x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O destinatie interzisa pudicilor

O destinatie interzisa pudicilor

de IncomeMagazine    |    22 Oct 2012   •   07:23
O destinatie interzisa pudicilor
Sursa foto: Pavle Marjanovic/Getty Images/Hemera

Drumul care pleacă din Viena şi ajunge la Salzburg trece la un moment dat printr-o regiune renumită în Austria şi în întreaga lume. E provincia istorică Salzkammergut, un teritoriu mic, dar plin de atracţii turistice, unele dintre ele incluse fără doar şi poate în categoriile „cel mai/cea mai frumos/frumoasă”. Aici sunt 76 de lacuri cu iz de pietre preţioase, munţi prin care sălăşluiesc refugii romantice, localităţi străvechi, cuprinse de o linişte profundă, iar fiecare colţ zărit de călători poate fi foarte bine imortalizat pentru veşnicie şi pus într-o ramă. E raiul sporturilor nautice şi al celor de iarnă, iar la finalul unei partide de iahting sau la marginea unei pârtii un restaurant este oricând pregătit pentru o masă copioasă cu gulaş, miel înăbuşit, gogoşi şi multă bere sau şnaps.

Odinioară, locuitorii din Salzkammergut îşi câştigau existenţa trudind la numeroasele mine de sare, însă cei de azi au cu totul alte resurse, pentru că provincia în care îşi duc existenţa este una dintre cele mai frumoase din Austria. Plecând din Salzburgul lui Mozart, călătorul se avântă într-o adevărată ţară a lacurilor placide, pe al căror maluri se înghesuie construcţii venite din epoci de mult apuse, dar care se încăpăţânează să uimească până şi pe cel mai insensibil privitor. Punctele forte ale regiunii sunt lacurile Fuschlsee, Attersee, Mondsee, Traunsee, Wolfgangsee, staţiunea Bad Ischl, atât de iubită de împăratul Franz Josef, minunea barocă Hallstatt, unul dintre cele mai frumoase oraşe situate pe malul unui lac de munte din lume, şi masivul Dachstein. „Domeniul încăperilor de sare”, aşa cum se traduce Salzkammergut, deţine şi cea mai veche carieră de acest gen de pe mapamond.

Interzis pudicilor

Tot ce poartă numele de turist, călător sau vizitator are parte de aproape orice îşi doreşte. Lacurile calde sunt invadate de diguri pentru pescuit, şcoli de scufundări, de windsurfing sau de navigaţie, munţii sunt plini de schiori şi de alpinişti, cărările montane de biciclişti, iar în fiecare an are loc la Bad Goisern celebrul maraton Salzkammergut Trophy, dedicat mountain biker-ilor, la care prezenţa românească e întotdeauna numeroasă. „Când îmi spui de Salzkammergut mă gândesc prima oară la maraton, apoi la Dachstein, şi, nu în ultimul rând, la minele de sare. Sunt ipocrit dacă nu remarc numeroasele spa-uri din regiune, fără de care relaxarea nu capătă adevăratele valenţe. Saunele de aici sunt cu totul diferite de cele pe care le ştim de acasă sau de prin Antalya. Un fel de iniţiator îţi ţine un discurs la intrare, după care învârte un steag să omogenizeze aerul, îţi freacă pielea cu sare şi după ce te coci bine te serveşte cu fructe sau cu o băutură din partea casei. Intrarea într-o astfel de saună se face la comun, iar bărbăţii şi femeile sunt dotaţi doar cu un simplu prosop”, povesteşte Florentin Marinescu, unul dintre participanţii la Salzkammergut Trophy.

Vezi AICI o galerie foto

Citeste si
Prin Pirineii catalani
Magnetul Dolomiţilor
Prin Corsica, raiul vacanţelor târzii
Evadare din Madrid. Prin inima Spaniei

×
Subiecte în articol: vacanta Salzkammergut sauna mina de sare