x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Atracțiile planetei: Sharm El Sheikh – paradisul amatorilor de scufundări și aventuri în deșert

Atracțiile planetei: Sharm El Sheikh – paradisul amatorilor de scufundări și aventuri în deșert

de Şerban Mihăilă    |    18 Apr 2023   •   08:45
Atracțiile planetei: Sharm El Sheikh – paradisul amatorilor de scufundări și aventuri în deșert
Sursa foto: Șerban Mihăilă

Peisajul spectaculos, apele turcoaz, limpezi și calme, cu o diversitate fascinantă a vieții marine, plajele întinse și clima uscată pe tot parcursul anului, cu veri lungi și ierni călduroase, fac din Sharm El Sheikh o stațiune de vacanță extrem de atractivă și una dintre cele mai vânate destinații de scufundări din lume. Sharm El Sheikh („Golful Înțelepților”) este cunoscut și sub numele de „Orașul Păcii”, găzduind de-a lungul timpului numeroase conferințe internaționale importante, între care și spinoasele negocieri israeliano-palestiniene. De acum înainte, românii au la dispoziție noi variante pentru a călători în această locație, unică prin diversitatea și cromatica sa.

Sharm El Sheikh este o destinație nu doar pentru cei care doresc să se relaxeze la plajă într-o stațiune celebră, ci și pentru cei activi, care vor să descopere locuri noi și să încerce senzații tari în deșertul beduinilor sau printre recifele de corali din Marea Roșie.

Încă de la aterizarea pe aeroportul local – cel de-al treilea ca mărime din Egipt -, poate fi observat zidul de 36 de kilometri, din beton și sârmă ghimpată, înălțat în jurul orașului. Prin ridicarea acestei construcții și adoptarea unor măsuri speciale de securitate, autoritățile au încercat să atragă înapoi vizitatorii străini, al căror număr scăzuse dramatic în ultimii ani, după atacurile teroriste din 2005, comise de extremiștii islamiști, care au luat la țintă industria de turism a țării.     

Acum, Sharm El Sheikh inspiră siguranță. Mașini ale poliției pot fi văzute la tot pasul, iar controalele de securitate la punctele de intrare în stațiune sunt, potrivit localnicilor, extrem de riguroase. În aceste condiții, numărul străinilor a început să crească semnificativ în ultimii doi ani. 

Pe străzile orașului, în incinta complexelor hoteliere, pe plaje și în locurile de agrement predomină vocile rușilor, ucrainenilor și italienilor și, într-o măsură mai mică, cele ale nemților și britanicilor. Aerul lor degajat trădează bucuria de a-și petrece laolaltă timpul într-o locație exotică, în care personalul pare mereu în joc de glezne, la dispoziția oaspeților. Numai grupurile de turiști din Rusia și Ucraina dau senzația că se evită, din cauza invaziei lui Putin.   

Vacarmul turiștilor se întețește odată cu lăsarea serii, când lumea iese pe străzile orașului sau în bazarurile din apropierea marilor hoteluri. Este momentul în care zumzetul de fundal al stațiunii se confundă în mare parte cu parlamentările interminabile dintre străini și negustorii locali, într-o experiență de neuitat pentru cei mai mulți dintre europeni, obișnuiți cu prețurile fixe de acasă. 

Aici, majoritatea tarabelor și magazinelor locale nu afișează prețurile mărfurilor expuse și, chiar și în cele în care acestea există, mai este loc de negociere. Tocmeala face parte din felul de a fi al comercianților și este pentru localnici un lucru absolut firesc, ca atunci când dau bună ziua celor care le calcă pragul. Unii dintre ei, spun ghizii locali, se simt chiar jigniți, dacă turiștii nu vor să negocieze și ies din magazin fără să cumpere nimic. 

