x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Atacul bucătarilor: turismul culinar revigorează destinațiile

Atacul bucătarilor: turismul culinar revigorează destinațiile

de Diana Scarlat    |    18 Feb 2022   •   08:25
Atacul bucătarilor: turismul culinar revigorează destinațiile

O nouă formă de turism culinar-spectacol este ideea genială de readucere a turiștilor în mai multe destinații din România. Acest gen de program artistic pentru gurmanzi se practica și înainte de pandemie, dar acum a devenit salvator pentru zonele mai puțin frecventate în perioada de închidere.

 

Sibiul promovează, în această perioadă, master-chefi renumiți care au reușit să creeze un trend al începutului de an. Participanții la spectacolele culinare au ocazia să vadă un adevărat show care la final le încântă și papilele gustative. Chef Radu Zărnescu va face următorul spectacol culinar „Beef Master” la Palatul Brukenthal din Avrig, după ce a făcut furori în creierii munților, la Bâlea Lac, luna trecută.

 

Spectacolul îmbină bucătăria și grătarele în aer liber cu muzica de bună calitate. Următorul eveniment va avea loc la Avrig, la Palatul Brukenthal, în perioada 4-6 martie, iar în prima zi va cânta solistul Jan Oprişor, foarte apreciat de sibieni. Dar vedeta este Chef Radu Zărnescu, deja aplaudat de public la jumătatea lunii ianuarie, când a urcat la Bâlea Lac, pentru a susține evenimentul „Winter Beef Cooking Camp”. Le-a dezvăluit participanţilor câteva dintre secretele gătitului cărnii de vită Angus, într-o atmosferă specială. Chef Radu Zănescu este unul dintre fondatorii Institutului Naţional de Gastronomie, iar după mai multe evenimente de succes din anii anteriori, vedeta show-urilor culinare „live” a decis să continue şirul spectacolelor de acest gen cu „Beef Master”. De această dată, evenimentul dedicat pasionaţilor de gastronomie de foarte bună calitate va fi organizat împreună cu doi parteneri sibieni de valoare, reprezentanți ai industriei alimentare din această zonă a țării. 

 

Pe urmele istoriei Transilvaniei

 

Palatul Brukenthal din Avrig este copia fidelă a celui din Sibiu, pe care baronul a construit-o ca reședință de vară, având avantajul unui spațiu foarte extins pentru celebrele grădini cu Orangerie, în stil vienez. Baronul Samuel von Brukenthal a construit, la Sibiu și la Avrig, două palate identice. Iar din Avrig a făcut nu doar o reședință de vară, ci un loc în care să poată atrage cei mai importanți oameni ai Europei. Orangeria palatului este astăzi locul în care vizitatorii pot să-și petreacă vacanța, departe de realitatea contemporană, într-un spațiu similar unui muzeu interactiv. Situat la poalele Munţilor Făgăraş, la doar 20 de kilometri distanță față de Sibiu şi 116 kilometri distanță față de Braşov, Palatul Brukenthal Avrig este singurul din sud-estul Europei care oferă priveliștea inegalabilă a unei grădini în stil baroc, la poalele Carpaților. Denumit și „Edenul din Transilvania”, ansamblul arhitectural baroc a fost reședința de vară a guvernatorului Transilvaniei, baronul Samuel von Brukenthal, încă din anul 1771. Astăzi, urmele acestei istorii culturale a Transilvaniei se pot simți în centrul orașului Avrig, unde inima grădinilor baroce încă mai bate, datorită Orangeriei care a fost reclădită din temelii și redată publicului larg.

 

Cei care vor fi oaspeţii frumosului complex baroc din Avrig la acest eveniment vor avea parte de o experiență culinară deosebită şi vor învăţa de la Chef Radu Zărnescu ce înseamnă arta pregătirii cărnii de vită Angus. 

 

 

Un Chef care lansează tendințe în piață

 

Radu Constantin Zărnescu este și preşedintele Asociației profesionale Euro-Toques România, membră în Euro-Toques Internațional (European Chefs Community), organizație fondată în anul 1986 de maestrul Paul Bocuse, la Lyon (Franța). În anul 2006, a fost unul dintre fondatorii Asociației Culturale Euro Est Alternativ, cea mai importantă organizație profesională din România. În calitate de secretar general și manager în același timp, a avut mai multe proiecte naționale pentru bucătari și pentru promovarea gastronomiei. În următorul an după înființarea asociației, împreună cu dr. Iulia Drăguț, a lansat proiectul Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber, prima competiție culinară internațională din România, proiect care a devenit baza următoarelor concursuri similare. Între anii 2010-2017, a fost căpitan și manager al Echipei de Bucătari a României, echipă care s-a întors victorioasă de la multe competiții mondiale. În anul 2017, Chef Radu Zărnescu a fost invitat la Monte Carlo la World Chefs Summit, la finala celor 100 de bucătari mondiali listați în Ghidul Michelin.

×