x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Călătorie pe... "coasta vitează"

Călătorie pe... "coasta vitează"

de Magda Cristina Ursache    |    24 Mai 2010   •   00:00
Călătorie pe... "coasta vitează"

Costa Brava este, într-adevăr, o... coastă vitează, aşa cum îi spune şi numele. Ea înfruntă zilnic valurile tumultoase şi înalte care o macină şi îi schimbă forma, creând creste zimţate şi forme care mai de care mai impresionante. În ciuda acestor condiţii aparent vitrege, teritoriul a fost locuit din cele mai vechi timpuri...


DE LA OAMENII NEOLITICI LA SUPRAREALISM
Pe Costa Brava se întâlnesc vestigii ale unor comunităţi din perioada neolitică, primele aşezate în această zonă, la aproximativ 3000 î.Hr. Iar de atunci încoace, oamenii au tot continuat să se perinde pe coastă, schimbându-i aspectul şi importanţa. Reliccve ale unor construcţii megalitice, netulburate de trecerea timpului, parcă vor să demonstreze forţa şi ingeniozitatea oamenilor din perioada epocii de piatră, iar masivul Creu d'en Cobertella este una dintre acestea.

Situl arheologic al lui Empurides, cu urme datând din perioada primelor aşezări greceşti şi romane în peninsula Iberică, este aşezat asemeni unui imens balcon de unde localnicii au vegheat asupra Mediteranei.

Arta medievală este reprezentată de impozanta Mănăstire Sant Pere de Rodes, situată într-un loc cu adevărat uluitor, în sânul naturii, pe pantele muntelui Creu, cu vedere la mare. S-au păstrat şi oraşe întregi care adc până la noi acea simplitate a Evului Mediu, precum Pals sau Peratallada.
Şi cultura evreilor şi-a lăsat amprenta asupra zonei, în special în Girona, în Vechiul Cartier.
Iar pentru cei interesaţi de extravaganţa şi geniul suprarealist al lui Dali, trebuie neapărat vizitat aşa numitul "Triunghi al lui Dali", ce cuprinde muzeul lui Dali din Figueres, castelul din Pubol şi casa sa din Portlligat.


IUBITORI DE MUZICĂ
Aşa sunt locuitorii coastei Brava. Muzica este un element esenţial, pe timpul verii. Marea majoritate a evenimentelor muzicale de orice fel se susţin în locuri care te  încântă şi aduc un plus atmosferei create de muzică, precum străzi în cartiere sau oraşele medievale, castele, grădini sau chiar mănăstiri pentru anumite tipuri de concerte. Două festivaluri muzicale sunt în special apreciate la nivel european: Torroella de Montgri, care include cursuri de muzică, şi Castillo de Peralada, ambele membre ale prestigioasei Asociaţii Europene de Festivaluri pentru impecabila lor organizare. Cursuri de muzică au loc însă de-a lungul întregului an în diverse araşe ale zonei.


FESTIVALURI CU TRADIŢIE
Muzica nu este singura apreciată şi cu tradiţie în Costa Brava. Cultura veche de milenii întregi a făcut să se împământeneze o mulţime de obiceiuri cu adevărat spectaculoase.

O tradiţie care datează încă din secolul al XV-lea este aceea care deschide anul de festivaluri: Jurământul pelerinului. Acestă tradiţie a fost instaurată în urma dispariţiei ciumei negre, când locuitorii au ţinut să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru că i-a ocrotit. De aceea, trimiteau un pelerin la capela Sfântului Sebastian, în Santa Coloma de Farners, ca reprezentant al tuturor locuitorilor. Cel care este astăzi ales ca pelerin pentru a face jurământul stă în fruntea mrelui marş spre capelă.

În mai are loc la Girona festivalul florilor. Un întreg cartier al oraşului este transformat într-o imensă şi minunată grădină parfumată şi colorată. Fiecare locuitor încearcă să îşi decoreze cât mai frumos curţile şi clădirile, nedându-se înapoi de la nici un efort.

În a patra săptămână din iulie are loc Competiţia Internaţională de Artificii, o adevărată extravaganţă de lumini, culori şi sunet. An de an, participanţii încearcă să proiecteze pe cer forme care să inspire şi să depăşească limitele imaginaţiei şI ale originalului.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... spania