Într-un târg de kitsch-uri din apropierea moscheei Al-Sahaba, prețul unei statuete reprezentând celebra pisică-zeitate din vremea Egiptul Antic poate scădea vertiginos de la 300 de lire egiptene (aproximativ 10 dolari americani) – prețul cerut de vânzător - , la 150 de lire, după o tocmeală sumară. „Nu am mai mult la mine!”, sună fraza cea mai folosită de turiști, interpretată, pesemne, de localnici drept sfârșitul negocierii. 

În alt magazin din apropiere, prețul unei borsete din piele scade spectaculos în doar un minut, de la 60 de dolari la numai 20. La sfârșitul tratativelor, clienta și vânzătorul par mulțumiți, în egală măsură. 

Istorie tumultuoasă, monumente impresionante

Dincolo de atmosfera locală și zumzetul străzii, vizitatorii au de văzut monumente impresionante ridicate în mijlocul deșertului. 

Sharm El Sheikh se află pe o fâșie de pământ înaltă și stâncoasă, care înaintează în mare și domină Strâmtoarea Tiran, la gura de vărsare a Golfului Aqaba. Importanța strategică a dus la transformarea sa dintr-un sat de pescari, într-un port și o bază navală esențială pentru marina egipteană. 

Orașul a fost cucerit de Israel în timpul Crizei Canalului Suez, în 1956, și a fost dat înapoi Egiptului, în 1957. O forță de menținere a păcii a Națiunilor Unite a fost staționată acolo până la Războiul de Șase Zile, din 1967, atunci când a fost reocupat de Israel. Sharm El Sheikh a rămas sub control israelian până când Peninsula Sinai a fost returnată Egiptului, în 1982, după încheierea tratatul de pace egipteano-israelian din 1979.

Președintele de atunci al Egiptului, Hosni Mubarak, a desemnat Sharm El Sheikh drept „Orașul Păcii”, în 1982, iar guvernul egiptean a început o politică de încurajare a dezvoltării regiunii. Oamenii de afaceri și investitorii egipteni, alături de investitori globali, între care companii hoteliere internaționale celebre, au contribuit la dezvoltarea turismului și construirea mai multor megaproiecte, inclusiv moschei și biserici.

Considerată un simbol unic în arhitectura islamică, Moscheea Al Sahaba, din mijlocul zonei Pieței Vechi a orașului, pare desprinsă din „O mie și una de nopți”. Moscheea îmbină stiluri arhitecturale diferite și include un centru cultural islamic internațional și o bibliotecă religioasă și culturală în diferite limbi. Al Sahaba este desfășurată pe o suprafață de trei mii de metri și include două minarete, fiecare cu o înălțime de 76 de metri, precum și un număr impresionant de cupole.

Un alt punct de atracție este Moscheea Al Mustafa, care, la prima vedere, pare un castel magic. Clădirea este un amestec de arhitectură otomană și mamelucă și poate găzdui aproximativ 3.000 de credincioși. De asemenea, turiștii pot vizita Biserica ortodoxă coptă Sfânta Fecioară Maria și Sfântul Mina, un alt loc special, cu o arhitectură unică în peisajul egiptean.

Aventuri submarine și în deșert 

Fără îndoială, Sharm El Sheikh a devenit una dintre cele mai frecventate destinații de scufundări din lume, datorită peisajelor sale subacvatice, a diversității marine și, nu în ultimul rând, a apelor calde, limpezi și calme. Între alte activități derulate pe mare se numără snorkeling, windsurfing, kitesurfing, parașutism, plimbări cu barca și canoea.

Scufundările în Sharm El Sheikh sunt legate de Parcul Național Ras Muhammad, plasat în extremitatea sudică a Peninsulei Sinai, acolo unde apele Mării Roșii și ale Golfului Suez se întâlnesc, producând curenți puternici și oferind un habitat pentru o viață marină diversă. Două recife populare printre scafandri sunt Shark Reef, un perete vertical care coboară până la peste 800 de metri, și Yolanda Reef, locul unde se află epava vasului Yolanda.

O excursie pe vasele care merg în Ras Muhammad costă în jur de 40 USD. În preț sunt incluse prânzul și băuturile, precum și trei opriri pentru snorkeling. Cei care vor să facă scufundări mai plătesc o taxă de aproximativ 20 USD. 

