x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Călătoriile cu trenul, preferate pentru reducerea poluării

Călătoriile cu trenul, preferate pentru reducerea poluării

24 Mar 2021   •   10:28
Călătoriile cu trenul, preferate pentru reducerea poluării
Sursa foto: Victor Stroe

Călătoriile cu trenul sunt tot mai încurajate datorită faptului că ajută la reducerea poluării, comparativ cu avionul şi maşina, întrucât produce mai puţine emisii de gaze cu efect de seră, potrivit Agenţiei Europene de Mediu (AEM), citată de DPA.

UE încearcă să implementeze Pactul Verde European, urmărind reducerea emisiilor cu efect de seră din transport cu 90% până în 2050, față de 1990.
Transportul este responsabil de un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din UE, în 2018. Deplasările cu autovehiculele au reprezentat 72% din emisii, în timp ce transportul maritim a fost de 14%, iar cea a aviaţiei, de 13%.
Transportul feroviar a reprezentat mai puţin de 1% din emisii, provenite în principal de la trenurile diesel. Astfel, transportul cu trenul este cel mai bun şi cel mai practic mijloc de călătorie, cu excepţia mersului pe jos sau a mersului pe bicicletă.

Deşi costurile totale ale emisiilor transportului feroviar sunt mai scăzute decât cele ale transportului aerian, efectele zgomotului sunt comparativ sau chiar mai mari în unele cazuri, întrucât zgomotul transportului aerian este generat la decolarea şi aterizarea avioanelor.

Studiul a fost efectuat pe 20 de perechi de oraşe din Europa, acoperind o distanţă de 500 de kilometri.


 

×
Subiecte în articol: tren