x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cele mai frumoase evenimente din orașele europene, înainte de sărbătorile de iarnă

Cele mai frumoase evenimente din orașele europene, înainte de sărbătorile de iarnă

de Diana Scarlat    |    06 Oct 2023   •   08:15
Cele mai frumoase evenimente din orașele europene, înainte de sărbătorile de iarnă

Principala atracție din perioada sărbătorilor de iarnă, în Europa, este reprezentată de organizarea târgurilor de Crăciun în cele mai mari orașe.

După ce au fost afectate de restricțiile din ultimii ani, din cauza pandemiei, anul acesta se așteaptă o creștere semnificativă a numărului de turiști care vor lua cu asalt târgurile. Organizatorii și agențiile de turism au pregătit oferte speciale, pentru a veni în întâmpinarea numărului mare de vizitatori care se preconizează. Deja se fac rezervări, prin agenții, nu doar pentru locurile de cazare în cele mai importante orașe europene, ci și pentru excursii care leagă mai multe astfel de evenimente.

Atracția numărul 1 a Europei, atunci când vorbim despre târgurile de Crăciun, este capitala Austriei, Viena. Aici se organizează anual peste 20 târguri de Crăciun, iar primul astfel de eveniment a avut loc în anul 1298. Principalul loc vizitat de turiști este Wiener Weihnachtstraum, târgul din fața Primăriei, deschis în perioada 16 noiembrie - 26 decembrie. Alte târguri de Crăciun foarte apreciate de vizitatori în Viena sunt cele de la Palatul Belvedere - deschis între 23 noiembrie și 26 decembrie, Maria-Theresien Platz - între 21 noiembrie și 26 decembrie, Altes AKH - între 18 noiembrie și 23 decembrie sau Palatul Schönbrunn - între 24 noiembrie și 26 decembrie. 

Și piețele de Crăciun din Munchen - capitala landului Bavaria - sunt foarte apreciate de vizitatori. Aici se deschid 24 de târguri de Crăciun, în perioada sărbătorilor, cel mai mare și cel mai vizitat fiind Christkindlmarkt, organizat în Marienplatz între 27 noiembrie și 24 decembrie. Residenz Christmas Village poate fi vizitat între 22 noiembrie și 22 decembrie, iar Neuhauser Weihnachtsmarkt din Rotkreuzplatz este deschis în perioada 26 noiembrie - 23 decembrie. 

 

Tururi culturale, în orașele istorice

 

Salzburg, „orașul muzicii”, este un oraș luat cu asalt de turiștii care vizitează târgurile de Crăciun. Pentru cei care vor să se bucure aici și de un traseu cultural, principala atracție este palatul Mirabell, ridicat de prințul arhiepiscop Wolf Dietrich Raitenau. Tot aici se poate vizita și Casa lui Mozart - locul în care a copilărit geniul muzicii -, Domul în stil baroc, unde acesta a fost botezat, sau Orașul Vechi, protejat de Fortăreața Hohensalzburg. Târgul de Crăciun se organizează în Residenzplatz. 

 

De asemenea, un târg foarte important este la Strasbourg. Orașul este capitala regiunii Alsacia din nord-estul Franței, situat la mai puțin de 4 km distanță la vest de granița dintre Franța și Germania. Găzduiește unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun din Europa, de la 1570. 

Împărțit, în ultimul mileniu, între Franța și Germania, după ce, inițial, a făcut parte din Sfântul Imperiu Roman, Strasbourg este un imens muzeu de istorie și arhitectură, în aer liber. Centrul istoric face parte în întregime din patrimoniul cultural mondial UNESCO, „Grande Île Strasbourg” fiind înscris pe lista monumentelor în anul 1988.

Este mai ieftin în circuite culturale

Agențiile de turism din România încă nu promovează această destinație de top, fiind una mai scumpă decât altele similare din punct de vedere al valorii istorice și arhitecturale. Dar românii se pot duce să viziteze orașul pe cont propriu, alegând o variantă de transport și de cazare mai convenabilă, în funcție de bugetul disponibil. Mai există varianta vizitării orașului în cadrul unui circuit care să-l includă, costurile fiind mult mai mici.

Cea mai mare atracție a orașului este, însă, Târgul de Crăciun, care poate fi vizitat doar în perioada sărbătorilor de iarnă. În ultimii ani, evenimentul a fost organizat de Primărie cu circa 5 milioane de euro în fiecare sezon, iar bugetul local a câștigat de 50 de ori mai mult, conform calculelor făcute de municipalitate. Prețurile pentru cazare, masă și transport, în perioada Târgului de Crăciun sunt mult mai mari decât în restul anului, la Strasbourg, dar numărul de vizitatori crește, de la un an la altul, pentru că nu este doar cel mai vechi, ci și cel mai spectaculos eveniment de acest fel din Europa. Târgul este organizat în inima orașului medieval, Grand Ile. Și în orașele învecinate, Mulhouse și Colmar, se organizează târguri de Crăciun foarte frumoase. 

Un târg foarte vizitat este și la Mulhouse, al doilea oraș ca mărime al Alsaciei, situat pe malurile Rinului, la poalele munților Vosges, la granița dintre trei importante țări europene – Franța, Germania și Elveția. Aici sunt și multe obiective turistice foarte importante pentru circuitele culturale europene, precum fortificațiile medievale din centrul istoric al orașului, cu Turnul Diavolului și Turnul Bollwerk, foarte vizitată fiind și Catedrala din Mulhouse - Temple Saint – Etienne -, ridicată între anii 1858-1886, în stil neogotic, cea mai înaltă biserică protestantă din Franța, având o înălțime de 97 de metri. 

 

Maratonul orașelor europene

 

Una dintre agențiile de turism din România a lansat programe speciale pentru vizitarea a 9 târguri de Crăciun în 8 zile, un adevărat maraton european plin de culoare. Se vizitează Budapesta, Salzburg, Munchen, Strasbourg, Mulhouse, Colmar, Stuttgart, Augsburg și Viena, prețul pachetului turistic pornind de la 692 de euro.

Turul european al târgurilor de Crăciun organizat de agenția Hello Holidays pleacă de la București, pe ruta Sibiu-Arad-Budapesta, primul popas fiind în capitala Ungariei, unde se ajunge seara. Apoi se merge spre Salzburg și Munchen, în cea de-a doua zi a excursiei. De aici se pleacă spre Strasbourg, apoi se înaintează, în fiecare zi, până la Viena, vizitându-se cele mai frumoase târguri de Crăciun și monumentele istorice cele mai importante.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: evenimente orase europene sarbatori iarna