Veştile de la meteorologi sunt perfecte pentru a programa, chiar şi pe ultima sută de metri, o vacanţă de toamnă, la fel ca vara. Deja au devenit tradiţie reducerile substanţiale de preţuri, pe litoral, din luna septembrie, iar românii care încă nu s-au bucurat de vacanţă sau cei care îşi permit o prelungire a concediului, sunt întâmpinaţi cu oferte speciale, atât din partea hotelierilor, cât şi a agenţiilor de turism. În timp ce pe litoral se prelungeşte sezonul estival, în Delta Dunării este încă vârf de sezon în luna septembrie, iar agenţiile au conceput pachete speciale şi circuite care includ Dobrogea de Nord sau ieşirea la Marea Neagră. Tot în septembrie sunt şi multe evenimente care atrag vizitatorii, în toate zonele turistice ale ţării.
În lunile septembrie şi octombrie, vremea poate fi la fel de bună ca în august, mai ales după schimbările climatice din ultimii ani, iar preţurile sunt de patru-cinci ori mai mici la cazare şi servicii, pe Litoral. Pornind de la această realitate şi de la nevoia de a prelungi sezonul turistic, a fost conceput, la începutul anillor 2000, programul Litoralul pentru toţi, care a creat noi tendinţe, excelente pentru industria ospitalităţii, astfel încât mulţi români deja s-au obişnuit cu programarea concediilor de toamnă, în ţară. Preţurile scad într-o primă etapă, la sfârşitul lunii august, apoi, din a doua jumătate a lunii septembrie, reducerile vor fi substanţiale. Anul acesta, la un hotel de patru stele din staţiunea Mamaia, un pachet de trei nopţi de cazare, cu mic dejun inclus, va costa în jur de 1.000 de lei, faţă de peste 4.000 de lei, în vârf de sezon. Sunt concepute şi oferte speciale pentru cei care fac acum rezervări, până la 1 septembrie. Aceştia vor mai beneficia şi de alte reduceri, între 15 şi 25%, în funcţie de hotel sau de agenţia de turism aleasă. “Programul Litoralul pentru toţi încă se aplică, dar şi agenţiile de turism au propriile programe cu reduceri, după 1 septembrie. Programul a fost introdus în vremea mandatului lui Dan Matei Agathon, a fost iniţial un program social, pentru studenţi şi pensionari, cu reduceri între 25 şi 50%, apoi a fost extins pentru toţi turiştii. În Deltă este plin sezon, până la începutul lunii octombrie. Delta merge bine, din aprilie până în octombrie, mai ales în ultimii ani, cu mici fluctuaţii, mai mult conjuncturale. În luna septembrie se face foarte mult turism de weekend, în toată ţara, după ce se termină concediile”, a explicat, pentru Jurnalul, Traian Bădulescu, consultant în Turism.
Diferenţe de la nord la sud
Ofertele nu se referă doar la preţul cazării, ci şi la facilităţi şi posibilităţi de distracţie. Pachetele hotelurilor conţin accesul liber la piscine, jacuzzi, locuri de joacă pentru copii şi SPA. Unele hoteluri au conceput pachete în care includ o noapte de cazare gratuită, ca bonus pentru două nopţi plătite. La hotelurile de trei stele de pe Litoral, preţurile vor fi reduse, de la jumătatea lunii septembrie, astfel încât, un pachet care în vârf de sezon costă 2.000-2.500 de lei, pentru trei nopţi de cazare, cu mic dejun inclus, va ajunge la 450-500 de lei, pentru o cameră dublă. În staţiunile din sudul litoralului, preţurile vor fi chiar mai mici decât în nord. În extrasezon, chiar de la începutul lunii septembrie, o cameră la o pensiune se va putea închiria cu 70-120 de lei pe noapte, iar în staţiuni precum Venus, Saturn sau Mangalia, o cameră se va închiria cu circa 600 de lei pentru trei nopţi de cazare, la un hotel de patru stele, faţă de circa 900 de lei, pentru aceeaşi perioadă de şedere şi la acelaşi standard, în nordul Litoralului.
Preţuri reduse şi în zonele rurale
Lunile septembrie şi octombrie sunt perfecte pentru vacanţe şi în zonele montane, atât din punct de vedere al temperaturilor, cât şi al preţurilor, mai mici decât în lunile iulie-august. Preţul unei camere la o pensiune de trei margarete, pe Valea Prahovei, porneşte de la 70 de lei pe noapte, în funcţie de zonă şi de perioadă. Şi aici, agenţiile de turism au conceput pachete complexe, cu oferte speciale, pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Foarte bine merge, în primele luni de toamnă, şi turismul rural, mai ales cel de weekend, iar festivalurile tradiţionale, organziate în toate zonele ţării, au devenit deja o atracţie pentru românii din toată ţara. Cele mai importante astfel de evenimente, în luna septembrie, sunt Festivalul Borşului de Peşte de la Crişan (7-9 septembrie), în Delta Dunării, şi Festivaul Sarmalelor, de la Praid, în judeţul Harghita (21-23 septembrie). „Mai avem Festivalul Plăcintelor, pe 2 septembrie, la Oituz, în judeţul Bacău, pe care îl recomandăm cu plăcere. Mai sunt şi alte evenimente şi, într-adevăr, au devenit foarte importante pentru turismul rural. În rest, le recomandăm românilor să viziteze cât mai multe locuri din ţară, mai ales în lunile septembrie şi octombrie, când şi preţurile scad, cu 15-30% faţă de lunile iulie-august. De asememea recomandăm evenimentele organizate în zonele viticole, Drumul Vinului, în toate judeţele renumite pentru producţia de vinuri, unde sunt organizate şi degustări, la crame”, a declarat, pentru Jurnalul, Marilena Stoian, președinte ANTREC România.
Ofertele last minute şi turismul de weekend sunt condiţionate foarte mult de starea vremii, iar dacă vremea este bună, turismul e înfloritor, mai ales pentru că sunt mult mai ridicate şi şansele de ploaie mai reduse în septembrie, faţă de luna mai şi la începutul verii. Scad, de asemenea, şi preţurile la terase şi restaurante, cu până la 25-30%
Citește pe Antena3.roCe locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna Traian Bădulescu, consultant în turism