Peisajele de la Cazanele Dunării sunt considerate cele mai spectaculoase din Europa. Orșova deja are spații de cazare cu servicii turistice foarte bune și se dezvoltă în continuare, iar cei care aleg o croazieră sunt cazați pe vas, în condiții de 4 stele, all inclusive. Localitatea Eșelnița, de lângă Orșova, a devenit celebră pentru cei care vizitează această zonă. Localitatea e preferată de cei care vor să se cazeze în pensiuni cu piscină și vedere la Dunăre. La Eșelnița este și un ansamblu lacustru spectaculos.
Îmbarcarea pentru croazierele pe Dunăre se face de la Orșova. De aici se ajunge în foarte scurt timp la celebra statuie care-l înfățișează pe regele dacilor, Decebal, un important punct de atracție, pe lângă spectaculoasele Cazane ale Dunării, în drum spre Belgrad. Vasele de croazieră din Austria și Germania aduc săptămânal turiștii aici, pentru peisajele spectaculoase. Acum există și un vas de croazieră românesc: MS Diana, care preia grupurile de turiști români, pentru mai multe tipuri de excursii pe apă.
La Orșova, tarifele pensiunilor sunt între 200 și 450 de lei pe noapte. Povestea orașului seamănă cu cea a păsării Phoenix, dar renașterea a venit după scufundarea în apele Dunării. Orșova a fost sacrificată, la construirea barajului de la Porțile de Fier, apoi s-au dezvoltat satele din împrejurimi, ajutând și orașul să renască. De aici se ajunge, pe uscat, la Drobeta-Turnu Severin, unde se poate vizita cunoscuta Cetate a Severinului. Foarte aproape se află și Băile Herculane și celebra Cascadă Bigăr – care încă atrage turiștii și după ce s-a prăbușit. Iar în aceeași zonă mai sunt cascade și alte peisaje spectaculoase, unde se fac excursii frecvent.
Servicii all inclusive, pe apă
Croazierele sunt organizate de un singur antreprenor. „Pentru Serbia nu este nevoie nici de pașaport, nici de viză. Se poate intra doar cu buletinul. Cursele au început să se organizeze din luna mai, după ce nu s-au mai putut face croaziere spre Odesa. Turiștii dorm pe vas, cu servicii de 4 stele, în regim all inclusive. N.S. Diana este singurul vas de croaziere cu înnoptări”, a explicat, pentru Jurnalul, Traian Bădulescu, specialist în turism.
Începând cu 5 mai 2022, și turiștii români au acces la croaziere dunărene internaționale, pe nava fluvială românească MS Diana. Prima croazieră s-a organizat pe traseul Orșova – Veliko Gradište – Belgrad. Pentru anul acesta, în total sunt programate 20 de croaziere, cu durata cuprinsă între 5 și 8 zile (respectiv de 4, 6 și 7 nopți), în perioada mai – octombrie. Croazierele pe nava MS Diana pornesc din portul Orșova și au ca destinații porturile Veliko Gradište – Belgrad – Novi Sad (Serbia) și Vukovar (Croația), iar tarifele sunt cuprinse între 550 și 990 de euro de persoană. Tarifele includ toate mesele, excursii cu ghizi locali, vorbitori de limba română, precum și servicii exclusiviste la bord.
Nava Diana s-a lansat spre Odesa
Anul trecut, aceeași navă de croazieră a avut mare succes, lansând un concept unic, o premieră pentru turismul din România, care a venit la pachet cu o ofertă care prezintă Delta Dunării pe toate cele trei brațe de vărsare în Marea Neagră. Peste 2.000 de turiști români și străini s-au bucurat de vacanțe de vis la bordul MS Diana, de unde au putut admira frumusețile Deltei Dunării, dar și atracțiile cultural-istorice din Ucraina (Izmail, Cetatea Albă, Valcov și Odesa). „După succesul croazierelor din Delta Dunării, în acest an, vă propunem frumusețile de la intrarea Dunării în țară, de la Orșova, cu Serbia și Croația. Într-o perioadă dificilă, într-un domeniu grav afectat, am decis să facem un pas în față în industria turismului și să oferim o nouă șansă românilor și turiștilor din lumea întreagă să descopere Dunărea în toată splendoarea ei, în orice perioadă a anului, în orice anotimp. Așteptăm turiștii să ia parte la tot ceea ce înseamnă turism responsabil, la descoperirea unor culturi aparte, a unor locuri cu încărcătură istorică profundă, a gastronomiei locale, a florei, a faunei și a peisajelor care te lasă fără cuvinte. Dacă de peste 20 de ani, vin constant în România companiile europene de croaziere, urmând cursul Dunării până în Delta Dunării, acum asigurăm o premieră pentru România, fiind prima croazieră internațională spre vest, operată din țara noastră, în special pentru turiștii români”, explică Marius Crivțonencu, armatorul navei MS Diana - fost secretar de stat și președinte al Autorității Naționale pentru Turism (ANT), în anul 2005. Compania care organizează aceste croaziere asigură servicii pentru toate evenimentele organizate pe navă, dar și la sol.
Navă creată pentru excursiile în Deltă
Nava de croazieră MS Diana este dotată cu 40 de camere, single, duble și tip apartament, care pot găzdui până la 80 de pasageri. Fiecare cameră sau apartament are câte o denumire specifică unei localități din Delta Dunării. Cabinele sunt dotate cu aer condiționat, toaletă și duș, TV satelit și prize de alimentare (220 v). Restaurantul este situat la deck-ul inferior, în timp ce Lounge Bar-ul se află la cel superior, având o zonă de bar, cu fotolii, canapele de relaxare și ferestre mari care permit admirarea peisajului în timpul croazierei.
Celebra statuie de la Clisura Dunării care-l înfățișează pe regele dac Decebal este un basorelief înalt de 55 de metri, sculptat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova. Sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova a realizat acest basorelief devenit punct de atracție turistică. Sculptorul a lucrat timp de zece ani, în perioada 1994 – 2004, fiind ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume. Omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat celebra statuie.
Pasagerii pot admira zona spectaculoasă a Cazanelor și atracțiile turistice ale Serbiei și Croației, precum Belgrad, Novi Sad sau Vukovar.