x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pe Pacific în sus

Pe Pacific în sus

de Cornel Tăbăcaru     |    04 Aug 2023   •   06:00
Pe Pacific în sus

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, după o săptămână în Costa Rica, plecăm iar la drum. Mergem în California, la Los Angeles, mai precis în Beverly Hills.

Luăm un avion de noapte și dimineață la 6 vom fi în LA. Aeroportul din San Jose, Costa Rica, e gol de pasageri, însă, deși este ora 23.00, toate magazinele sunt deschise. Interesant. Era o singură cursă din Costa Rica la ora asta, spre SUA, dar ei au calculat că rentează să le țină deschise pentru acești 200 de pasageri și pentru cei care vor veni cu zborurile de foarte dimineață. Ei știu mai bine. 

La prima oară am aterizat pe aeroportul LAX din Los Angeles, California. O mare de oameni, mii, iar aeroportul este cât un oraș. Cozi interminabile la control pașapoarte. Aviz românașilor care dacă stau câteva minute la coadă când revin în țară, au gura plină de răutate, „Numai în România se poate așa ceva!”, „N-am mai stat la coadă de pe vremea ailaltă”. Eu însă n-am stat la coadă. Fac parte dintr-un program special, am făcut o cerere acum mult timp în acest sens, și există un ghișeu separat, special pentru cei din acest program. Vama a fost practic inexistentă. În rest, ce să spun? Organizați perfect, dar mi s-au părut totuși mult prea mulți cei care supravegheau mersul bun al lucrurilor. 

Am luat un taxi și am mers direct acasă la fiica mea, în Beverly Hills. De data asta oamenii mi s-au părut ceva mai agitați, mai preocupați față de cum i-am simțit anul trecut. Dacă la taxe nimic nu s-a schimbat față de fosta mea vizită aici, prețurile, deja foarte mari în 2022, acum sunt și mai mari. Benzina s-a scumpit, produsele de bază, totul. Nu vreau să vă spun cât a ajuns să coste kilogramul de carne de porc sau de vită. Interesant este că a scăzut binișor prețul caselor. 

Copiii mei au fost de curând în Europa și mi-au spus că prețurile pe Bătrânul Continent sunt mai mici decât cele din California, la toate capitolele, produsele, serviciile. Inflația este foarte mare în SUA și deja moda cu două joburi este generalizată. Oamenii nu se ajung dintr-o singură leafă. Majoritatea lucrează sâmbăta normal. Așa cum, de altfel, este și în Costa Rica.

Nerăbdător să iau pulsul californian, am ieșit la o terasă în apropiere de casa noastră. Totuși, nimeni nu vorbește despre inflație, de prețuri. Însă toți, dar absolut toți, vorbesc despre viitoarele alegeri din Statele Unite și așteaptă ca aceste alegeri să regleze și inflația, și creșterea galopantă a prețurilor. Spre deosebire de alte țări, speranțele americanilor sunt legate de aceste alegeri. Cei care se pricep la politica externă vorbesc și despre războiul din Ucraina. „Trebuie să se termine”, spun ei, și  combină problematica războiului tot cu alegerile. Părerea mea este că războiul din Ucraina va fi calul de bătaie în această campania electorală. În rest, oamenii se plimbă, profită de timpul frumos și pozează într-un calm molipsitor. Și, foarte important, sunt foarte uniți. Ei știu că vorba americană „Uniți nu ne va învinge nimeni” este perfect valabilă, iar asta dă un sentiment de siguranță. Oamenii nu iubesc demonstrațiile și protestele de nici un fel. Californienii sunt centrați pe muncă. Este un stat în care chiar vezi tot felul de persoane. De la actori renumiți, la politicieni care încearcă să fie populari, până la oameni ai străzii. Pentru mine, exceptând New York-ul, California este locul unde vreau să trăiesc. 

Extrem de mulți californieni nu sunt născuți aici. Mulți sunt de origine din mari orașe aglomerate și s-au mutat aici pentru că Los Angeles sau San Diego, de exemplu, sunt orașe extrem de întinse, necum metropole înghesuite. Poți găsi oriunde locuri liniștite, chiar izolate. Latini și americani, dar și chinezi, coreeni, desigur și mulți români. O combinație perfectă pentru o societate bună. 

Iată un lucru care ar trebui să fie în avantajul României: Excelența Sa ambasadoarea Statelor Unite în România este californiană și vorbește fluent limba română. Iar asta contează enorm. V-am mai spus că și președintele Republicii Costa Rica vorbește și el perfect limba română după anii petrecuți în țara noastră ca reprezentant al Băncii Mondiale la București. Ei bine, aceste situații trebuie fructificate în avantajul poporului român. Avem prieteni importanți ai României pe glob și noi nu încercăm să ne apropiem acești prieteni. Avem stea în frunte, doar că trebuie să o și arătăm și să profităm de importanța acestor prietenii.

Dragilor, atât pentru azi. Să ne auzim vinerea viitoare, cu sănătate, pace și siguranță. Doamne ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: california los angeles beverly hills