x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tehnologie nordică: Hotelul de Gheață de la Bâlea, modelat cu baloane

Tehnologie nordică: Hotelul de Gheață de la Bâlea, modelat cu baloane

de Diana Scarlat    |    05 Dec 2023   •   09:00
Tehnologie nordică: Hotelul de Gheață de la Bâlea, modelat cu baloane

Constructorii viitorului hotel de gheață de la Bâlea Lac așteaptă să scadă temperatura sub -5 grade Celsius, ca să înceapă asamblarea celui mai mare iglu din România. Până acum se construiau hotelul, biserica și ansamblul de igluuri din cărămizi de gheață, tăiate din lacul glaciar Bâlea.

Anul acesta se va aplica o nouă tehnologie, mult mai rapidă, cu baloane pe care se toarnă zăpadă, folosindu-se tunuri speciale. Cu această tehnologie sunt construite toate hotelurile de gheață din țările nordice, în ultimii ani. Singurul impediment este temperatura care până acum a fost prea ridicată pentru a permite începerea construcției, dar peste câteva zile s-ar putea porni lucrările pentru cel mai mare hotel de gheață ridicat până acum la Bâlea Lac.

Hotelul de Gheață va avea 20 de camere, anul acesta, în loc de 12 sau maximum 14, câte a avut la celelalte ediții. Această schimbare se datorează în primul rând posibilității de a folosi noua tehnologie de construire, care face ca ridicarea clădirii să fie mult mai rapidă. În cel mult două săptămâni ar trebui să se finalizeze întreaga construcție, dacă temperatura va scădea sub -5 grade Celsius, astfel încât zăpada să poată îngheța în formă de iglu.

„Procedeul de construire ne permite să ridicăm foarte repede camerele, iar anul acesta vom avea 20 și vom renunța la celelalte igluuri. A fost o investiție importantă pentru noi, care a costat 30.000 de euro, dar ne ajută să construim mult mai repede și să ridicăm mai multe camere. Dacă timpul ne va permite, vom ridica și biserica de gheață. Așteptăm să scadă temperatura, pentru a avea siguranța că nu se topește zăpada, dar probabil ne apucăm de construit în câteva zile, ca pe 24 decembrie cel târziu să putem deschide Hotelul de Gheață, ca în fiecare an”, a explicat, pentru Jurnalul, Arnold Klingeis, cel care a inițiat acest proiect de marketing turistic în anul 2005.

Baloanele speciale sunt umflate cu presiune mare, iar peste ele se toarnă, cu un tun de zăpadă, strat peste strat, până când zidurile ajung la dimensiunea dorită. Procesul de înghețare este unul foarte rapid, dacă temperaturile se mențin sub -5 grade Celsius. Tunul de zăpadă se alimentează cu apa din Lacul Bâlea. După ce se întărește zăpada, baloanele se scot și se montează pentru ridicarea următoarelor camere, iar procesul se repetă până când toată construcția este finalizată.

Invitație la dans, până în zori

Ca în fiecare an, turiștii vor putea alege între cazarea la rece, în Ice Hotel, sau la cald, în cabanele de la Bâlea Lac, unde se ajunge doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă. Dar indiferent de alegerea pentru dormit, toți vor avea parte de multă distracție, în Ice Club - viitorul club care va fi amenajat în interiorul Hotelului de Gheață, unde petrecerile vor ține toată noaptea. Tot aici se va deschide și noul restaurant de gheață, unde se vor servi cine romantice. Încălzirea se va face mai ales pe ringul de dans. 

Cei care vor să se distreze până în zori, vor alege cazarea măcar pentru o noapte în Hotelul de Gheață, pentru a fi cât mai aproape de ringul de dans din Ice Club. Cei care vor să și doarmă, pot alege o cameră în Cabana Bâlea Lac, unde să se poată retrage la căldură, înainte de finalul petrecerilor de peste noapte.

Promovat de jurnaliștii britanici

Tema ediției cu numărul 17 a hotelului este „Art&Ice” - Artă și Gheață, iar în interior vor putea fi admirate sculpturi în blocuri de gheață, care vor avea ca temă principală „Arta Filmului - Dracula”. Sunt așteptați și anul acesta foarte mulți turiști străini, mai ales din Marea Britanie, ca la fiecare ediție anterioară. Anul acesta, jurnaliștii britanici au plasat hotelul de gheață din România într-un top al celor mai bune destinații din acest sezon de iarnă, nominalizându-l într-un clasament mondial al celor mai interesante și recomandate destinații de vacanță, în sezonul de iarnă 2023-2024. Topul e făcut de cotidianul „The Standard”. „Jurnaliștii britanici au ajuns la concluzia că Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac este reprezentativ pentru trendul mondial, oferind o experiență unică și în comparație cu alte hoteluri de gheață”, spune Arnold Klingeis, inițiatorul proiectului. Turiștii străini pot ajunge acum foarte ușor, cu zboruri spre aeroporturile din București, Brașov, Sibiu și Cluj, de unde oaspeții sunt preluați și transportați către Bâlea Lac. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×