x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Facultatea de Litere din Lisabona

Facultatea de Litere din Lisabona

de Ana-Maria Păunescu    |    09 Dec 2011   •   21:00
Facultatea de Litere din Lisabona

La sfarsitul secolului al XIII-lea, al saselea rege al Por­tu­ga­liei, D. Dinis, infiinteaza prima Uni­versitate portugheza. Initial, aceasta a avut sediul la Lisa­bo­na, mutandu-se apoi la Coimbra. Pana in secolul al XVI-lea, ins­t­­itutia a fost disputata de cele doua mari orase, dar in anul 1537, din ordinul lui D. Joao III, a ramas definitiv la Coimbra, enig­matica localitate dintre ca­pi­­ta­la si Porto.

Actuala Universitate din Li­sa­bo­na (Universidade de Lisboa) a fost inaugurata in anul 1911, o data cu reforma republi­ca­na. Universitatea cuprinde fa­cultati de prestigiu, care si-au cas­tigat, de-a lungul vremii, fai­ma in lumea academica portu­ghe­za. In 1960, ia nastere si zo­na universitara, de la Campo Grande, existenta si in zilele noastre, sub numele de Cidade Uni­versitaria. In interiorul cam­pu­sului existau, initial, trei mari cladiri: Rectoratul, Facultatea de Drept si Facultatea de Litere.

Universitatea beneficiaza si de o cantina, aflata chiar langa statia de metrou de pe linia galbena. In plus, in interiorul Fa­cultatii de Litere, unde mi-am inceput si eu diminetile portugheze, se gasesc mai multe locuri unde se poate manca foarte bine de pranz sau unde, pur si simplu, se poate bea o cafea, inainte de cursuri. Preturile sunt bune, ca pentru niste studenti ai unei tari aflate, asa cum se stie, intr-o grava criza politica si economica.

La Biblioteca de la litere se gasesc carti bune. Am cautat si nume romanesti, am fost mandra sa vad ca Eminescu, Caragiale, Nichita au ajuns pana la Lisabona. Salile nu sunt cu mult mai dotate decat la noi, culoarele sunt tot la fel de reci si de singuratice, dar parca Facultatea lor de Litere e mai vie. Despre profesori, numai cuvinte de lauda. Despre colegi, la fel. Chiar daca nu apartine de cea mai veche universitate din Portugalia, Facultatea de Litere din Lisabona (Faculdade de Letras), care si-a sarbatorit anul acesta centenarul, isi indeplineste cu noblete statutul de reper in vietile studentilor care ii trec pragul. Acolo nu se preda doar teorie. Parca se preda si viata.

×
Subiecte în articol: calatorii