii pot vizita Conacul Cândea, Cetatea Medievală și Mănăstirea Colț, Castelul Sântămărie Orlea, Curtea fortificată a cnejilor din Sălaș sau Biserica Iobagilor. În apropiere de Retezat se află și rezervații naturale paleontologice din cadrul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

×