Data de 3 februarie marchează pentru Japonia sărbătoarea de Setsubun. Chiar dacă nouă ni se pare că este “în plină iarnă”, pentru japonezi această zi este exact cea care precede... primăvară. Sigur, după calendarul lunar din Ţara-Soarelui-Răsare.
Setsubun este o sărbătoare asociată adesea cu reîntoarcerea soarelui, schimbarea vremii, reînnoirea trupului şi a spiritului, eliminarea răului, purificarea şi renaşterea, dar şi cu pregătirilr pentru un nou ciclu agrar. De obicei, Setsubun precede Noul An. Anul acesta, însă – aşa cum se întâmplă destul de rar în decursul unui secol, sărbătoarea s-a întâmplat să pice la 3 zile după intrarea într-un nou an lunar.
Setsubun a fost celebrată în multe feluri de-a lungul timpului. De exemplu, prin... arderea de sardine în faţa uşii. Sau prin agăţarea de capete de peşti, ceapă sau usturoi în copacii din grădina casei, toate acestea cu scopul de a alunga spiritele rele.
Cel mai popular mod de a sărbători rămâne însă Mame Maki, sau “aruncarea de boabe”, care presupune, exact cum spune şi numele, aruncarea de boabe de soia prăjite pe la ferestre sau uşi, cu scopul de a alunga oni (căpcăuni, spirite malefice). Acest obicei este asociat cu mai multe poveşti şi legende, dintre care una a ajuns chiar să fie transpusă vizual prin intermediul teatrului japonez de tip Kyogen. Iată cum sună acest basm japonez:
Se spune că într-o zi un oni s-a deghizat în bărbat şi s-a dus să stea la casa unei văduve bătrâne. Acest oni avea un ciocan magic, cu care a lucrat într-o zi un kimono foarte frumos (din ce material va fi fost făcut kimonoul, de a trebuit bătut cu ciocanul legenda nu spune, dar putem bănui că era vorba despre un metal preţios). Iar kimonoul era atât de frumos încât bătrâna şi-a spus că trebuie să fie al ei, aşa că a plănuit să-l îmbete pe oaspetele ei şi să i-l fure. Însă odată ce s-a pornit să îşi pună planul în aplicare, bătrâna s-a gândit că şi mai bine ar fi dacă ar fura şi ciocanul magic. Aşa ar putea să facă chiar ea multe astfel de kimonouri frumoase. Zis şi făcut. Fură şi kimonoul, şi ciocanul! Surprins de lăcomia femeii, bărbatul şi-a arătat adevărata faţă, transformându-se în oni. Speriată, bătrâna a început să arunce în demon cu ce avea la îndemână, iar în momentul în care a aruncat un pumn de boabe de soia, acesta a fugit şi nu s-a mai întors nici până în ziua de azi.
Astăzi, ritualul este practicat atât la marile temple, cât şi acasă, în familie. De regulă, Toshi Otoko (Bărbatul anului - însemnând bărbatul din casă născut în semnul zodiacal al Anului Nou, anul Calului, pentru 2014) este cel care aruncă boabele de soia către un alt membru al familiei, deghizat în oni, şi pe fereastră, rostind incantaţia “Oni ha soto! Fuku ha uchi!” (Oni afară! Norocul şi fericirea înăuntru!). Mai nou, copiii familiei sunt cei care aruncă boabele, indiferent de zodie, în timp ce părinţii joacă rolul căpcăunilor. După alungarea spiritelor rele, membrii familiei mănâncă fiecare atâtea boabe de soia câţi ani are, pentru a avea un an sănătos.
Un alt obicei de Setsubun este acela de a mânca un întreg rulou de Nori Maki, fără a rosti un singur cuvânt, cu scopul de a atrage în noul an noroc în afaceri, longevitate şi sănătate.