x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Munte şi mare în ţinuturi eviene

Munte şi mare în ţinuturi eviene

de Carmen Dragan    |    07 Iul 2009   •   00:00
Munte şi mare în ţinuturi eviene
Sursa foto: Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

Tânăr sau bătrân, sărac sau bogat, în Evia fiecare îşi găseşte locul.



Până nu demult, defineam Grecia turistică prin câteva insule şi oraşe arhicunoscute, pe care românii le vizitează cel mai des. Însă am descoperit tărâmuri noi, unde cerul este la fel de albastru, apa este la fel de curată, plajele poate mai puţin populate de turişti, dar la fel de fine, porturile au vase de croazieră primitoare, palmierii sunt la fel de încântători, casele la fel de albe, ca să nu mai vorbesc de mâncărurile greceşti...

Insula Evia, în Marea Egee. Este a doua ca mărime după Creta. Poziţia geografică şi cele două poduri care leagă Chalkida (capitala insulei) de Atena, îi dă caracterul dual de insulă şi continent. Are un plăcut climat medite­ranean, cu multe zile însorite de-a lungul anului. Linia coastelor depăşeşte 800 km şi are plaje lungi şi mici gol­furi secrete. Turiştii pot practica înot, surfing, ski pe apă, navigare şi pescuit. Cât despre diving, în Evia, se pot face scufundări în toate cele 365 zile ale anului, indiferent de starea vremii.

UNIC. Chalkida, oraşul izvorului sacru al nimfei Arethousa, este construit pe ţărmul strâmtorii Evripos, iar numele şi l-a luat de la cuvântul "chalkos" (cupru) şi de la lucrătorii cuprului din zonă. Se întinde pe ambele părţi ale canalului, îmbrăţişând malurile cu nişte clădiri înalte, în stil neoclasic şi modern, creând impresia că este atotputernic. Odată ajunşi aici, nu trebuie să ocolim Muzeul arheologic, Muzeul Folclorului, Galeria Municipală sau Castelul Karababa. Ne putem relaxa pe plajele Asteria, Rodies, Souvala, Kourenti sau Liani Ammos, iar la fiecare şase ore, sub podul mobil putem vedea un fenomen interesant: Evripos, curentul marin ce îşi schimbă direcţia de la nord la sud, moment în care podul se deschide şi pot intra în port bărcile pescarilor. Fenomenul este unic în lume şi face oraşul să iasă în evidenţă.

NORDUL. Drumul spre nordul insulei străbate muntele, dar coboară şi la malul mării. Limni, Rovia, Ilioi, Aidipsos, Gialtra sunt câteva din plajele încântătoare. Tot în nord se află mai mult de 80 de ape termale, cu temperaturi între 28 şi 86 grade Celsius, descoperite în secolul al IV-lea î.e.n. Proprietăţile lor sunt benefice în tratarea numeroaselor boli. În Aedipsos există un hotel Spa care este numărul unu în Grecia.

SUDUL.
Oraşele din sudul insulei au un aer mai tineresc. Eretria, "oraşul certăreţilor" (al cărui nume vine de la verbul "eretto", care înseamnă "a se certa") se află în câmpiile luxuriante din sud-vestul Chalkidiei. A fost odată un important oraş naval al Greciei, începând cu secolul al VIII-lea î.d.Hr. Astăzi putem vizita aici Muzeul arheologic cu peste 400 de exponate, Casa Mozaicurilor şi Teatrul Antic. Karystos este centrul urban al Eviei de sud şi cel mai sudic oraş al insulei. Aici, ca şi în Chalkida, Limni, Oreoi şi Aliveri, se află cluburi nautice. Pentru extra aventură, Evia oferă o reţea extinsă de trasee marcate, cele mai multe dintre ele relativ uşoare. Muntele Ochi, din regiunea Karystos, este o alegere bună. Marmari se află la 14 km de Karystos într-un golf adânc din faţa grupului de insule Petalioi (Picasso s-a retras pe una din aceste insule). Oraşul a fost probabil numit după portul din care se exporta marmura în Antichitate.

Oraşul se întinde pe un semicerc pictural şi a devenit o staţiune, o excelentă bază de pornire pentru explorarea sudului Eviei.

În vară este plină de viaţă, în timp ce iarna devine un liniştit sat de pescari. Este o ideală locaţie pentru windsurfing. Din Marmari şi Karistos se organizează croaziere spre insula Skyros şi insulele Petalioi. În toate aşezările de la malul mării se află ta­verne, renumite pentru preparatele din peşte, miel, salate, brânzeturi, toate stropite cu ulei de măsline local. Şi să nu uităm de ouzo, tsipouro şi vinuri alese.

TURISM ECUMENIC. Insula Evia a fost descrisă ca "pământul bisericilor cruciforme" şi al bisericilor cu două şi trei conuri. Aici, festivalurile religioase şi obiceiurile locale, simplitatea şi amabilitatea localnicilor şi mai ales peisajul în culori vibrante şi contraste intense dau vizitatorilor ocazia să exploreze trecutul. Aflate în nordul sau sudul insulei, mănăstiri ca Sfântul Ioan Rusul, Cuviosul David sau Sfântul Nicolae pot fi vizitate într-o singură zi. De pe insulă se organizează şi excursii la Meteora.

"Localnicii îşi câştigă existen­ţa din pescuit. Puteţi cumpăra direct de la pescari -, cu preţuri mai mici decât pe piaţă -, de la sepii, calamari şi creveţi, până la pui de caracatiţă"
Evangelos Angelis, Preşedintele Departamentului de Turism, Evia

Pelerini la Sfântul Ioan Rusul
La 44 km de Chalkida se află Mănăstirea Sfântului Ioan Rusul, soldat în Armata Ţaristă a lui Petru cel Mare. Este un sfânt important pentru greci, deoarece el nu s-a lepădat de Hristos şi a făcut multe minuni. La 27 mai, mii de pelerini vin să se închine la moaştele Sfântului.

Minuni la Mănăstirea Sfântului Nicolae
Aşezată în vârf de munte, în satul Ano Vathia, la 35 km în sud de Chalkida, Mănăstirea Sfântul Nicolae atrage mii de credincioşi datorită icoanei făcătoare de mi­nuni. Locaşul a fost construit pentru prima oară în anul 1455. În fiecare zi se organizează excursii de la hotelurile din Eretria.

Drakospito, casa dragonilor
În sudul insulei se află un grup de 20 de structuri din piatră pătrate sau dreptunghiulare, cunoscute sub numele de casele dragonilor. Sunt construite fără mortar, dar destul de bine păstrate. Nu se ştie exact când şi cine a construit aceste case, dar ele sunt astăzi un punct de atracţie pentru turişti.

×
Subiecte în articol: grecia