x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Bruxelles – sub cerul înstelat al Europei

Bruxelles – sub cerul înstelat al Europei

de Magda Cristina Ursache    |    05 Iul 2010   •   00:00
Bruxelles – sub cerul înstelat al Europei

Bruxelles, deşi doar un mic oraş aşezat pe malul râului Zena, este astăzi una dintre cele mai importante capitale din lume, atât cultural, cât şi polititc şi economic. Bruxelles i-a fermecat de-a lungul timpului pe artişti, literaţi, filosofi şi mulţi şi-au avut aici căminul. Printre aceştia se numărăşi Victor Hugo, Charles Baudelaire şi Karl Marx. Asătzi, oraşul este una dintre cele trei capitale ale Uniunii Europene, alături de Strasbourg şi Luxemburg, sediul central al NATO şi capitala Belgiei.

Nu se ştie exact când a fost oraşul înfiinţat, dar o primă menţiune despre Bruxelles apare încă din jurul anului 700. Apoi, în secolul al X-lea, Bruxelles era deja cunoscut ca fiind o cetate pe malul Zenei. Ducatul Brabant era împărţit în patru grofate, iar cetatea era capitala unuia din cele patru. În secolul al XI-lea, Bruxelles-ul s-a transformat într-un târg prosper, situat pe drumul comercial de la Bruges la Köln. în secolul al XII-lea, contele de Bruxelles devine duce al Brabantului. Astfel Bruxelles-ul primeşte drepturi orăşeneşti de la Henric I de Brabant, devenind un oraş în toată regula, dobândind şi dreptul de a avea conducere proprie, iar industria ţesutului a devenit importantă. Către sfârşitul dominaţiei austriece, s-au stabilit la Bruxelles mai multe familii din nobilime. Sub regimul francez, rolul oraşului a crescut.

La naşterea Belgiei, în 1830, oraşul, populat de flamanzii autohtoni, dar şi de valoni, germanofoni, precum şi de francofoni de origine pariziană, a fost locul unde s-a decis pentru prima dată soarta noului stat. Sub Leopold al II-lea al Belgiei, s-a dezvoltat şi s-a modernizat cu repeziciune. Bruxelles a devenit încetul cu încetul un oraş cosmopolit. În anii 1960-1970 s-au stabilit la Bruxelles multe familii de imigranţi, în marea lor majoritate din fostele colonii belgiene, precum şi din Africa de Nord. În 2000, Bruxelles a fost declarat capitală culturală europeană.

E important să ţineţi minte că Bruxelles este numele dat nu numai oraşului în sine, ci şi Regiunii Capitalei Bruxelles, o zonă foarte importantă în Belgia, împărţită în 19 comune, fiecare cu trăsăturile ei distincte.


CE SĂ VIZITAŢI
O plimbare scurtă sau chiar o pivire grăbită din fuga maşinii prin Bruxelles vă va face să îndrăgiţi locul şi să vreţi să staţi şi să-i descoperiţi secretele. Cultura flamandă şi cea franceză s-au îmbinat foate frumos aici, dând naştere unei citadele stilate şi elegante. Ca să vă convingeţi de asta, trebuie doar să vizitaţi centrul istoric şi Grande Place. Primăria oraşului este un edificiu care nu trebuie ratat, iar parcul Laeken este locul ideal pentru o plimbare romantică. În el veţi putea vedea Palatul Laeken, reşedinţa regală belgiană, cripta regală, serele regale, pavilionul chinezesc şi turnul japonez, toate deschise spre vizitare.

Un simbol al oraşului este Atomium, un monument din fier construit la Târgul Internaţional de la Bruxelles din 1958. Are 102 metri înălţine şi reprezintă o unitate celulară a unei structuri de cristal, amplificatăde 165 de miliarde de ori. Structura atomică a fost construită pentru a ilustra rapida modernizare din cadrul ştiinţei, care, credea arhitectul, era definitorie pentru secolul al XX-lea. Structura continuă să fie un simbol al Bruxelles-ului şi arată cât de bine vechiul se îmbină cu noul.

Desigur, să nu uităm de muzeele oraşului. Arta flamandă a fost foarte apreciată de-a lungul mai multor curente artistice. Şi operele artiştilor francezi, aduse aici mai ale în perioada tulbure de după Revoluţia Franceză. Muzeul Regal de Artă este locul în care veţi putea găsi cele mai multe şi variate colecţii. Desigur, Van Gogh îşi are galeria sa rezervată, pe care nu trebuie să o rataţi.

Sunt foarte multe alte muzee şi locuri de vizitat în Bruxelles aşa că vă recomand să apelaţi la unul dintre serviciile Agenţiei Naţionale de turism belgiene, care vă pune la dispoziţie un tip de abonament numit Brussels Card, valabil pe 24, 48 sau 72 de ore, cu care aveţi acces la peste 30 de muzee, cu care puteţi utiliza gratis toate formele de transport în comun şi chiar aveţi reduceri substanţiale la restaurante, baruri şi buticuri. Aşa că aveţi toate condiţiile să vedeţi lucruri interesante şi să vă  delectaţi şi cu puţin shopping.

×
Subiecte în articol: bruxelles descoperĂ... belgia