x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Bangkok, Veneţia Orientului

Bangkok, Veneţia Orientului

de Simona Chiriac    |    03 Mai 2010   •   00:00
Bangkok, Veneţia Orientului
Sursa foto: Simona Chiriac/

Thailanda este fără îndoială "Ţara Zâmbetelor", un loc cu oameni veseli, primitori şi mereu dornici de a te conduce în explorările tale. Thailanda are tot ceea ce şi-ar dori un turist: oraşe pline de atracţii incitante, plaje fabuloase, cu nisip fin şi stânci ce se înalţă din străfundurile apei către cer. Insule pline de exotism, cum credeai că există doar în filme, vestigii istorice şi temple budiste. Şi nu în ultimul rând, preparate culinare neobişnuite, un echilibru interesant de gusturi şi arome, fructe şi legume pe care nu credeai că ai să le poţi gusta vreodată... O altfel de lume, neînchipuit de frumoasă, la cae vei visa cu mult timp după ce vei ajunge acasă.


ORAŞUL GIGANT
Bangkok este poarta de intrare către Thailanda. Unul dintre marile oraşe asiatice, cu zgârâie nori, străzi suspendate, magazine uriaşe (un adevărat paradis pentru cei care adoră shopping-ul), temple budiste şi restaurante unde puteţi savura preparate thai sau internaţionale. Ceea ce vă va încânta încă din prima zi sunt preţurile foarte mici, iar oferta atât de variată va face ca vacanţa să fie un aminunată.

În capitala Thailandei nu trebuie să rataţi o croazieră pe râul Chao Phraya, admirând templele budiste şi palatele ce se întind de o parte şi de alta a râului. Interesant este că din Chao Phraya se desfăşoară o serie de canale, motiv petru care Bangkok a fost numit de către turişti "Veneţia Estului". În fiecare dimineaţă, pe aceste canale sosesc bărcile încărcate cu fructe şi condimente, o adevărată piaţă plutitoare extrem de colorată şi parfumată. Turiştii sau thailandezii pot să se aprovizioneze astfel cu ingredientele unei mese în adevăratul stil thai, direct din ... barcă.


SIAM NIRAMIT
Şi tot la secţiunea "obligatoriu" intră şi o vizită la Siam Niramit. Mult mai mult decât un teatru intrat în Cartea Recordurilor, capabil să adăpostească peste 2000 de spectatori. Proporţiile spectacolului sunt fantastice. 150 de actori purtând costume tradiţionale, elaborat decorate, redau prin dans şi muzică istoria Thailandei (o epopee ce-ţi rămâne mult timp în amintire, imaginile însoţindu-te către casă) sau lumea fantastică încărcată de personaje fabuloase bune sau rele. Personajele se înalţă în înaltul cerului, corăbiile plutesc pe apă, iar ploaia aduce din nou viaţa (totul este atât de real, încât scena se va umple de apă, formând un lac pe care vor pluti bărci graţioase). După spectacol, turiştii pot vizita parcul în care sunt reconstituite tradiţiiile thailandeze. Case înconjurate de mici lacuri, unde poţi să înveţi cum se fac măştile viu colorate, folosite de către thailandezi în timpul dansurilor cu caracter ritualic. În alt loc, o fetiţă te pofteşte să guşti prăjiturele din făină de orez şi cocos coapte chiar în faţa ta. Sau poate o omletă învelită în foi de bambus şi coaptă pe jar. Instrumente muzicale, dansuri, origami. O călătorie de doar câteva ore, descoperind esenţa Thailandei.


MARELE PALAT
Ai nevoie de cel puţin o zi pentru a descoperi Marele Palat, "căminul" regilor Thailandei. Datând din 1782, complexul fost ridicat la iniţiativa Regelui Rama I, cu ocazia mutării capitalei din Thonburi. De-a lungul timpului a găzduit nu doar reşedinţa regală, sala tronului şi birourile administrative, cât şi unul dintre cele mai venerate simboluri ale thailandezilor: Buda-de-Smarald.  Zeul este sculptat dintr-un bloc de jad verde şi a fost descoperit în 1434 de către nişte călugări. Deşi nu este mai mare de 45 de centimetri, atrage ca un magnet toate privirile. Imaginea sacră este înveşmântată diferit, în funcţie de anotimp. Există astfel costume pentru vară, iarnă sau sezon ploios. Ele se schimbă de trei ori pe an, în cadrul unui ceremonial la care participă şi regele Thailandei.

Fiecare statuie, turn sau templu are o anumită simbolistică. Există astfel sculpturi ale personajelor fabuloase care abundă mitologia thailandeză, 178 de secţiuni de pictură murală care descriu  Ramayana, un relicvariu aşezat într-un altar cu totul special, ce poartă numele de "chedi", "Mondop"-  clădirea ce adăposteşte scripturile sacre înscrise pe frunze de palmier, opt Thai Prang- construcţii în formă de con al căror rol este să-i "adăpostească" pe zei, dar şi o replică în miniatură a Anghor Wat. Palatul Chakri, fosta reşedinţă a regilor şi reginelor din Thailanda, este folosit astăzi pentru a găzdui recepţiile în cinstea oficialităţilor din străinătate. Cu siguranţă, preparatele thailandeze, atât de cunoscute, oferă o primă imagine a unei ţări care are atâtea de oferit celor care doresc să o cunoască.


UTIL
Cel mai bine este să ajungeţi în Bangkok în timpul sezonului răcoros, între lunile octombrie şi februarie. În felul acesta veţi evita sezonul ploios, dar şi canicula din timpul verii. Vă puteţi caza uşor în hoteluri de patru şi cinci stele, aparţinând marilor lanţuri, la preţuri foarte mici, comparativ cu Europa (60 de euro camera de lux la un hotel de cinci stele). Transportul cu avionul este foarte costisitor, biletul depăşind 1000 de euro de persoană. Agenţiile de turism din România oferă un sejur în Bangkok la preţul de 1800 euro (incluzând transportul cu avionul, 13 nopţi cazare la hotel de cinci stele cu mic dejun, transfer aeroport, toate taxele incluse).

Pentru a vă deplasa dintr-o parte în alta a oraşului aveţi la dispoziţie taxiuri, metrou, skytrain si touk touk- pitoreştile maşinuţe, în care încap doar două persoane. Pentru cumpăraturi, mergeţi mai întâi la Chatuchak, o piaţă uriaşă deschisă în perioada weekendului.  Un adevărat oraş în oraş, cu străzi întortocheate, unde veţi găsi produse tradiţionale, bijuterii, frute şi condimente, haine, jucării... Absolut orice vă puteţi dori. Preţurile, bineînţeles, foarte mici. Dacă vi se face sete, savuraţi un suc din frcte proaspăt stoarse. Pur şi simplu vă alegeţi cel mai frumos mango, papaya sau ananas şi sucul este gata. Hrănitor şi răcoritor. Siam Paragon este cel mai mare şi mai luxos mall din această regiune. Veţi găsi aici magazine ale celor mai importante branduri, restaurante şi cinematografe. Aveţi nevoie de mai mult de o zi pentru a-l descoperi pe de-a-ntregul.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... thailanda