x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Călătorie spre Trandafirul Deşertului

Călătorie spre Trandafirul Deşertului

de Gabriela Antoniu    |    02 Iun 2009   •   00:00
Călătorie spre Trandafirul Deşertului
Sursa foto: Gabriela Antoniu/Jurnalul Naţional

Dacă preferaţi destinaţiile exotice pentru a vă petrece vacanţa şi nu v-aţi hotărât încă unde să mergeţi, Tunisia poate fi o opţiune. În "Ţara Voalului" veţi descoperi o fascinantă lume a contrastelor.

Vă propun, aşadar, o călătorie de la Nord la Sud, de la Mediterană în Sahara, la finalul căreia veţi primi, simbolic, ca trofeu, "trandafirul deşertului", o rocă specifică, în care natura şi-a pus toată măiestria şi l-a inspirat pe Sting (Desert Rose).

Considerată "Occidentul Africii", Tunisia se află la o distanţă de numai două ore şi jumătate de zbor de Bucureşti. În plus, nu este nici foarte cald, ca în alte ţări africane, este o ţară sigură, iar românii sunt foarte bine primiţi. Aşa că nu trebuie să vă miraţi dacă în unele hoteluri veţi vedea arborat steagul României, veţi putea urmări TVR Internaţional, sau dacă un localnic care "v-a mirosit" că sunteţi român vă întreabă de Gică Hagi, Nadia Comăneci şi începe să vă înşire principalele oraşe ale ţării.

ISTORIE ŞI RELAXARE. Şi Tunisia mai are multe de oferit dacă aţi ales-o ca destinaţie de vacanţă: de la lecţii de istorie la senzaţii tari trăite printre dunele de nisip ale Saharei, în maşini de teren sau acolo unde s-a filmat celebrul Război al Stelelor. Lecţiile de istorie se pot numi Cartagina, El Jem (amfiteatru roman), Kairouan ("Oraşul Sfânt", al patrulea ca importanţă după Mecca, Medina şi Ierusalim), Tozeur (Vechiul Thusuros roman, devenit un "port" al caravanelor în Evul Mediu).

După ce v-aţi îmbogăţit cunoştinţele, merită să vă relaxaţi. Şi cum altfel o puteţi face decât în mersul legănat al cămilei, scrutând zările de nisip ale Saharei? Un loc numai bun de "îmbarcare" este Douz, un orăşel situat lângă duna Offra, una dintre primele dune ale Marelui Erg Oriental. În drum spre Douz merită să vă opriţi în Matmata, celebrul sat al troglodiţilor.

 

Sidi-Bou Said
Lângă Tunis, în apropierea Cartaginei, se află Sidi-Bou Said, un orăşel cu străduţe înguste, pietruite, în care albastrul ferestrelor contrastează plăcut cu pereţii albi ai caselor. Sidi-Bou Said ("sidi" înseamnă în limba arabă "sfânt") a primit numele de la d'Abou Said Khalafa ben Yahia el-Beji, un mistic al secolului al XIII-lea care s-a retras aici. Trebuie să ajungeţi pe Habib Thameur, o străduţă în pantă, pe care dacă o veţi urca, la final veţi avea parte de o privelişte extraordinară a Golfului Tunis.

 

Bazaruri
Pe lângă turismul cultural, Tunisia este un loc ideal şi pentru shopping. Puteţi cumpăra suveniruri din magazine cu preţuri fixe, precum şi din bazaruri unde totul se poate negocia. Pot fi achiziţionate în special produse din piele, covoare, blănuri, condimente, ceramică, obiecte din cupru şi argint, dar şi celebrul ulei de măsline de Sfax. Bani să aveţi, euro sau dolari, nu contează, cursul valutar este stabil!

 

Insula Djerba
Dacă tot aţi ajuns în Tunisia, faceţi tot posibilul să mergeţi şi în Insula Djerba, celebră pentru ceramica berberă şi despre care se spune că a fost aleasă de Ulise ca popas pentru odihnă. Este locul ideal pentru a cumpăra cadouri sau amintiri de ceramică. În satul Guellala există şi un muzeu dedicat olăritului şi costumelor populare berbere. Aici mai puteţi vizita Peştera lui Ali Berberul, un fel de olărie subterană. De asemenea, pe această insulă se găsesc cele mai multe moschei.

 

Hammamet
CASA SEBASTIAN
Tunisia este o ţară unde vă puteţi simţi mândri că sunteţi români.
De altfel, începuturile turismului tunisian sunt legate de numele unui român. Este vorba despre George Sebastian, care a construit, în Hammamet, celebra staţiune tunisiană de la Mediterană, o reşedinţă în care îşi invita cei mai buni prieteni. Mulţi dintre cei care i-au trecut pragul s-au stabilit în zonă sau Tunisia a devenit pentru ei un fel de a doua casă, contribuind la înflorirea turismului. Casa lui Sebastian este considerată a fi locul cu cel mai frumos apus de soare.

×
Subiecte în articol: tunisia poarta orientului