x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Insulele necotropite ale Greciei vă aşteaptă să le descoperiţi

Insulele necotropite ale Greciei vă aşteaptă să le descoperiţi

de Mădălina Codreanu    |    13 Feb 2018   •   20:10
Insulele necotropite ale Greciei vă aşteaptă să le descoperiţi

Agenţiile oferă vacanţe pe insulele greceşti, în aceleaşi insule, dar nu există prea multe variante în care să trăieşti autenticitatea tradiţiei. În fiecare an, românii se înghesuie în Thassos, Lefkada, Santorini, Creta sau Rhodos, dar Grecia are peste 1.300 de insule, din care peste 200 locuite, care mai de care mai atractive, în care puteţi petrece o adevărată experienţă elenă. Cu apa de culoarea smaraldului, cu plaje cu nisip alb, auriu sau cu pietricele, acestea sunt adevărate oaze de relaxare. Singurul nostru sfat este să vă faceţi planuri din timp pentru că trebuie să rezervaţi singuri cazarea şi să vă asiguraţi transportul, iar în unele insule feribotul ajunge doar o dată pe săptămână.

Naxos, insula măslinilor

Cea mai luxuriantă dintre insulele din Ciclade, cu văile sale verzi pline de livezi de măslini, Naxos mai e numită şi Hawaii Greciei. Circa 100 de kilometri de plaje cu nisip alb, aproape pustii, scăldate de ape limpezi, fac din această insulă o destinaţie foarte romantică. Dintre staţiuni, Apollonas, în nord-estul insulei, este cea mai căutată, în mare parte datorită tavernelor pescăreşti excelente. Pentru plaje bune trebuie să vă orientaţi către Ornos Avraam, pe coasta nordică, sau către Moutsouna, în est. Insula este destul de mare pentru ca şederile mai lungi să nu fie plictisitoare. Printre locurile fermecătoare pe care le puteţi vizita se numără Valea Melanes, unde se găsesc câteva turnuri cu specific veneţian, rămase după ce Naxos a fost sub stăpânirea Veneţiei, sau Valea Tragia, cu minunatele sale sate de munte. La final, nu uitaţi să aduceţi acasă câteva suveniruri: articole ţesute sau brodate, miere şi gemuri locale.

Paros, paradisul windsurferilor

Rămânem în Ciclade, dar ne mutăm pe fertila insulă cu parfum de cimbru, celebră în Antichitate pentru marmura sa albă. Rămasă în umbra celebrelor sale vecine Mikonos şi Santorini, Paros este un paradis pentru windsurferii care vin aici în căutarea vânturilor care bat în lunile iulie şi august. Locul cel mai frecventat în sezon este Naoussa, cu alei şerpuite, bărci pescăreşti vopsite în culori strălucitoare şi baruri şic pe malul apei. De aici se poate lua un taxi pe apă până la cele mai bune plaje ale insulei, situate în nord, în apropiere de Lageri. Pe ţărmul estic, cel mai bun loc de plajă este Chrysi Akti (Plaja de Aur), unde cei 700 de metri de nisip auriu sunt ideali pentru familiile cu copii. Insula nu are un aeroport, dar se ajunge uşor din Atena sau Santorini.

Samos, refugiul lui Antoniu şi al Cleopatrei

Situată în nordul Mării Egee, Samos este acoperită de dealuri blânde şi văi pline de podgorii, livezi întinse de măslini şi plaje fantastice. Admirată secole la rând, nu e de mirare că Antoniu şi Cleopatra au venit să se relaxeze pe insulă şi a rămas şi astăzi o destinaţie foarte căutată mai ales de cei care vor să îmbine relaxarea la plajă cu o vacanţă activă. Samos e locul ideal pentru drumeţii şi plimbări cu bicicleta pe munte. În ciuda recentelor incendii de pădure, Muntele Kerketefs oferă privelişti spendide şi trasee pitoreşti. În Golful Seitani, de pe partea nordică, se pot observa focile-călugăr, specie pe cale de dispariţie. Tot aici este locul de naştere al lui Pitagora, oraşul luând astăzi numele celebrului matematician şi devenind un punct de atracţie al insulei.

Skopelos vă oferă multe plaje

Cea mai mare insulă din Sporade, deşi foarte apropiată de mult mai celebra Skiathos, Skopelos nu a fost luată cu asalt de turişti. Interiorul deluros, acoperit cu păduri de pini, e înconjurat de numeroase plaje bune. Oraşul Hora, capitala insulei, se laudă cu 123 de biserici, numeroase conace cochete aşezate pe străzile pietruite, acoperite cu mozaicuri complexe din scoici şi pietricele marine. Satul Glossa, unul dintre cele mai pitoreşti de pe insulă, farmecă vizitatorii cu casele tradiţionale construite în stil macedonean şi cu locuitorii care continuă să poarte „foustanes”, costume tradiţionale. Aşezat la 300 de metri deasupra nivelului mării, Glossa oferă panorame spectaculoase. Pentru că nu are aeroport, pe insulă se ajunge doar cu feribotul, din Skiathos sau din Volos.

