x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ungurii din Harghita învață românește, de dragul turismului

Ungurii din Harghita învață românește, de dragul turismului

de Diana Scarlat    |    04 Oct 2024   •   08:20
Ungurii din Harghita învață românește, de dragul turismului

Județul Harghita a fost, până în 2020, unul dintre puținele locuri din România în care s-a făcut cu precădere incoming - hotelierii s-au bazat pe turiștii străini care ne-au vizitat țara. Pandemia a distrus turismul, în primul an, ajutoare de la guvern nu au venit, iar turiștii străini au reînceput să vină în 2021. Din 2022 se aștepta o creștere spectaculoasă a numărului de vizitatori, în special din Germania, Suedia, Franța și Israel, însă după 24 februarie 2022 s-au anulat, brusc, cele mai multe rezervări. Străinii s-au speriat de războiul din Ucraina și s-au orientat spre alte destinații, chiar dacă Harghita e departe de zona conflictului. De anul trecut, angajații din HoReCa învață limba română și serviciile sunt orientate către vizitatorii din România.

Una dintre cele mai frumoase zone ale României, cu foarte multe posibilități de a petrece o vacanță ideală, este Harghita. În ultimii ani s-au făcut și foarte multe investiții, atât în hoteluri, pensiuni și restaurante la standarde foarte înalte, cât și în spații de agrement și turism de aventură, unde se pot face foarte multe activități. 

Harghitenii se așteptau să fie vizitați de un număr din ce în ce mai mare de turiști străini, după ce au scăpat de restricțiile din pandemie. Surpriza neplăcută pe care au avut-o a fost să constate că europenii cred că România a devenit o destinație nesigură, fiind aproape de zona de război din Ucraina.

Delta Dunării a fost și ea afectată de apropierea față de zona de conflict, dar nu se baza atât de mult pe vizitatorii din vestul și din nordul Europei ca Harghita. Litoralul nu a fost afectat, pentru că acolo nu se mai face de mulți ani incoming. Turiștii străini care mai vin la mare în România reprezintă circa 10% din totalul vizitatorilor, iar lipsa lor se simte mai puțin, dacă sunt speriați de conflictul de la granița cu țara noastră.

În schimb, percepția deformată a străinilor care din februarie 2022 nu mai vizitează Harghita a generat scăderi importante în turism, deși în analizele oficiale privind pericolele, România nu este pe lista țărilor cu probleme. 

„Avem anul acesta cam un sfert din turiștii pe care îi aveam în 2019. În sezon aveam hotelul plin, primeam 10 autocare de 50 de persoane pe zi, ca vizitatori, iar la cazare aveam 4-5 grupuri pe săptămână. Gradul de ocupare pe an era spre 50%, iar acum e mai puțin de 30%. Până în 2019 aveam 80% turiști străini, iar acum avem până în 30%. S-au speriat de războiul din Ucraina. Acum ne bazăm pe turiștii români”, a explicat, pentru Jurnalul, Csaba Portik, om de afaceri din Harghita, managerul hotelului Lacu Roșu.

„De când a venit pandemia, nu am mai avut turiști străini mai mult de 30% pe an. Procentele s-au inversat, iar acum avem circa 70% turiști români, în continuare”, spune și Zalan Portik, patronul hotelului Lacu Roșu.

Ajută mult și voucherele de vacanță

În 2021, hotelierii încă sperau că va exista o revenire rapidă la situația anterioară pandemiei și își făcuseră planurile pentru a primi un număr mare de vizitatori, mai ales din țările din vestul și din nordul Europei. La finalul anului 2022, când toți au văzut că numărul turiștilor rămâne un sfert din cel al anului anterior pandemiei, iar din total au doar 20-30% străini, s-au reorientat către vizitatorii din România.

Turismul din țară se poate baza și pe românii care călătoresc din ce în ce mai mult. De altfel, strategia de turism a Bulgariei se bazează pe români, în ultimii ani, iar Grecia, Turcia și Egiptul oferă facilități speciale pentru români, pentru că vizitatorii din țara noastră reprezintă unul dintre cele mai importante grupuri-țintă.

