Tradiţia ultimilor 40 de ani transformă litoralul românesc în destinaţia preferată de tinerii care nu sărbătoresc neapărat Ziua Muncii, dar se bucură de primele raze de soare la malul mării şi de câteva zile libere. A doua destinaţie în topul preferinţelor este Valea Prahovei, dar unii au început să aleagă locuri mai puţin aglomerate, precum Delta Dunării, care deja oferă noi posibilităţi de relaxare şi aventură în mijlocul naturii. Şi marile oraşe au devenit, de câţiva ani, ţinte pentru cei care combină varianta city break şi atracţia cluburilor în care se organizează petreceri şi concerte. Venind în sprijinul preferinţelor petrecăreţilor care aleg aceste destinaţii pentru a-şi petrece minivacanţa de 1 Mai, asociaţiile de turism şi patronii de cluburi, baruri şi restaurante pregătesc programe speciale.
La fel ca în ultimii trei ani, pe litoral sunt aşteptaţi peste 40.000 de turişti, în minivacanţa de 1 Mai. Şi la munte se pregătesc deja grătarele şi petrecerile, pentru aproape tot atât de mulţi români, organizatorii ghidându-se în funcţie de statisticile ultimilor ani. Mamaia şi Vama Veche au un grad de ocupare de 100%, în această perioadă, cu toate camerele deja vândute cu două săptămâni înainte de minivacanţă. Gradul de ocupare pe Valea Prahovei a fost, în anii precedenţi, de 90%, în aceeaşi perioadă. Tot statisticile arată că românii au ales, în ultimul timp, cu precădere aceste destinaţii din România, de 1 Mai, iar încasările au fost mai mari decât de Paşte, când mulţi petrec în familie sau aleg oferte din turismul rural, unde le sunt oferite pachete cu specific tradiţional. „Litoralul românesc a început să fie din ce în ce mai căutat, atât de către turiştii români, cât şi de către cei străini. Anul 2016 a fost cel mai bun an de după 1989 pentru litoralul românesc. Dacă anul trecut s-a înregistrat o uşoară scădere faţă de anul record 2016, dar în acest an cererea înregistrează din nou o creştere, conform cifrelor rezervărilor timpurii. Au fost înregistrate şi mai multe vânzări în regim early booking. Litoralul a-nceput să atragă şi turişti străini, chiar şi pentru această perioadă, precum cei din Israel sau, mai nou, Estonia. Din păcate, ponderea turiştilor străini este încă foarte mică, în comparaţie cu cea a turiştilor români”, explică Traian Bădulescu, consultant în turism.
Topul preţurilor, în cele mai aglomerate locuri
Pe locul al doilea într-un top al destinaţiilor preferate de români pentru minivacanţa de 1 Mai este Valea Prahovei, apoi Poiana Braşov şi zona Bran-Moeciu. Pentru că 1 Mai este marţi, mulţi şi-au luat concediu de vineri, ceea ce a determinat hotelurile şi agenţiile să facă pachetele pentru cele trei şi patru nopţi de cazare.
Cei din HoReCa se aşteaptă la număr record de petrecăreţi şi la încasări mai mari decât în ultimii doi ani, dar şi mai mari decât de Paşte.
Anul trecut, pe litoral, tarifele porneau de la 600 de lei de persoană, cu trei nopţi de cazare, la hoteluri de trei stele, preţuri în general mai mari sau egale cu cele de Paşti, deşi din oferte se elimină, în general, pensiunea completă şi cinele festive, însă vremea este bună, iar cererea este foarte mare, astfel preţurile fiind aproape ca în sezon, urmând ca apoi să scadă, pentru următoarea perioadă. “Preţul depinde de hotel, de perioada aceasta. Sunt puţin mai mari decât anul trecut preţurile la hotelurile de trei, patru şi cinci stele premium, care oricum sunt mai mari comparativ cu alte ţări vecine, dar şi cererea este destul de ridicată, aşa cum se întâmplă şi în vârful de sezon. Preţurile ajung la 350-400 de euro camera pe noapte, de persoană, la un hotel de cinci stele”, mai spune Traian Bădulescu. Aproximativ aceeaşi strategie este aplicată şi de hotelierii de pe Valea Prahovei - Braşov, cu vârful topului preţurilor în Poiana Braşov. Deşi sunt mulţi români care preferă să plătească mai puţin pentru o minivacanţă în Grecia sau în Bulgaria, preţurile nu scad nici pe litoral, nici pe Valea Prrahovei-Braşov, tocmai pentru că sunt foarte mulţi care aleg aceste destinaţii, chiar dacă preţurile sunt mari. Pe hotelieri îi ajută foarte mult şi tradiţia acestor locuri, pentru sărbătoarea de 1 Mai, dar şi distanţele scurte, care le oferă petrecăreţilor în plus cele două zile pe care le-ar petrece mai mult pe drum, dacă ar pleca în străinătate.