Alonissos este recomandată scufundătorilor

O insulă retrasă, de o frumuseţe sălbatică, cu păduri de pini ce acoperă dealuri molcome, Alonissos este departe de a fi o destinaţie turistică, fiind populară mai mult printre cei care caută un loc retras, în natură. Înfiinţarea, în 1992, a unui parc marin pentru protejarea focilor-călugăr a contribuit la schimbarea în bine a destinului acestei insule, generând noi oportunităţi turistice pe Alonissos. O mulţime de staţiuni turistice eco şi-au facut apariţia în spatele plajelor mici, cu nisip fin şi ape de culoarea turcoazului. Interiorul insulei este străbătut de drumuri neasfaltate, accesibile doar bicicliştilor şi motocicliştilor. Din principalul port, Patitiri, se pot închiria bărci pentru excursii de o zi spre insulele învecinate. Insula Alonissos este paradisul amatorilor de scufundări şi pentru că aici se găsesc grote marine cu stalactite. Accesul pe insulă se poate face doar cu feribotul, fie din Skiathos, fie din Volos, al doilea punct de plecare fiind indicat pentru cei care vin cu maşina.

Idra, ideală pentru amatorii de cumpărături

La doar o oră şi jumătate de Atena cu catamaranul se află una dintre cele mai fermecătoare insule greceşti: Idra (Hydra). Chiar dacă nu este potrivită pentru cei care adoră soarele, aici existând o singură plajă cu nisip, insula poate deveni aglomerată în mijlocul verii. Promenada presărată cu buticuri şic şi galerii de artă alcătuieşte o imagine sofisticată. Insula a ajuns să fie la modă în anii 1950 când aici şi-au construit case numeroşi pictori şi poeţi, inclusiv canadianul Leonard Cohen. Totuşi, în ciuda fluxului de turişti din zona portului, Idra nu şi-a pierdut farmecul şi datorită interdicţiei de circulaţie a vehiculelor cu motor. Transportul pe străduţele înguste, în trepte, se face pe jos sau cu catârii. Cei care vor să meargă de-a lungul coastei sunt nevoiţi să ia un taxi acvatic.

Milos sau “Insula Culorilor”

Această insulă vulcanică din Ciclade e cunoscută ca “Insula culorilor” datorită celor peste 70 de plaje cu nisip alb, negru, auriu sau roşu scăldate de apele turcoaz ale Mării Egee. Principalul port este Adamas, flancat de Plaka, capitala insulei Milos, format în jurul castrului veneţian; dar cu toate caracteristicile aşezărilor din Ciclade: case albe cu ferestre albastre, mori de vânt şi străduţe pietruite. Insula e celebră datorita statuii lui Venus din Milo (Afrodita), o statuie din marmură fină descoperită pe insulă, care este găzduită astăzi de Muzeul Luvru, din Paris. Din fericire, insula are şi un aeroport, aşa că puteţi ajunge aici cu avionul, cu escală în Atena, sau cu feribotul din portul Pireu. Drumul durează 4 ore sau 7 ore în funcţie de tipul vasului şi de condiţiile meteo.

Kastellorizo îi aşteaptă pe împătimiţii de snorkelling

Este cea mai mică dintre insulele Dodecaneze, se află la 118 km depărtare de cea mai apropiată vecină grecească, Rhodos, dar la doar 2,5 km de coasta estică a Turciei. Cunoscută şi sub numele de Megisti, Kastellorizo a rămas un avanpost izolat până la construcţia aeroportului, în 1987. Chiar şi aşa, insula continuă să fie un loc liniştit, puţini turişti ajung aici chiar şi în mijlocul verii. Nu există plaje naturale, dar are ape extrem de limpezi şi o bogată viaţă marină, fiind ideală pentru snorkelling. Cazările sunt extrem de simple, iar ţărmurile abundă de taverne şi muzică live

Cum găsiţi cazare

În insulele mai puţin vizitate, cazarea se face la pensiuni familiale care nu sunt listate pe marile site-uri de turism, cum e booking.com. Cel mai indicat este să găsiţi un site de prezentare a insulei pe care vreţi să mergeţi şi să căutaţi acolo contactele particularilor care închiriază camere în regim hotelier. De obicei, rezervările se fac pe email trimis direct proprietarului, iar acesta confirmă locurile doar după ce primeşte un avans de 30% din preţul cazării.

Orarul feriboturilor

 

Mai multe site-uri de turism pot să vă fie de folos pentru aflarea orarului după care circulă feribotul dinspre continent spre insule sau între insule. Programul pentru lunile de vară se afişează, de obicei, la începutul lunii mai.

 

www.gtp.gr

www.greekferries.gr

www.letsferry.gr

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Insulele necotropite grecia turism