x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Goana după Alaska (X)

Goana după Alaska (X)

de Cornel Tabacaru    |    14 Noi 2010   •   00:00
Goana după Alaska (X)
Sursa foto: Alina Tăbăcaru/

Părăsim Glacier Bay la fel de brusc cum ne-a năpădit şi el. Ne îndreptăm spre istoricul Skagway, situat la nord de vârful Lynn Canal, un "punct" important pe traseul căutătorilor de aur din 1896…



Abia ne obişnuiserăm cu trosnetele bucăţilor de gheaţă ce se rupeau din el. Din Glacier Bay. Alina îmi spune că nu e cazul "să plângi după un gheţar, precum un copil mic căruia i s-a luat jucăria". Nu mi s-a luat jucăria, mi s-a luat... un gheţar de pe inimă! În sensul melancolic... Începuse să îmi placă tare mult liniştea aceea albastră, întreruptă din când în când de câte un "pleoscăit" al unei bucăţi de gheaţă. Te emoţionează numai simplul gând că, la modul general, pe măsură ce zăpada se topeşte, plante şi animale revin "pe teritoriile pierdute în timpul glaciaţiunii de acum 4.000 de ani" (după cum subliniază chiar un buletin intern al vasului).

Ne îndreptăm spre Skagway, oraş situat într-o absolut fermecătoare regiune montană, "cu piscuri înalte, căderi de apă care străpung gheţarii şi relicve din vremea cheechako", îmi citeşte Alina silabisind şi lungind voit ultimul cuvânt. "E vorba despre căutătorii de aur, asta înseamnă cheechako, Alina." "Uite, uite, zice aici că o să facem mai multe vizite şi că o să vedem minunaţii câini ai Alaskăi", se exaltează Alina, de parcă ar merge la un meci al lui Dinamo (de exemplu...), şi nu printr-un plăcut oraş al Alaskăi.

Da, minunaţii câini ai Alaskăi, care au făcut istorie o dată cu căutătorii de aur. Când a început marea goană după metalul galben, ei, căutătorii aveau nevoie de câini. Pentru a trage săniile. I-au folosit pe cei care li s-au părut cel mai bine adaptaţi transportului de alimente, materiale şi oameni. Astfel, căutători de aur din SUA, din Canada şi din Europa au adus cu ei o mare varietate de rase de câini. S-a născut în acele timpuri o nouă profesie: conducator de atelaje (musher)! Apoi, o nouă distracţie: cursele de sănii trase de câini. În 1908, un negustor rus de blănuri, William Goosak, avea să sosească în Alaska, din Siberia nord-orientală, traversând Marea Bering cu un atelaj de câini sibrieni, mai mici decât câinii cunoscuţi în regiune: erau primii Husky.

Hm, iar îmi face mintea o buclă: la nord de lacul Baikal, în Siberia, acolo trăia un neam de eschimoşi care utilizau câini ce răspundeau la numele de Husky!

(Va urma)

×
Subiecte în articol: exotic