x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pe urmele tradițiilor și ale peisajelor de basm din nord

Pe urmele tradițiilor și ale peisajelor de basm din nord

de Diana Scarlat    |    06 Oct 2020   •   10:54
Pe urmele tradițiilor și ale peisajelor de basm din nord

Excursiile care se făceau în grupuri mari, înainte de pandemie, pot fi făcute în familie sau în grupuri restrânse. Câteva trasee din nordul României sunt ideale pentru o vacanță de toamnă. Bucovina și Maramureș, cele două regiuni istorice din nord, atrag mai ales prin distribuirea pensiunilor agroturistice, în zone izolate, în mijlocul naturii, unde distanțarea fizică între persoane este asigurată fără o pregătire specială, tocmai pentru că nu se pot produce aglomerații. Iar numărul locurilor de cazare este suficient de mare, astfel încât să le permită turiștilor să se bucure de călătorii, fără a intra în contact cu alte persoane. În această perioadă sunt recomandate excursiile cu mașina personală.

 

O excursie de câteva zile, pe urmele monumentelor UNESCO, este ideală pentru relaxare. Vacanța perfectă se poate face în Bucovina și Mamamureș, departe de aglomerația cotidiană. Pensiunile aproape izolate din multe zone ale celor două regiuni învecinate își pot primi oaspeții în cele mai bune condiții, respectând în modul cel mai firesc și nevoia de distanțare fizică, tocmai pentru că nu au fost concepute pentru aglomerație și turism de masă. Excursiile care se pot face, individual, în această parte a țării, oferă foarte multe posibilități de mișcare în natură sau vizitarea unor monumente istorice unice. În plus, aici s-au păstrat tradiţiile de secole, arhitectura specifică şi acea pace sufletească ce pare a fi desprinsă din poveştile cu zâne. Maramureşul este cunoscut ca singurul ţinut din lume unde până şi cimitirul poate fi vesel. Celebrul, deja, Cimitir Vesel de la Săpânţa uimeşte vizitatorii din întreaga lume şi este mereu vedeta târgurilor de turism internaţionale la care participă expozanţi din ţara noastră. Pentru o vacanţă reuşită, oaspeții pensiunilor pot combina odihna cu gastronomia locală şi cu excursii de o zi, fie la Săpânţa, fie la o plimbare cu mocăniţa, fie pentru a vizita bisericile de lemn, dintre care unele sunt monumente pe lista internaţională UNESCO. Tot aici, la fel ca și în Bucovina, se fac şi excursii călare, pentru cei care se-ncumetă.

 

O incursiune în civilizația lemnului

 

Civilizaţia lemnului pare a dăinui în această zonă, pe care şi-a pus amprenta cu secole-n urmă. Opt biserici de lemn din Maramureş sunt incluse în patrimoniul cultural mondial. Toate au câteva particularităţi comune, fiind vechi de peste 400 de ani şi reprezentative pentru specificul arhitectural al zonei. Sunt înguste, înalte, cu turle suple şi lungi, iar tehnica îmbinării lemnului este specifică. Acoperişul este de şindrilă şi conţine ornamente specifice acestei regiuni. Circuitele patrimoniului UNESCO leagă cele nouă localităţi în care au fost ridicate bisericile: Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz și Șurdești. Cele mai bune idei de circuite includ Valea Vaserului, Valea Izei, Borşa, Cascada Cailor, Vârful Pietrosu şi Mănăstirea Pietroasa. Civilizația lemnului este foarte bine reprezentată și în Bucovina, dar stilul arhitectural se schimbă pe măsură ce ne îndreptăm către est. Iar „colecția” de monumente UNESCO din Bucovina are, la rândul ei, alt specific, aici aflându-se cele mai frumoase mănăstiri medievale, multe dintre ele fiind ctitorii ale domnitorului Ștefan cel Mare. Voroneț, Sucevița și Moldovița sunt cele mai vizitate, dar mai puțin cunoscută și cu totul specială este Dragomirna, la doar 20 de kilometri distanță față de Suceava, având o formă unică de navă foarte înaltă, înconjurată de ziduri groase de apărare. 

 

Tradiții precreștine care alungă răul

 

Maramureșul și Bucovina sunt și zonele preferate de turiștii români și străini pentru sărbătorile de iarnă. Mulți se pregătesc de acum să-și rezerve locuri pentru Crăciun și Revelion, cu speranța că lumea va reveni la normal și că nu vom avea un nou „lockdown” din noiembrie. Cei care vor să guste din tradiţiile autentice, atât cele legate de tracerea pragului către noul an, cât şi de cele culinare pot alege zona Moldovei, Bucovina și Maramureș, unde se mănâncă întotdeauna foarte bine, iar tradițiile autentice s-au păstrat, în ciuda multor încercări de anihilare a spiritualității populare, ale invadatorilor și ale regimului comunist. Nordul Moldovei este celebru pentru ritualurile tradiţionale de la sfârșitul anului, care încep înainte de Crăciun și continuă, sub diverse forme, până în noaptea de Anul Nou, menite să alunge spiritele rele, la fel ca focurile din: jocurile mascaților, focurile şi biciul care pocneşte cu putere, pentru a face cât mai mult zgomot sunt „medicamente” ale societăților tradiționale, care ne apără de rău. Tradiţiile precreștine, adaptate la sărbătorile creștine, în ultimii 2000 de ani, fac parte din oferta de sărbători a nordului Moldovei, unde ofertele de excursii opţionale şi pelerinaje sunt foarte multe și variate, chiar şi atunci când zăpada nu acoperă munţii şi dealurile împădurite.      

 

Cele două mocănițe

 

O excursie cu mocăniţa, în Maramureș, începe de la Vişeu de Sus, oferindu-le turiştilor o întoarcere-n timp, într-o lume de poveste. Traseul cu mocăniţa se parcurge în două ore, la urcare, iar vizitatorii au parte de o oprire pentru a se bucura de bucatele tradiţionale maramureşene. În Bucovina, mocănița circulă de la Moldovița, pe Valea Moldoviței. Traseul pitoresc urmărește pârâul Moldovița și valea cu același nume, unde poate fi admirată arhitectura specifică acestei zone, livezile și căpițele de fân, pe o distanță de 12 kilometri, cu un decor de basm. Mocănița se oprește într-o poiană din satul Argel, aflată la marginea pădurii de brad, unde turiștii sunt așteptați la masă cu mâncăruri bucovinene din zona de munte și unde pot gusta o afinată preparată după o rețetă a locului.

 

Spiritualitatea românească s-a păstrat nealterată în nordul țării, unde se pot face excursii pe circuite ce leagă Bucovina de Maramureș.

×