x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Elisabetta Tiveron promovează turismul culinar la Braşov

Elisabetta Tiveron promovează turismul culinar la Braşov

14 Apr 2011   •   14:09

Cunoscutul consultatnt italian Elisabetta Tiveron a fost într-o călătorie cu scop culinar prin România. Cu această ocazie a cinat weekendul trecut alături de Conviviumul Slow-Food Braşov. Împreună cu echipa sa, Elisabetta doreşte să descopere cât mai multe reţete străvechi din bucătăria noastră. Reţetele adunate vor fi publicate într-o carte dedicată bucătăriei balcanice. În cinstea oaspeţilor veneţieni, Slow-Food Braşov, împreună cu gazda, Maria Basca, au ales să gătească atât bucate tradiţionale de post, dar şi câteva preparate pe bază de carne, însoţite de vinuri din soiuri de struguri româneşti.

Elisabetta a promovat în România conceptul de “staseranonesco”, “în seara aceasta stau acasă”. Ea a avut ideea creării unei reţele de bucătari amatori care sunt gazde şi servesc bucate gătite de ei pentru vizitatori din întreaga lume. Acesta este de fapt un schimb culinr-cultural cu alţi membri sau amatori de gastronomie, cunoscut sub numele de turism culinar.

“Îmi place să găzduiesc, să fiu găzduită, şi să gust diverse arome ale preparatelor locale, atunci când călătoresc în afara Italiei. Prefer să stau cu oamenii care trăiesc acolo, să gătesc şi să mănânc cu ei, mai degrabă, decât să locuiesc la hotel sau să mănânc în restaurante anonime. Astfel am putut afla mult mai multe despre locurile pe care le-am vizitat şi să împărtăşesc cu ceilalţi tradiţii culinare care pot fi altfel pierdute”.

Elisabetta este originară din Mestre (Veneţia). În 2004 a decis să-şi dedice timpul pasiunii sale: gătitul. Această pasiune este moştenită de la familia sa, cu rădăcini în zona rurală a Italiei şi cu o bogată cunoaştere în domeniul culinar. Astăzi ea este un cunoscut autor de cărţi de specialitate şi lector în domeniul “culturii culinare”, susţinând prelegeri şi ateliere practice în şcoli şi centre sociale sau participând la emisiuni TV şi radio. Filosofia sa este bucătăria naturală, deoarece se bazează pe produse sezoniere, prezente în zona în care trăieşte, pe agricultura ecologică şi pe animalele provenite de la micii producători locali, fiind astfel adepta unei diete sănătoase, bogate şi gustoase.

×