x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii De la Turnul din Pisa la Burj Al Arab

De la Turnul din Pisa la Burj Al Arab

de Simona Chiriac    |    10 Mai 2010   •   00:00
De la Turnul din Pisa la Burj Al Arab

Dacă ar fi să alegem din întreaga istorie a civilizaţiei omeneşti vreo construcţie care să fi incitat mai mult curiozitatea oamenilor, aceasta ar fi cu siguranţă Turnul din Pisa, Italia. Gândit a fi o construcţie remarcabilă, un simbol al bogăţiei şi al rafinamentului la care ajunseseră italienii spre sfârşitul secolului al XIII lea, a devenit astăzi un simbol arhitectonic, ce înfruntă timpul, într-un echilbru instabil, în mijlocul "Câmpului Miracolelor" ("Campo dei Miracoli", după cum numesc latinii inima oraşului Pisa). Turnul înclinat din Pisa sau "Torre pendente di Pisa", străjuieşte ca un ostaş poate prea aplecat de ani frumoasa Catedrală din marmură albă.


ZECI DE ANI...
Au fost necesari mai mult de 177 de ani pentru ca turnul să se ridice încet, etaj cu etaj până la înălţimea actuală de 56 de metri. Încă de la început constructorii au observat că turnul se apleacă încet, dar sigur către pământ. De vină era solul nisipos, ce nu poate susţine o astfel de construcţie. S-a încercat corectarea acestui "defect", adăugânu-se un etaj, apoi altul, sucindu-l în fel şi chip, nereuşindu-se însă să se construiască un turn drept, ci o legendă. O legendă ce atrage an de an mii de turişti, ce urcă cele aproape 300 de trepte pentru a ajunge în vârf, cuprinzând cu privirea Catedrala şi întregul oraş Pisa.


NEMIŞCARE
În ultimii ani, accesul turiştilor în turn a fost restricţionat şi au fost intensificate căutările unei soluţii care să oprească înclinarea (de-a lungul timpului, turnul a deviat de la axa sa verticală cu 5 metri, iar cu fiecare an pierde încă 2 mm; calculele arătând că în 2040 din turn nu va mai rămâne decât un morman de marmură albă, celebră ce-i drept!). Cea mai pitorească dintre toate soluţiile propuse a fost cosntruirea unui cavaler gigantic, cu o sabie în mână, al cărei vârf ar fi sprijinit turnul în căderea sa. Imaginea ar fi fost într-adevăr fabuloasă, dar efectul- un dezastru, după cum au considerat specialiştii. S-a optat pentru o altă soluţie, excavarea unei cantităţi importante de pământ de sub construcţie, astfel încât, în 2008 specialiştii au anunţat că, pentru prima dată în istorie, Turnul din Pisa a rămas nemişcat.


SAVANŢI ŞI MODELE
De-a lungul timpului, Turnul din Pisa a fost şi "laborator de experimente". Se spună că Galileo Galilei, s-ar fi suit în vârful turnului şi ar fi aruncat două ghiulele de tun cu greutăţi diferite, demonstrând astfel că viteza de coborâre este determinată de greutatea corpurilor. În timpul celui de-al doilea război mondial, turnul s-a transformat în... punct de obeservaţie al germanilor. Astăzi, este un simbol al Italiei şi un model. În întreaga lume există construcţii înclinate, pornind de la replica Turnului din Pisa aflată în loclatiltarea americană Niles şi continuând cu Turnul Huqiu din China, Turnul cu Ceas din oraşul Teluk Intan (Malaysia), Turnul Înclinat din Suurhsen (intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai înclinat turn din lume), Turnul Catedralei din Bristol (Marea Britanie), dar şi Turnul Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaş.


SUPERLATIVE ÎN DUBAI
Ca arhitectură este una dintre cele mai emblatice şi memorabile construcţii din întreaga lume. O pânză de corabie umflată de vânt, Hotelul Burj al Arab, singurul de 7 stele din înteaga lume, a fost construit pe o insulă artificială, departe de ţărm, între valurile mării. Un pod asigură accesul în hotel, un loc ce deţine toate superlativele. Este cel mai înalt hotel din lume (321 metri), cu un lobby ce depăşeşte 180 de metri. În ciuda înălţimii sale, Burj al Arab nu are decât 28 de etaje şi 228 de apartamente, cel mai mare având o suprafaţă fabuloasă de 780 metri pătraţi. Decoraţiunile sunt luxoase şi rafinate, iar utilităţile- pe măsura imaginaţiei. Pentru un apartament cu vedere panoramică, preţul este de 1000 de Euro pe noapte, iar pentru unul deluxe, preţul scade la 900 de Euro.


UN RESTAURANT ÎN CER, ALTUL SUB APĂ
Restaurantul aflat la înălţimea de 200 de metri, cu mult deasupra apei şi pământului, oferă preparate exclusiviste, pregătite de unii dintre cei mai buni maeştri culinari din întreaga lume. Pentru a ajunge la restaurantul Al Mahara (Stridie), trebuie să călătoreşti cu un submarin pe sub apă, prin tărâmul peştilor tropicali. Este unul dintre cele mai rafinate restaurante, cu meniuri excepţionale, pentru cei mai răsfăţaţi dintre muritori.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... lumea