Nemţii şi canadienii preferă să facă turism la stânele din Carpaţi
Turismul de la noi nu înseamnă doar Mamaia şi Valea Prahovei. În ultima vreme, românul încearcă să fugă de aglomeraţie alegând destinaţii ascunse. În astfel de locuri ai ocazia să dai peste turişti din străinătate şi te întrebi ce îi determină să vină la noi.
Braşoveanul Iulian Cozma este de 10 ani ghid turistic pentru cei care vor să cutreiere România. Explică de ce vin alţii să vadă minunile de la noi: "Cu mine pe munte merg oamenii care călătoresc oriunde. România nu este o ţară foarte îndepărtată. Le place la noi pentru că nu este aglomerat, iar preţurile sunt mici", spune Cozma.
PE MUNTE. Cele mai căutate destinaţii de la noi sunt Munţii Făgăraş, culoarul Rucăr-Bran şi satele din Maramureş. "Când mergem pe munte, dormim pe la cabane, pe la refugii, prin cort, pe unde apucăm. Am avut un englez cu care am mers numai prin refugiile de la Salvamont. O singură noapte am dormit la Cabana Bâlea Lac pentru că trebuia să ne spălăm", explică braşoveanul, care este recunoscut de toată lumea drept cel mai bun ghid montan de la noi. Poveştile şi fotografiile sale se găsesc pe www.mountainguide.ro.
Costul unei excursii în România pleacă de la 600 de euro. "Este all-inclusive. Turiştii mă întreabă câţi bani trebuie să-şi schimbe, iar eu de fiecare dată le spun că nu este nevoie de mai mult de 50 de euro, bani pentru bere. În rest, totul este asigurat. Deşi au auzit de Maramureş, mulţi străini sunt dezamăgiţi de ceea ce găsesc acolo. Nu poţi spune că faci agro-turism atât timp cât ţi-ai învelit casa în plastic, ţi-ai pus termopane şi conduci un Porsche Cayenne. Sunt foarte puţini proprietari de pensiuni care au înţeles care sunt valorile Maramureşului."
Citește pe Antena3.ro