x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cele mai misterioase destinații de pe Culoarul Rucăr-Bran. Ce spune legenda

Cele mai misterioase destinații de pe Culoarul Rucăr-Bran. Ce spune legenda

de Oana Portase    |    01 Noi 2016   •   19:00
Cele mai misterioase destinații de pe Culoarul Rucăr-Bran. Ce spune legenda
Sursa foto: Jozsef Szasz-Fabian/Getty Images/iStockphoto

Culoarul Rucăr – Bran este una dintre cele mai importante atracții turistice ale munților Carpați și oferă vizitatorilor o experiență bogată: de la obiective culturale, istorice și religioase, la distracție și adrenalină. Satele întâlnite pe drum sunt locuite de oameni primitori, iar munții care păzesc valea te cheamă la drumeții de neuitat pe nenumăratele trasee. Tot aici întâlnim faimosul bulz, cea mai bună combinație dintre brânză și mămăligă. Culoarul Rucăr – Bran este renumit și pentru serpentinele sale amețitoare și peisajul inegalabil.

Culoarul Rucăr – Bran este o zonă depresionară străjuită de munții Leaota, Bucegi, Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. Cu sute de ani în urmă, trecătoarea era folosită în scop comercial și lega Transilvania de Muntenia. Țăranii, meșteșugarii și boierii care parcurgeau această trecătoare și-au lăsat amprenta asupra locului căutat acum de mulți turiști. Rucăr – Bran este o zonă extrem de primitoare pentru turiștii care vor să scape de agitația cotidiană și poate fi vizitată în orice perioadă a anului, fiind perfectă pentru drumeții de primăvară, picnicuri în toiul verii, plimbări în peisajul ruginiu al toamnei și sărbători de neuitat iarna.

Oferta este variată

Oferta turistică este variată pentru toate buzunarele și dorințele legate de comfort. Trecătoarea este presărată de pensiuni simple pentru cei cu un buget redus și care vor să fie mai aproape de traiul rural, dar și de hoteluri de lux de 5 stele.

 

CAZARE RUCĂR-BRAN

Rucăr

Cameră/noapte de la 80 de lei

Fundata

Cameră/noapte de la 130 de lei

Cameră 4 stele/noapte de la 160 de lei

Moeciu de Jos

Cameră/noapte de la 80 de lei

Cameră 4 stele/noapte de la 160 de lei

Bran

Cameră/noapte de la 90 de lei

Cameră 5 stele/noapte de la 200 de lei

 

„Culoarul Rucăr - Bran este în primul rând cunoscut pentru frumusețea sa naturală. Zona este una din cele mai frumoase din țară și este vizitată de către pasionații de natură și fotografie în fiecare sezon. Am fost de multe ori în aceasta zonă și de fiecare dată parcă am descoperit câte o bucățică nouă. Încep cu zona "Fundățica", zona pe care am descoperit-o într-o vară mergând prin Fundata înainte până când se termină drumul asfaltat și începe cel de pământ. Am urcat până unde a ținut drumul și am descoperit una din cele mai frumoase priveliști pe care le știu în România. Am revenit apoi iarna pentru a admira apusul de soare absolut spectaculos. M-aș întoarce oricând în această zonă!”, ne povestește Carmina Nițescu, consultant de marketing în turism.

 

Reședința marilor domnitori

Rucăr este locul ideal pentru cei care vor să evadeze din oraș într-un loc liniștit, cu aer curat, dar nu foarte izolat. Localitatea are o încărcătură istorică, pentru că pe aici au trecut mari domnitori precum Vlad Țepeș, Mihai Viteazul sau Mircea cel Bătrân. În zona Rucăr întâlnim și Biserica Ortodoxă Sfântul Gheorghe, care face parte din patrimoniul UNESCO. La câțiva kilometri de Rucăr, se află zona turistică Podu Dâmboviței, împodobită cu statui mari și albe din parcul statuar creat de scriitorul Paul Everac. Aproape de satul Podu Dâmboviței se află Parcul Național Piatra Craiului. Trecătoarea continuă apoi cu Cheile Dâmbovicioarei și Peștera Dâmbovicioara. La intrarea în chei se plătește o taxă de 2 lei/persoană. Intrarea în peșteră costă 7 lei/adulți și 3 lei/copii.

Legendele Peșterei Dâmbovicioara

Peștera Dâmbovicioara este cea mai mare și reprezentativă din zonă, era folosită în anii 1500 pe post de ascunzătoare împotriva cotropitorilor. Legendele mai spun că peștera a devenit apoi locul de reculegere al unui pustnic, ascunzătoarea a doi tâlhari și chiar cuibul unui urs. Peștera are trasee de peste 250 de metri, iar atracțiile principale sunt formațiunile geologice deosebite precum: laba de urs, aripa de acvilă, capul de șarpe, pielea de tigru etc.

Fundata, cea mai înaltă localitate din zonă

Așezările rustice și fermecătoare din trecătoare sunt presărate de-a lungul văilor și depresiunilor montane. Unele dintre ele constituie adevărate recorduri și se află la altitudini de peste 1.000 de metri, printre acestea și Fundata, care este cea mai înaltă așezare omenească din zonă, la 1.300 de metri. Fundata ne anunță că suntem deja la jumătatea drumului dintre Rucăr și Bran. În Fundata găsim și Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial, ridicat în cinstea lui Gheorghe Poenaru Bordea.