Ape termale pentru sărbătoare
O altă atracţie care câştigă teren în ultimii ani este în nord-vest, la Oradea şi Băile Felix. Aici preţurile sunt mai mici decât pe litoral sau pe Valea Prahovei, iar distracţia capătă alte dimensiuni, într-un oraş istoric proaspăt renovat, care arată ca un imens muzeu în aer liber. „La Băile Felix e grad de cupare 100% deja, la hotelurile mari. Anul trecut, în weekendul de 1 Mai, gradul de ocupare a fost de 100% şi la nivelul oraşului, în cele 28 de hoteluri din Oradea. Probabil va fi la fel şi anul accesta. În principiu, toate weekendurile prelungite au fost cu grad de ocupare de 100% în 2017, ceea ce a fost o noutate pentru noi. În Oradea avem un aqua park nou, finalizat anul trecut, care de 1 mai îşi va deschide şi zona exterioară. Cetatea Oradei este o altă atracţie şi, evident, centrul istoric al oraşului. În centru, în palatele stil art nouveau, există foarte multe baruri, cluburi şi cafenele, unde este concentrată partea de distracţie”, a explicat, pentru Jurnalul, Mihai Jurcă, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).
Delta Dunării se reinventează
Din ce în ce mai mulţi români aleg Delta Dunării pentru minivacanţa de 1 Mai, iar oferta este foarte variată, pornind de la experienţa satelor izolate dintre ape, unde cazarea se poate face la mici pensiuni, până la mari hoteluri, de trei, patru şi cinci stele. Aici se pot face şi foarte multe activităţi care în alte locuri ar fi imposibile, de la plimbări cu toate tipurile de abarcaţiuni, pe braţele şi canalele Deltei, la birdwaatching, pescuit sportiv sau chiar experienţa gătitului tradiţional, alături de gazdele primitoare.
„Pentru minivacanţa de 1 Mai se organizează Festivalul Scrumbiei, la Sulina, dar şi alte evenimente gastronomice, în mai multe localităţi. Preţurile la cazare pornesc, în această perioadă, de la 100-130 de lei pe noapte, la pensiuni de trei margarete, între 150-200 de lei pe noapte la hoteluri de trei stele, iar la pensiunile de patru margarete sau hotelurile de patru stele, preţul este de circa 250 de lei pe noapte. Fiecare hotelier sau patron de pensiune are grijă să organizeze şi excursii pentru turişti, iar de 1 Mai se alege o zi pentru excursie la evenimentele gastronomice” Ionuţ Călin, ghid de turism și organizator de evenimente în Delta Dunării.
În mijlocul apelor, la Uzlina, zonă în care se poate ajunge doar cu barca, este şi una dintre cele mai mari baze de cazare, cu patru tipuri de camere, unde turiştilor li se pun la dispoziţie 22 de tipuri de excursii cu ambarcaţiuni de mai multe feluri, spre toate zonele Deltei, ajungând până la Sf Gheorghe, Caraorman, sau Pădurea Letea. „La fel ca de Paşte, când am avut grad de ocupare de 100%, ne aşteptăm ca şi de 1 Mai să fie plin. Avem oferte care atrag foarte mult, de la gratuitate pentru copiii de până la şapte ani, la absolut tot, până la activităţile care se pot face aici. Avem capacitatea 240 de locuri, iar la astfel de evenimente este totul ocupat”, spune Cornel Găină, unul dintre primii care au dezvoltat zona Deltei Dunării după 1990, pornind de la un teren viran şi un vis.
Cu trenul, în toată ţara
Aglomeraţia din perioada minivacanţei de 1 Mai înseamnă şi drumuri blocate, iar una dintre variantele cele mai buune pentru a călători, mai ales pe distanţe lungi, este trenul. Cei care vor să călătorească trebuie să-şi cumpere, însă, biletele din timp, mai ales pentru rutele Constanţa şi Braşov, perioada fiind foarte aglomerată. La cererea foarte mare se adaugă şi gratuitatea pentru studenţi, care au arătat anul trecut că preferă să nu se cazeze, făcând mai multe drumuri cu trenul, în special pe ruta Bucureşti-Constanţa şi retur, pentru a avea mai mulţi bani de distracţie. „Pentru vacanţa de 1 Mai, capacitatea de transport va fi adaptată la nivelul întregii reţele feroviare în funcţie de evoluţia şi dinamica traficului de pasageri. Vor fi suplimentate cu vagoane trenurile către cele mai solicitate destinaţii, în special cele spre Valea Prahovei şi litoral, şi va fi asigurată legătura cu trenuri directe între Mangalia şi Timişoara, Arad, Baia Mare, Cluj Napoca, Bistriţa Nord, Iaşi, Suceava. Faţă de o perioadă obişnuită, estimăm o creştere a traficului cu 15%-20%. De asemenea, indiferent de anotimp, toţi pasagerii pot beneficia de importante reduceri la cumpărarea biletelor de tren pentru destinaţiile interne, prin diverse oferte. Acestea sunt prezentate în detaliu pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Trafic intern/ Oferte”, explică reprezentanţii CFR Călători.