Romănii iubitori de flamenco, de carnaval, de reţete culinare mediteraneene sunt din ce in ce mai atraşi de destinaţiile exotice.
Munte, mare, plajă, crescă-torie de perle şi nenumă-rate golfuleţe cu ape cristaline.
Artă - locuitorii din vechile oraşe spaniole sunt renumiţi pentru produsele realizate manual
Romănii iubitori de flamenco, de carnaval, de reţete culinare mediteraneene sunt din ce in ce mai atraşi de destinaţiile exotice.
Munte, mare, plajă, crescă-torie de perle şi nenumă-rate golfuleţe cu ape cristaline. Toate aceste minunăţii le putem găsi pe Insula Mallorca, la numai trei ore de zbor distanţă de Bucureşti. După Tenerife, probabil cea mai apropiată locaţie cu aer exotic este Mallorca, insula cea mai mare din arhipelagul Baleare. In prezent, familia regală a Spaniei petrece in fiecare an căteva zile de vacanţă in Mallorca, patronănd in luna august Cupa regelui la Navigaţie. "Mallorca este din ce in ce mai căutată de amatorii de shopping care se duc special in Palma cu destinaţia... Zara, Mango, Bershka, Stradivarius, H&M, Springfield etc. In capitala Palma, recomand a nu se rata Castelul Bellver şi Catedrala Seu, dar nici Valdemossa, un sat de munte foarte pitoresc, renumit pentru că a găzduit povestea de dragoste dintre Chopin şi George Sand, sau capul Formentor, cel mai nordic punct al insulei", a spus Camelia Voidahazan, director la Premier Tour. In plus, viaţa de noapte de pe insulă este foarte dinamică, mai ales in Playa de Palma, staţiune aflată la zece minute de Palma.
Â
ARTIZANAT. Mallorca are o tradiţie bogată in artă şi obiecte de artizanat tradiţionale. Turiştii nu pot pleca din Mallorca fără o amintire. Zona este renumită pentru broderiile de mănă, lemnul de măslin sculptat, fierul forjat, obiectele de sticlă suflată, obiectele din palmier şi rafie, perlele artificiale, ceramica, pantofii lucraţi manual şi bijuterii excelente. Insula a fost cucerită de-a lungul timpului de fenicieni, cartaginezi, romani, mauri sau corsari spanioli. Cele mai multe construcţii şi monumente de pe insulă datează din epoca de aur (1276-1344), căt a durat domnia regelui de Aragon. Aici găsim oraşele tipice spaniole cu arhitectură gotică, plantaţii de măslini şi vechile mori de vănt. Oraşul Palma, aşezat in trepte pe coasta golfului, este unul din punctele de atracţie turistică de faimă mondială.
Â
TARIFE. Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că anul acesta cererea pentru Mallorca este cu 20% mai mare decăt anul trecut, astfel incăt 5.000 de romăni işi petrec vacanţa in insula perlelor. Pentru o săptămănă, cu cazare cu demipensiune la hotel de 4 stele şi transport cu avionul, vom plăti la Prompt Service 729 de euro de persoană. La Premier Tour, aceeaşi vacanţă, insă cu cazare la hotel de trei stele, costă 665 de euro de persoană. "In general, numărul turiştilor romăni a crescut anul acesta cu 20%-30%, iar acest trend ascendent se observă şi cănd vorbim despre Mallorca. Avem chartere directe pe ruta Bucureşti-Palma de Playa. Pentru cazare la hotel de trei stele, doar cu micul dejun inclus, o săptămănă costă 400 de euro de persoană. Pentru 14 zile, preţul este de 1.400 de euro, cu cazare la 5 stele, cu demipensiune)", a spus Mircea Vladu, manager Prestige Tours.
Â
Artă şi magie
Din răzuirea cochiliei scoicilor pe dinăuntru se obţine praful de sidef. Acesta intră in circuitul unor suflători, asemeni celui utilizat de meşterii sticlari. Pentru a obţine perla incandescentă, mult dorită de toate femeile din lume, meşterii trebuie să supună magiei focului produsul ce rezultă in urma suflării. Deoarece perlele sunt realizate in Mallorca, acestea sunt denumite "perle maiorice". Prima fabrică de perle s-a infiinţat in Manacor in 1902. Datorită fabricii de perle, Manacor a devenit oraş in 1912, iar acum fabrica este una dintre atracţiile insulei. Chiar dacă preţurile nu sunt mai mici, femeile au de unde alege. Preţurile perlelor variază de la un euro, pentru o perlă foarte mică, pănă la 1.000- 1.200 de euro pentru perlele deosebite.
Â
Gastronomie
Specificul gastronomic din Insula Mallorca sunt cărnaţii de culoare portocalie, cu boia, multitudinea soiurilor de peşte, fructe de mare, paella sau sobrasada şi salate. Pentru a simţi adevăratul gust al preparatelor, acestea vor fi servite alături de un pahar cu vin roşu, de sangria sau de cara, un amestec răcoritor de bere şi limonadă. Desertul tipic al insulei sunt ensaimada şi cocteilul servit in halbă de un litru, accesorizat cu un mănunchi de paie
de un metru.