Deşi un loc cu o istorie încărcată de probleme şi conflicte politice ce mocnesc tăcut chiar şi azi, Muntenegru este pentru turişti un loc plin de linişte şi farmec, care oferă un sentiment cu totul deosebit. Spre deosebire de locurile turistice prin excelenţă, încărcate în orice perioadă a anului de vizitatori, Muntenegru oferă locuri şi oameni netransformaţi de comerţ, o frumuseţe pură.
Turismul a ajuns să fie pentru Muntenegru una dintre principalele surse de venit ale economiei ţării. An de an, numărul turiştilor veniţi aici creşte, făcând din mica ţară de pe malul Mării Adriatice una dintre cele mai iubite de turiştii care vin în Balcani. Şi nici nu este de mirare. Kotor - oraş aflat lângă cel mai adânc fiord al Europei sudice, Budva - cea mai luxoasă staţiune de pe coasta Mării Adriatice, Parcul Naţional Durmitor - un peisaj montan superb pe care gheaţa l-a sculptat timp de secole.KOTOR
Este un oraş de coastă, situat într-o zonă mai ferită a golfului cu acelaşi nume. Localitatea există încă din Antichitate, din perioada Imperiului Roman, când era cunoscut sub numele de Ascrivium şi era integrat în provincia Dalmaţia. În timpul lui Iustinian, oraşul a fost chiar fortificat, demostrând importanţa lui în regiune. O dată cu secolul al XI-lea, oraşul a fost integrat mai întâi primului Regat Bulgar şi apoi Serbiei. Din secolul al XV-lea, Kotor a intrat sub dominaţia Veneţiei, unde a rămas timp de aproape trei secole, cu scurte perioade de preluare a puterii de către Imperiul Otoman. Veneţia a reprezentat pentru Kotor un adevărat model, fapt care a transformat total aspectul oraşului. Chiar şi astăzi, impresionantul zid ce înconjoară oraşul şi marea majoritate a clădirilor construite într-un stil baroc tipic veneţian lasă impresia că te găseşti în laguna italiană. Kotor a fost chiar integrat Patrimoniului Mondial UNESCO pentru conservarea acestei arhitecturi şi priveliştile deosebite, fiind unul dintre cele mai bine mai bine prezervate oraşe medievale de pe malul Mării Adriatice. Vechiul oraş are o multitudine de baruri, restaurante şi cafenele unde puteţi face o pauză şi admira priveliştea.
Un eveniment interesant, care atrage anual mii de vizitatori, este festivalul verii: Bokeljska Noć.
Pentru a ajunge la Kotor, puteţi merge cu maşina personală, caz în care ruta cea mai potrivită este prin Serbia. Dacă vă hotărâţi să luaţi avionul, cel mai apropiat aeroport este la Tivat, la doar 6 kilometri de oraş. Problema este că aici aterizează doar zboruri venite de la Belgrad sau Zürich, aşa că va trebui să faceţi escală.
BUDVA
Este considerată a fi una dintre cele mai vechi aşezări de pe malul Mării Adriatice. Legenda spune că oraşul a fost fondat de Cadmus, fiul regelui fenician Ageona. Expulzat din Teba, el ar fi venit aici şi ar fi fondat Budva. Astăzi, cetatea este adesea numită "capitala turismului" în Muntenegru. Este destinaţia turistică a ţării cunoscută şi aleasă de europeni încă de la începutul secolului XX, acum fiind cea mai vizitată dintre toate destinaţiile balcanice de pe malul Mării Adriatice. Ceea ce atrage oamenii aici este spiritul acestui oraş, crescut ca o perlă a Mediteranei în Adriatică. Frumuseţea peisajului constă într-un amestec de soare, mare, bună-dispoziţie şi plaje aflate la poalele munţilor giganţi.
Panorama de pe riviera Budva cuprinde şi oraşe pitoreşti şi monumente istorice, care îi subliniază nu numai frumuseţea turistică, ci şi încărcătura culturală. Numeroase monumente, situri arheologice, cetăţi, mănăstiri, biserici, toate vă aşteaptă cu porţile deschise să le aflaţi povestea.
Viaţa de noapte din Budva vă va atrage şi ea cu siguranţă. Oraşul este cunoscut pentru ospitalitatea sa şi pentru modul său de a simţi pulsul vieţii de noapte într-un ritm dictat doar de tine.
Cele mai bune luni pentru a merge la Budva sunt în mai, iunie şi septembrie, pentru că nu este foarte aglomerat şi nici foarte scump.
PARCUL NAŢIONAL DURMITOR
Parcul îşi ia numele de la muntele pe care se află. Ceea ce îl face special este un fenomen natural absolut încântător, faptul că e străbătut de cheile spectaculoase ale trei ape: canionul de pe râul Tara la nord, canionul de pe râul Piva la vest şi canionul de pe râul Komarnica la sud. Existenţa acestor trei canioane la o distanţă atât de apropiată unul de altul ne oferă nouă posibilitatea să experimăntăm natura într-un fel cu totul deosebit în Durmitor. Canionul de pe râul Tara este cel mai mare şi cel mai lung dintre cele trei. Are o lungime de 85 de kilometri şi o adâncime de 1300 de metri, făcându-l cel mai adânc canion din Europa, fapt pentru care este protejat de UNESCO.