 

În Munții Piatra Craiului mai întâlnim Pasul Giuvala, printre cele mai înalte din țară, având 1.240 de metri. Tot în zonă se află și Cheile Grădiștei, aflate între localitățile Moeciu de Sus și Moeciu de Jos. Cheile sunt un obiectiv natural impresionant.

 

De la rural, la lux

Tot în zona Fundata ne putem caza la un complex turistic cu numeroase hoteluri și vile de lux, zone de fitness și un impresionant centru SPA prevăzut cu piscină, jacuzzi, saune, masaj etc. Turiștii cazați în complex se pot antrena pe terenul de tenis sau pe cel de fotbal, pot face mountain biking, tururi off-road sau se pot distra în parcul de aventură al resortului. Complexul turistic din Fundata este locul ideal pentru companiile care vor să-și ducă angajații în teambuilding.

 

ATRACȚII TURISTICE

Peștera Liliecilor

Cheile Râșnoavei

Cetatea Râșnov

Mănăstirea Sfânta Treime

Cheile Grădiștei

Castelul Bran

 

Satele Șirnea, Peștera și Măgura

Cele trei sate sunt micile „bijuterii” ale trecătorii. Nefiind atât de căutate de turiști, ele reprezintă locul ideal pentru relaxare și conectare la natură. În aceste locuri, vizitatorii pot cunoaște mai bine viața de la țară și gustul mâncărurilor făcute cu legume din grădină și cu lapte proaspăt de vacă. Turiștii pot străbate cele trei sate pe jos sau pe bicicletă. Amatorii de ciclism spun despre traseul Zărnești- Măgura- Peștera- Șirnea- Dâmbovicioara- Brustureț- La Table- Prăpăstiile Zărneștilor că este unul dintre cele mai spectaculoase din zonă.

O altă zonă extraordinar de frumoasă și puțin cunoscută este formată din satele Măgura, Peștera și Șirnea. Aici pasionații de fotografie vin pentru a imortaliza atât frumusețea naturală, cât și peisajul rural - Carmina Nițescu, consultant de marketing în turism.

 

În aproape orice perioadă a anului nimerești în satele din trecătoarea Rucăr – Bran nu se poate să nu dai peste vreo activitate sau sărbătoare tradițională. Lângă satul Peștera se află și renumita Peșteră a Liliecilor, la o altitudine de 950 de metri. Numele vine de la coloniile de lilieci care trăiesc în adâncimea cavernei, unii dintre ei fiind din specii rare. Peștera are o lungime de 370 de metri și o singură galerie activă. Spre deosebire de alte peșteri, cea a Liliecilor este destul de caldă. Pentru a vizita Peștera Liliecilor aveți nevoie de bocanci și lanterne.

Zbor cu parapanta și bungee jumping

Ca vacanța să fie completă și bogată în experiențe, puteți să lăsați inhibițiile în urmă și să încercați ceva cu totul deosebit: parapanta sau bungee jumping. Puteți zbura cu parapanta la doar câțiva kilometri de Peștera. Zborul este lin și se face în tandem cu un specialist, iar față de alte sporturi de extreme nu pare atât de înfricoșător. De la înălțime puteți să admirați peisaul impresionant din vale. Dacă vreți ceva mai multă adrenalină, la Cheile Râșnoavei puteți încerca o tură de bungee jumping la unul dintre cele mai înalte centre din Europa. Saltul se face la 140 de metri altitudine.

 

 

CÂT COSTĂ DISTRACȚIA

Zbor cu parapanta – aproximativ 200 de lei

Bungee Jumping 140 m – aproximativ 100 de euro

 

Castelul Contelui Dracula

Aventura prin trecătoarea Rucăr – Bran poate avea ca punct de încheiere faimosul Castel Bran, aflat la 30 de kilometri de Brașov.  Inițial a fost o cetățuie de lemn, construită în anul 1212 de un cavaler teuton adus de regele Andrei al II-lea al Ungariei. Cetatea de piatră și-a făcut apariția în 1377, iar castelul medieval pe care îl putem admira în ziua de azi a intrat în posesia Reginei Maria în anul 1920. Castelul a devenit faimos și peste hotare mai ales datorită legendei Contelui Dracula, personaj care îl are în istoria noastră drept corespondent pe voievodul Vlad Țepeș. Dracula este personajul romanului cu același nume scris de irlandezul Bram Stoker la finalul secolului al XIX- lea. Scriitorul nu a vizitat niciodată România, însă castelul descris în roman seamănă izbitor de mult cu cel din Transilvania.

 

BILETE CASTELUL BRAN

Adulţi: 35 lei
Seniori (65+): 25 lei
Studenţi: 20 lei
Elevi: 7 Lei
Grup elevi (>20): 5 lei
Taxă filmare: inclusă

 

Aflat în mijlocul țării, Culoarul Rucăr – Bran este una dintre cele mai complexe destinații turistice. Accesul spre trecătoare se poate face din mai multe direcții, fiind o zonă traversată de numeroase drumuri ce asigură legătura între obiectivele de interes.

 

×
Subiecte în articol: Culoarul Rucăr – Bran