O altă aventură de neratat în Sharm El Sheikh este așa-numitul „Safari” în deșert, mai exact o plimbare cu ATV-ul până la o tabăra a beduinilor, de unde pot fi luate apoi cămile pentru continuarea excursiei în împrejurimi. O astfel de excursie costă aproximativ 25 USD. 

În oraș, turiștii se mai pot bucura de Hamam sau baia turcească, parcurgând un traseu care cuprinde saună, hidromasaj și masaj și care curăță pielea în profunzime, oferind senzația de relaxare totală. Costul unei astfel de experiențe este în jur de 30 USD. 

Bruxelles-ul Orientului Mijlociu

Pe lângă atracțiile turistice, stațiunea egipteană este astăzi cunoscută și pentru medierea unor chestiuni politice și economice de importanță globală. De când a fost numit „Orașul Păcii”, Sharm El Sheikh și-a luat rolul în serios. 

Apropierea sa geografică de numeroase țări importante din Orientul Mijlociu, precum și spațiile de cazare luxoase au transformat orașul într-un loc atractiv pentru o serie de conferințe internaționale de pace, ceea ce i-a adus o recunoaștere specială din partea UNESCO.

Orașul, care număra anul trecut peste 50.000 de locuitori, a găzduit în ultimele decenii numeroase reuniuni de pace vitale pentru Orientul Mijlociu, cum ar fi negocierile directe israeliano-palestiniene din 2010. Tot aici, cu 11 ani mai devreme, fusese parafat și acordul de restabilire a autonomiei palestiniene asupra Fâșiei Gaza. În noiembrie 2022, la Sharm El Sheikh a avut loc Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice COP 27.  

Orașul dispune, de altfel, de un centru de congrese, unde au loc întruniri politice și economice internaționale, inclusiv conferințe de pace, reuniuni ministeriale, precum și summit-uri ale Băncii Mondiale și Ligii Arabe.

O nouă variantă pentru români

De acum înainte, românii care vor să descopere Sharm El Sheikh au o nouă variantă de călătorie. Este vorba despre touroperatorul Join UP!, una dintre cele mai mari companii de turism din Ucraina, care are în portofoliu Egiptul drept una dintre destinațiile sale cheie.

De altfel, operatorul de turism are unul dintre cele mai largi portofolii de hoteluri exclusiviste de pe piață, multe dintre acestea în Sharm El Sheikh și Hurghada.

Touroperatorul, pătruns anul trecut pe piața din România, a inaugurat un program de zboruri spre Egipt, cu plecarea din București și Iași. Primul grup de turiști a plecat spre Egipt, din București, la sfârșitul lunii martie. Programul agenţiei cuprinde următoarele rute: de la Bucureşti la Hurghada în fiecare duminică, din Bucureşti spre Sharm El Sheikh sâmbăta şi de la Iaşi la Sharm El Sheikh vinerea. Destinaţia este operată tot timpul anului. Sezonul de vară 2023 se încheie în septembrie, iar sezonul de iarnă începe în octombrie.

„Este mai convenabil să cumpărați o excursie în Egipt de la un operator de turism decât să o faceți pe cont propriu. Operatorii de turism se ocupă de tot – zbor, hotel și transferul la hotel -, iar prețurile oferite de aceștia sunt mult mai bune decât atunci când rezervați pe cont propriu!”, susțin reprezentanții JoinUp! 

Agenţia de turism estimează că 100.000 de turişti români vor merge în vacanţă în Egipt în acest an. Compania va lansa la vară chartere din România spre Turcia, Grecia, Tunisia şi Spania.

Join Up! are reprezentanţe în Ucraina, Moldova, Kazahstan, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, urmând să acceseze în curând şi alte ţări europene. Compania a organizat vacanţe pentru peste 5,7 milioane de turişti.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: Sharm El Sheikh scufundări atractii