x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Invitat în lumea Americii vechi

Invitat în lumea Americii vechi

de Cornel Tăbăcaru     |    06 Oct 2023   •   06:00
Invitat în lumea Americii vechi

Dragii mei cu Jurnalul sub braț. Declar că cititorii noștri sunt cei mai cooperanți cititori din lume. Mesajele și ideile lor îmi scriu, de fapt, articolele.

Da, voi continua cu prezentarea acestei lumi extraordinare, lumea Americii vechi. Vom rămâne în continuare în Greenwich. Românii din zonă mi-au transmis și ei câteva sugestii. Am fost și am zăbovit acolo patru zile. Orașul este în statul Connecticut, cam la 50 de kilometri de New York, și în apropierea a patru plaje superbe. O locație extraordinară. Am fost invitat la The Greenwich Country Club. Tot acolo am și dormit și luat un prânz împreună cu copiii, apoi am petrecut o seara împreună cu toți ai mei. De fapt, o cină în familie. 

Acum despre acest Club, dragilor. Ca să devii membru te costă 250.000 de dolari și, de asemenea,trebuie să fii aprobat de o comisie. Numai banii nu sunt suficienți. Cotizația anuală este de 25.000 de dolari și, în plus, trebuie să consumi servicii de minimum 1.500 de dolari pe lună. Însă chiar în condițiile astea tot sunt lungi liste de așteptare pentru a deveni membru. Cazarea pentru 3 nopți și cele două mese nu au fost exagerat de scumpe. Cu totul 1.800 de dolari. Dar te simți în altă lume, esența Americii vechi. Decența banilor vechi, patinați, oameni de calitate, servicii peste superlativ. Iată și câteva lucruri care mi s-au părut demne de povestit. Nu ai voie cu telefon celular la masă. Nici să scrii, așa, discret, pe ascuns, cu telefonul pe genunchi. A trebuit să rog un chelner să ne facă niște poze. Apoi eu am plecat de la masă și am făcut la repezeală câteva poze ale terenului de golf. Dress code-ul este și el strict. Nu sunt permiși pantalonii albi pentru că trecuse Ziua Muncii, Labor Day. Nici pantaloni denim (nu neapărat jeans) de nicio culoare. Și nici cămăși sau tricouri fără guler. Cu pantofi sport sunt acceptați numai copiii sub 16 ani. Și încă vreo câteva reguli care sar în ochi. La cină, sacou și pantalon cu cămașă cu guler sau costum, cu sau fără cravată. Tot fără telefoane. Și dacă tot e să fie încă o surpriză plăcută, iat-o: șefa de sală este româncă. În salon, pe pereți, poze cu președinți ai Statelor Unite, din toate timpurile. Toate legate de Club. Nici un poster. Repet, o eleganță simplă desăvârșită.

Dragii mei, noi ne vedem vinerea viitoare în pace, cu sănătate și în mare siguranță. Doamne Ajută!

 

Greenwich este unul dintre cele mai bogate orașe ale Americii. Venitul mediu al unui locuitor este de 190.000 de dolari pe an. Adică aproximativ 16.000 de dolari pe lună. Ăsta este și motivul pentru care costul vieții este cu 65% mai mare decât în oricare altă parte a Americii. Prețul mediu al unei case este de 1,2 milioane de dolari, însă poate ajunge cu ușurință la 13 milioane de dolari sau mai mult.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×