Pentru turismul intern este foarte importantă și acordarea voucherelor de vacanță, acestea putându-se consuma doar în țară, astfel încât destinațiile care aveau un procent mare de sosiri din străinătate și-au pierdut acest avantaj se pot reorienta, cu succes, către românii care călătoresc.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Noutate pe segmentul de business și teambuilding

Harghita a devenit și locul ideal pentru turismul de business, conferințe și teambuilding. Spațiile de cazare s-au înmulțit, s-au construit zone extinse de activități în aer liber, piscine, centre SPA, terenuri de sport, piste de bob și de carting, iar pentru grupurile mari, de peste 200 de persoane, proprietarii de hoteluri și de pensiuni colaborează, pentru a-și completa reciproc locurile de cazare.

O întreagă localitate, Korund, a fost transformată în spațiu cu ateliere de meșteșuguri tradiționale. Dacă până acum câțiva ani se puteau doar cumpăra obiecte de ceramică, de iască, lemn, pielărie etc., de la meșterii populari, acum se poate merge la atelierele lor, pentru învățarea meșteșugurilor. Olăritul, care este o activitate la modă în teambuilding, se poate învăța direct de la cei mai pricepuți olari din Korund. Iar pentru prelucrarea ciupercilor de copac (iasca), se poate merge la ultimii cunoscători și practicanți din lume, pentru că la Korund au rămas ultimele ateliere de acest fel. Pentru gurmanzii curioși să afle secretele cozonacilor secuiești există ateliere de kurtos kalacs, unde fiecare turist își poate face singur un kurtos, la îndrumarea unui maestru care vorbește bine și limba română.

Spații de sport, joacă și aventură

Iarna se schiază pe pârtiile din Harghita, iar pentru restul anotimpurilor, în zonele deja cunoscute pentru oferta de schi s-au construit noi atracții, la fel de spectaculoase, precum pistele de bob de vară - un fel de rollercoaster cu mașinuțe, întinse pe distanțe foarte mari, în mijlocul unor peisaje superbe, precum cele de la Vărșag sau Lacu Roșu -, trasee de mountain cart (unul fiind tot la Vărșag) și piste de carting, precum cel de la Cetatea Zetea, parte a resortului Desag, unul dintre cele mai bune locuri pentru conferințe și teambuilding, unde până acum ajungeau mai mult grupuri de copii și schiorii care mergeau iarna la Vărșag. 

Aici se va construi și un Aventura Park, cu unul dintre cele mai lungi trasee de tiroliană din România, iar cetatea Zetea, acum aproape necunoscută chiar și românilor, va fi pusă în valoare pe modelul celei de la Saschiz, în noul proiect al proprietarilor de la Desag. Locul e situat la 16 kilometri distanță față de pârtia de schi și bobul de vară, dar și la circa 17 kilometri față de parcurile tematice de la Băile Seiche, lângă Odorheiu Secuiesc, unde s-a construit Mini Transilvania - o zonă în care pot fi admirate peste 100 de machete ale celor mai importante monumente istorice din Ardeal și din zonele învecinate.

Toți angajații resorturilor vorbesc acum limba română, iar celor care vor să lucreze în turism li se oferă cursuri speciale de limba română. De exemplu, la Castelul Ugron, din Filiași, renovat și deschis recent pentru turiști, angajările de personal se fac „la pachet” cu învățarea limbii române.

Creșterile se bazează pe publicul intern

Asociația Intercomunitară Harghita a făcut o statistică a evoluției numărului de înnoptări, din 2019 până în 2023, în toate unitățile de cazare din județ. Din datele analizate, care provin de la Institutul Național de Statistică, se poate observa o revenire a numărului de turiști, anul trecut, până aproape de cel din 2019, însă creșterea este bazată pe turiștii români care au început să viziteze județul, după 2021. Datele diferă de cele ale hotelierilor din Lacu Roșu, dar nu se analizează procentul de turiști străini, comparativ cu cel al românilor.

Turiștii străini care ajungeau în județ erau aduși cu precădere de către hotelierii care și-au creat și au aplicat propria lor strategie de marketing, în ultimii 20 de ani, participând la târgurile internaționale și stabilindu-și contracte. Toate aceste eforturi ale hotelierilor au adus rezultate până la pandemie. Acum se mizează pe o strategie de promovare comună, prin Visit Harghita, publicul țintă principal fiind cel din România, cel puțin pentru viitoarea perioadă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Harghita turişti vouchere vacanta