UNESCO a marcat, recent, Ziua internationala a monumentelor si locurilor istorice. In pofida tuturor eforturilor depuse de-a lungul anilor, razboaiele, conflictele militare, revoltele inarmate izbucnite in diferite tari din motive politice si economice au distrus multe din capodoperele de arhitectura lasate mostenire de stramosi.
In decembrie 1992, moscheea Babri, ridicata in secolul al XVI-lea din ordinul promului imparat mogol a fost distrusa de o multime de 150.000 de hindusi dezlantuiti. In opinia lor, moscheea a fost construita pe locul unui fost templu hindus, ceea ce inseamna ca locul respectiv a fost pangarit.
In 1944, in timpul celui de-al doilea Razboi mondial, a fost partial distrus Orasul Vechi din Varsovia, un ansamblu arhitecural de o rara eleganta. Bombardamentele, luptele care s-au dat in capitla poloneza nu au tinut cont de nimic, printre cladirile care au avut puternic de suferit numarandu-se Castelul Ujazdowski, Palatul Lazienki si multe alte edificii. Din 1950 pana in 1980, toate aceste capodopere au fost reconstruite.
In februarie 2001, liderul talibanilor, Mohammed Omar, a ordonat dinamitarea celor doua statui uriase ale lui Buddha, sapate in stanca si care faceau parte din ansamblul de la Bamin, in Muntii Hindukus din Afganistan. Cea mica, sculptata in anul 507, avea 38 metri inaltime, cealalta, realizata in anul 554, avea 58 de metri. "Dumnezeu este unul singur, iar aceste statui au fost ridicate pentru a te inchina la ele, ceea ce nu este corect. Trebuie distruse, pentru a nu deveni obiect de cult", a spus, atuncti, Omar.
In ianuarie 2005, Muzeul national al Marii Britanii a anuntat ca militari americani si polonezi au adus daune considerabile ruinelor Babilonului pe teritoriul Irakului.
In martie 2015, in Irak buldozerele jihadistilor miscarii teroriste Statul Islamic au distrus ruinele orasului Nimruda, fosta capitala a Asiriei. Un an mai tarziu, in aprilie 2016, a fost distrus un monument al arhitecturii, vechi de doua mii de ani, situat nu departe de Mosul.