x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Curiozități și atracții irezistibile ale celor patru țări din Maramureș

Curiozități și atracții irezistibile ale celor patru țări din Maramureș

de Diana Scarlat    |    22 Mai 2018   •   19:30
Curiozități și atracții irezistibile ale celor patru țări din Maramureș
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Una dintre cele mai frumoase zone turistice ale României, Maramureșul, era arie monoindustrială până în 1990, ocupația de bază fiind în această regiune mineritul. Cu toate acestea, anii comunismului nu au distrus spiritul maramureșean. Tradițiile ancestrale și autenticitatea s-au păstrat și au făcut Maramureșul să renască și să devină una dintre atracțiile principale ale hărții turistice europene. Una dintre minunile acestei destinații este Cimitirul Vesel de la Săpânța, care atrage zeci de mii de curioși în fiecare an. Dar un circuit turistic poate fi mult mai complex, incluzând peisaje de basm, condiții de cazare de lux, excursii călare, vizite la obiective turistice unice în lume și chiar tratamente balneoclimaterice și SPA.

Civilizația lemnului și-a pus amprenta pe Maramureș și a devenit emblema acestei zone. Nouă biserici de lemn fac parte din patrimoniul internațional UNESCO. Cele mai frumoase circuite turistice în Maramureș includ Valea Izei, Borșa, Cascada Cailor, Vârful Pietrosu și Mănăstirea Pietroasa. Iarna, turiștii pasionați de schi pot îmbina tradițiile acestor locuri și gastronomia cu pârtiile de schi. În orice anotimp, circuitele turistice nu pot exclude călăria și o plimbare cu mocănița de pe Valea Vaserului, care pleacă de la Vişeu de Sus, deja vedetă în Europa. „Noi participăm la toate târgurile internaționale de turism, chiar și la cele la care nu participă România. Mocănița este cunoscută de toată lumea. Traseul include două ore la urcare, o oră și jumătate masa și încă două ore coborârea. Dacă se pleacă la ora 9.00 de la Vișeu de Sus, întoarcerea este în jur de ora 14.00. Prețurile sunt diferite, în funcție de pachete, cu masă sau fără masă, cu reduceri pentru diverse categorii. Plecările se fac în funcție de numărul de turiști. Putem avea un tren, până la patru trenuri pe zi, cu cinci vagoane fiecare. Într-un vagon încap 25 de persoane. Viteza este foarte mică, fiind locomotive cu aburi. Lucrăm foarte bine cu multe agenții de turism din țară și din străinătate, care aduc vizitatori în Maramureș”, explică Vasile Coman, administratorul mocăniței. Calea ferată pe care circulă mocănița aparține Regiei ROMSILVA. Trenurile pentru persoane sunt ale unei companii private, dar pe aceleași șine circulă în continuare singurele mocănițe care transportă și astăzi lemnul exploatat de Regie.

Țara celor patru țări, cu miracole și legende

Oamenii de pe Valea Vaserului știu și foarte multe legende legate de aceste locuri care ar avea proprietăți miraculoase și capacitatea de a vindeca boli grave. În zonă circulă povești despre care localnicii jură că toate sunt adevărate, despre fenomene paranormale și apariții din alte lumi, foarte puțin cunoscute chiar şi de cei care deja au vizitat Maramureșul. Regiunea poate fi împărțită în mai multe zone, fiecare având specificul său. „Este țara celor patru țări, din punct de vedere etnografic: Codru, Chioar, Țara Lăpușului, Maramureșul Istoric sau Țara Maramureșului. Sunt zone etnografice diferite, cu hori, joc și port diferite. Coloana vertebrală a Țării Maramureșului este Valea Izei. Botiza, Bârsana, Poienile Izei, Bogdan Vodă, Dragomirești, Săliște alcătuiesc un adevărat muzeu al satului viu, iar în satul Breb, prințul Charles are mai multe case pe care le-a ales pentru valoarea lor, dată de autenticitate. Maramureșul atrage în primul rând prin civilizația rurală, patrimoniul cultural și cadrul natural. “Dacă România este Arca lui Noe a civilizației rurale europene, lemnul pentru construcția ei și meșterii sunt din Maramureș”, spune maramureșanul Bogdan Tomoioagă, secretar de stat în Ministerul Turismului.

Citcuite turistice în Țara Lemnului

Un circuit de patru zile în Maramureș pornește de la circa 140 de euro de persoană, la o pensiune de trei margarete, cazarea fiind în cameră dublă. Pentru cinci zile, în cameră single, într-o pensiune de patru stele, prețurile pot fi între 300 și 700 de euro de persoană, în funcție de confort și traseul parcurs. Agențiile de turism oferă și bonusuri, precum gratuitate pentru copiii cu vârste până la doi ani sau plata a 50% din prețul total pentru copiii cu vârste de până la șapte ani. De asemenea, pachetele includ plata excursiilor, ghidul și intrarea la obiectivele turistice. Dar sunt și oferte de lux, cu programe speciale și cazare la pensiuni cu piscină acoperită, piscină în aer liber și SPA, cu prețuri variabile, în funcție de numărul de nopți de cazare și de mărimea grupului.  

