x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Manhattan de Panama

Manhattan de Panama

de Cornel Tabacaru    |    09 Mai 2010   •   00:00
Manhattan de Panama
Sursa foto: Cornel Tăbăcaru/

Dacă îi auzi pe "oamenii noştri din Panama" (îmi permit o aluzie la binecunoscutul film) vorbind despre Manhattan, fii sigur că nu îi preocupă centrul comercial, financiar şi cultural al New Yorkului. Înflorirea Capitalei, după 1999, a făcut ca mai toţi locuitorii vechiului Ciudad de Panama să se mute în "Manhattan" sau "Noul oraş".



După cum am mai vorbit, oraşul vechi, stil spaniol, latino-american a fost practic părăsit şi a intrat sub protecţia UNESCO. Şi deoarece în vechiul oraş majoritatea caselor "în părăsire" erau case de locuit, s-a hotărât ca faţadele să fie reconstruite sau renovate identic, fără cea mai mică abatere. Dar... în interiorul caselor renovate, surpriză, pot fi găsite acum: magazine, restaurante, cluburi, sedii de bănci, sedii de companii şi aşa mai departe. O dovadă a hărniciei, seriozităţii, însă mai ales o dovadă a... banilor s-ar putea spune.

INFLUENŢA
Privind din punct de vedere istoric, treptele prosperităţii au fost greu de urcat. Panama a aparţinut Imperiului Spaniol şi, implicit, a depins de fluctuaţiile acestui Imperiu. În 1821, Panama s-a aliat cu Columbia, care îşi proclamase independenţa. Următorii 82 de ani aveau să dovedească un schimb neprofitabil: o putere dominantă, cu alta. Între 1850 şi 1900, Panama a încercat să se desprindă, organizând numeroase revolte. În cele din urmă, Panama îşi declara independenţa în 1903 (susţinută de SUA), iar restul... îl ştiu istoricii mai bine.

Oricum, influenţa SUA se simte, "Manhattanul" - şi nu numai, fiind dovada de fiecare zi. Companii mamut au profitat de fiscalitatea favo-rabilă şi şi-au instalat aici sediul regional pentru America Latină. De asemenea, cetăţenii altor state şi-au depus banii în băncile care îţi ies în cale la tot pasul, nefiind constrânşi de vize. Astfel, în prezent, de-a lungul coastei Pacificului se desfăşoară, în toată splendoarea, un oraş modern, totodată centru comercial: Panama City.

Bineînţeles că nu se poate trece uşor peste faptul că a fost fondat în 1519 de Pedro Arias de Avila. Aşa cum farmecul modern al "Manhattanului" nu poate trece peste farmecul unor clădiri precum Metropolitan Cathedral, The Canal Museum, The Presidential Palace. Ca o notă aparte, la periferia oraşului se află un parc francez, în care se află un monument dedicat constructorilor francezi care au "început" să construiască Canalul. Ideea unui Canal care să străbată istmul Panama datează din secolul al XVI-lea, când împăratul Carol Quintul sugera că o cale navigabilă construită prin Panama ar fi uşurat voiajul navelor spaniole din şi spre Ecuador şi Peru.

În 1698 apărea aşa-numitul "plan Darien", lansat sub patronajul regelui Scoţiei, pentru construirea unei rute de comerţ pe uscat, dar ideea a fost abandonată. Abia în 1880 a fost dat aici primul târnăcop, proiectul aparţinând francezilor... (Va urma)

×
Subiecte în articol: panama exotic