x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cracovia, capitala regala de pe Vistula

Cracovia, capitala regala de pe Vistula

de Tudor Cires    |    07 Sep 2013   •   09:00
Cracovia, capitala regala de pe Vistula

Chiar dacă este toamnă, asta nu înseamnă că nu vă puteţi răsfăţa cu încă o călătorie. Cum nu mai e vremea concediilor lungi, există destinaţii care se pretează turismului de week-end prelungit- city break. Pentru cei care nu au descoperit încă Polonia, cel mai bine ar fi să înceapă cu Cracovia. Un oraş cu aură regală (până la mijlocul secolului al XVI lea aici era capitala regilor Poloniei), cel mai vechi din această ţară, un loc încărcat de semnificaţii şi care va rămâne pentru mult timp în istorie- centrul vechi este ocrotit de UNESCO, iar în anul 2 000 Cracovia a fost desemnată Capitala Culturală Europeană. De asemenea, înainte de a fi pontificat, Karol Józef Wojtyla (viitorul Papă Ioan Paul al II lea) a fost episcop al Cracoviei.


CENTRUL VECHI
Este foarte bine conservat, iar cel mai inedit mod de a-l cunoaşte este de a porni pe "Drumul regal", ce are ca punct de pornire Biserica Sfântul Florian, străbate cartierul Keleparz (inedite sunt construcţiile de aici, un exemplu de arhitectură medievală), fortăreaţa construită spre sfârşitul secolului al XV lea, Poarta Florian, Piaţa Centrală (poartă numele de Rynek Glowny şi este cea mai mare piaţă din Europa, cu multe restaurante, cafenele şi magazine), pentru ca itinerariul să se încheie cu Wawel. Acesta din urmă este Castelul regal ce se înalţă pe malul râului Vistula, inima Poloniei medievale, acolo unde erau odinioară încoronaţi regii. Trebuie vizitate atât castelul cât şi catedrala, dar şi un alt obiectiv inedit- Smok Wawelski, Dealul Balaurului.


LEGENDA BALAURULUI
Acest personaj mitologic are povestea sa, spunându-se că obişnuia să-şi aibă cuibul în străfundurile dealului pe care a fost construit mai târziu Wawel (grota a devenit astăzi un punct turistic). De asemenea, în faţa catedralei se află o statuie cu acest balaur, menţionându-l pe Krakus, cel care a învins temutul balaur, întemeind astfel Cracovia. Legenda este însă foarte frumoasă şi începe prin a descrie felul în care balaurul ucidea oameni, distrugea case şi recolte. Pentru a-l împăca, oamenii îi aduceau în fiecare lună câte o fată, până când, în cele din urmă, nu a mai rămas decât fiica regelui Krakus, pe nume Wanda. Disperat, el a promis că oricine va răpune fiara, o va primi pe fata lui de soţie. Întâmplarea a făcut ca un tânăr ucenic să găsească o soluţie ingenioasă. El a umplut blana unei oi cu sulf şi a pus-o în faţa grotei. Balalurul a îngiţit-o şi i s-a făcut o sete atât de mare, încât a sorbit jumătate din apa Vistulei şi a explodat.


CARTIERUL EVREIESC
Sau Kazimierz, este cartierul în care a trăit comunitatea evreiască mai bine de 500 de ani, folosit de altfel ca decor pentru filmul "Lista lui Schindler". În timpul celui de-al doilea război mondial, evreii au fost deportaţi în lagărele de concertare de la Auschwitz şi Plaszów. Deşi comunitatea evreiască este astăzi destul de restrânsă, iar cartierul nu mai este la fel de înfloritor ca odinioară, merită să vă plimbaţi pe străduţele înguste, să vizitaţi sinagogile sau cimitirele evreieşti. În acelaşi timp, magazinele de aici sunt pline de antichităţi (trebuie să fiţi însă foarte atenţi atunci când achiziţionaţi ceva), iar sâmbăta şi duminica sunt organizate târguri de unde puteţi cumpăra cam tot ceea ce vă doriţi. Nu vă sfiiţi să intraţi în restaurantele şi barurile din Kazimierz pentru a gusta preparatele tipice acestei comunităţi.


ALTE PUNCTE DE INTERES
Cracovia are nu mai puţin de 28 de muzee şi galerii de artă, cele mai importante fiind Muzeele Naţionale şi Czartoryski (acesta din rumă găzduieşte tablouri semnate de Leonardo da Vinci şi Rembrandt). Puteţi să vă plimbaţi în parcul Planty, unul dintre cele mai frumoase din Cracovia, ce înconjoară centrul vechi. De asemnea, puteţi vizita Universitatea din Cracovia (una dintre cele mai vechi din Europa) sau Muzeul Evreiesc (are ca temă centrală Holocaustul). Ca un sfat, atunci când ajungeţi în Rynek Glowny, ascultaţi sunetul trompetelor (din oră în oră), ce aminteşte de un eveniment petrecut în oraş cu mai bine de 800 de ani în urmă.

Puteţi porni într-o coazieră pe râul Vistula, pentru a admira oraşul ce se întinde pe ambele sale malurile, iar dacă dispuneţi de mai mult timp, puteţi merge până la Lagărul de la Auschwitz, Parcul Naţional Ojcowski (aflat la 16 kilometri de Cracovia, un parc natural redus ca dimensiuni, dar care adăposteşte 400 de peşteri mai mari sau mai mici), Mina de sare de la Wielicza (foarte aproape de Cracovia, la o adâncime de 327 metri, datează din secolul al XIII lea, fiind astfel una dintre cele mai vechi mine de sare- vizitatorii se pot plimba prin sălile impunătoare şi pot admira sculpturi în sare). La o distanţă ceva mai mare (100 kilometri) se află Munţii Tatra, o destinaţie pentru turiştii amatori de senzaţii tari.


CUM SE AJUNGE LA CRACOVIA
Cel mai simplu este să veniţi cu avionul (aproximativ 180 de euro preţul unui bilet dus întors fără taxe), caz în care de la aeroport până în centrul oraşului veţi avea de străbătut aproximativ 17 kilomteri. Puteţi lua un autobuz (preţul este de 3 zloţi, şi circulă din oră în oră) sau puteţi comanda un taxi (aşteptaţi-vă la un preţ mult mai mare - 70 zloţi ). Cazarea se poate face în apartamente (25 de euro de persoană pentru o noapte) sau hoteluri (peste 30 de euro de persoană pentru categoria de trei stele şi 50 de euro, patru stele).  

×
Subiecte în articol: Jurnalul de Weekend