x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Primul „zgârie-nori”

Primul „zgârie-nori”

de Cornel Tăbăcaru     |    17 Feb 2023   •   06:00
Primul „zgârie-nori”

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, în multe mesaje de la români din toată lumea, oamenii vor să știe cât mai multe despre Costa Rica. Nu vor informații laudative de pe internet, sau materiale publicitare. Vor dintr-o sursă reală, spun ei.

 

 Am și găsit, de altfel, la portar, două scrisori de la familii de români care sunt aici și caută o casă de cumpărat. Nu vor doar o casă de vacanță, ci doresc să se stabilească în Costa Rica. Familiile sunt din diaspora română din Europa. Și, desigur, doresc să ne întâlnim, să vorbim. Așa că m-am gândit să vă spun povestea blocului nostru, situat chiar pe malul Oceanului Pacific. 

La jumătatea anilor 2000, micul orășel Jaco începuse să prindă viață. Plaja era superbă și încă virgină, singurii vizitatori fiind practicanții de surfing pe generoasele valuri ale golfului Jaco. Un inteligent și curajos antreprenor canadian, arhitect și constructor, Brad Sanson, a proiectat un bloc de locuințe pe malul oceanului, de 16 etaje plus penthouse, cu o înălțime de 72 de metri. Incredibil. Nimeni nu a dat vreo șansă construirii acestui condominium. Costa Rica se află într-o zonă seismică, iar construcția urma să fie cea mai înaltă din țară. Negocierile cu primăria au durat câteva luni. Consilierii se opuneau construcției care, ziceau ei, va distruge vegetația de la malul oceanului. Brad le-a explicat că, vor ei sau nu, în scurt timp vor apărea zeci de mici locuințe pe mal, așa că este preferabil să se realizeze una pe verticală, care ocupă infinit mai puțin spațiu la sol. Au fost de acord cu asta. Dar problema rămânea înălțimea și rezistența la cutremure. O condiție a fost ca blocul să fie construit cu cea mai sigură rezistență la seisme. În consecință, Brad Sanson a contractat o firmă japoneză specializată, care a pus fundația pe un sistem de rulmenți, iar rezistența clădirii Vista Las Palmas a fost garantată la cutremure de 9 grade pe scara Richter. Iar proba „pe viu” a avut loc patru ani după terminarea construcției, în 2012, când am avut cutremur de 7,6, iar clădirea noastră nu a avut nici măcar o crăpătură. De altfel, legea construcțiilor este extrem de strictă în Republica Costa Rica, iar ea a fost respectată la virgulă. 

Datorită climei de aici, construcția a durat doar doi ani. Din 2006 până în 2008. 51 de apartamente, cu două dormitoare, trei dormitoare, cinci dormitoare și un penthouse uriaș. Apartamentul meu, cu 5 dormitoare, are 460 mp pe un nivel. Un alt lucru interesant. Apartamentele sunt înalte, generoase, așezate în soare. Majoritatea au fost vândute încă din faza de proiect. Încă un punct de atracție a fost uriașa piscină, de lungime olimpică, înconjurată de foarte multă vegetație și multe flori.

Mai mult: în 2008, cu cei 72 de metri ai săi, Vista Las Palmas a fost declarată cea mai înaltă clădire din Costa Rica. Iar totul a pornit de la profesionalismul și curajul unui excelent arhitect și constructor canadian. Titlul de „cea mai înaltă clădire din țară” a fost detronat abia după 12 ani, când, în capitala San Jose, a fost construit sediul unei bănci, cu doar câțiva metri mai înalt decât Vista Las Palmas.

​​Dragii mei cu Jurnalul sub braț, să ne vedem vinerea viitoare, în siguranță, pace și sănătate. Doamne Ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: costa rica diaspora