Patrimoniul UNESCO include biserici și... un om

Nouă biserici de lemn din Maramureş sunt incluse în patrimoniul cultural mondial. Toate au câteva particularităţi comune, fiind vechi de peste 400 de ani și reprezentative pentru stilul arhitectural al zonei. Sunt înguste, înalte, cu turle suple şi lungi, iar tehnica îmbinării lemnului este specifică. Acoperişul este de şindrilă şi conţine ornamente proprii acestei regiuni. Circuitele patrimoniului UNESCO leagă cele nouă localități în care au fost ridicate bisericile: Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz și Șurdești. Pe lângă cele nouă biserici de lemn incluse în patrimoniul UNESCO, pe lista monumentelor este și Badea Nicolae Piţiş, unul dintre cei zece români declaraţi în anul 2012 „păstrători“ ai tradiţiilor populare ale umanităţii. Este cioban rapsod, cunoscut după colaborarea cu Grigore Leşe.

Creșterea susținută a circulației turistice se poate vedea clar în cifre: de la 140.000 de vizitatori în anul 2005, la 154.000 în 2015 și 212.000 în 2017, iar anul acesta se așteaptă depășirea numărului de 260.000 de turiști, conform trendului ascendent și promovării accentuate a zonei, din ultimii ani. Și problemele legate de infrastructură sunt pe cale de rezolvare. Infrastructura rutieră este în reconstrucție, iar Drumul Național 18, care face legătura cu Suceava, se va finaliza anul acesta. Astfel, circuitele comune Bucovina-Maramureș vor putea fi făcute cu mai mare ușurință. În cadrul circuitelor se vor putea vizita și mănăstirile din Bucovina, pe lângă bisericile de lemn din Maramureș.

Borșa este stațiune de interes național, iar Oncești este stațiune de interes local. Anul acesta au depus documentația pentru a intra pe lista staţiunilor turistice Botiza și Bârsana. Botiza este unul dintre cele mai frumoase sate din România.

Bogdan Tomoioagă, secretar de stat Ministerul Turismului

Tratamente cu apă sărată și aer ionizat

În Maramureș se fac tratamente balneoclimaterice și de recuperare. Ocna Șugatag este cunoscută pentru apa sărată, folosită la tratamente pentru afecţiuni reumatismale degenerative, abarticulare, neurologice periferice și afecțiuni ginecologice. Aici se fac proceduri de balneație cu ape minerale, hidroterapie, kinetoterapie, masoterapie, băi galvanice, aplicații cu parafină, terapie respiratorie, electroterapie, magnetoterapie, ultrasunete, solux, laser, kinetoterapie de grup, toate sub supravegherea personalului medical, în bazele de tratament. Pentru tratamente se cere dovada de asigurat (adeverință de la locul de muncă sau cupon de pensie) și bilet de trimitere pentru servicii medicale în sistemul asigurărilor de sănătate, dar prețul tratamentului se poate achita și la recepție, de către cei fără asigurare. În afară de zonele de tratament, turiștii se pot bucura și de investițiile în centre SPA, care completează oferta zonei. Și aerul bogat în ioni negativi este benefic relaxării și recuperării, mai ales după lungi perioade petrecute în agitația marilor aglomerații urbane.

Casa Memorială ''Stan Ioan Pătraș'', de la Săpânța

Dilema celor care ajung la Săpânța este următoarea: Cimitirul Vesel este cimitir sau muzeu? În mod paradoxal, cimitirul real este și muzeu al unor monumente stranii, ce nu se regăsesc în nicio altă parte a lumii. Tocmai de aceea este și foarte atractiv pentru curioși din foarte multe țări, nu numai pentru românii care vizitează Maramureșul. Povestea cimitirului devenit muzeu a început în anul 1935, când meșterul Stan Ioan Pătraș, care sculpta în lemn, a crezut de cuviință să așeze pe cruci și niște înscrisuri sub forma unor scurte poeme umoristice, compuse la persoana întâi, epitafuri ironice, naive, de multe ori cu greșeli gramaticale și foarte apropiate de graiul arhaic. La început, sculpta în jur de zece cruci pe an, materialul folosit fiind lemnul de stejar. În anul 1936 și-a perfecționat stilul. Crucile au devenit mai înguste și au apărut figurile sculptate în relief, în culori vii, obținute din pigmenți naturali. Casa memorială a meșterului care a pus Săpânța pe harta internațională a turismului este situată la circa 200 de metri depărtare de Cimitirul Vesel. Are doar două camere și o curte în care se poate admira atelierul de sculptură și pictură al meșterului.  

×
Subiecte în articol: atractii maramures