x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Plimbare printre măştile Veneţiei

Plimbare printre măştile Veneţiei

de Irina Crudu    |    21 Feb 2010   •   00:00
Plimbare printre măştile Veneţiei
Sursa foto: Irina Crudu/Jurnal Naţional

"Şi poate doar Parisul este mai comercial", mă gândeam înainte de a pleca în călătoria la Veneţia, în plin carnaval, unde mă aşteptam ca mulţimi de oameni să îmi înăbuşe orice sentiment de plăcere, orice urmă de intimitate.



Temperatura destul de scăzută şi lipsa banilor au făcut însă din carnavalul de la Veneţia, desfăşurat în perioada 6-16 februarie, un eveniment perfect agreabil. "Mulţimea de-acum? Acum nu sunt mulţi oameni. Nu se compară cu nebunia din ultimii ani", povesteau trişti ghizii, comercianţii şi gondolierii.

"Din fericire, cei care vin aici nu fac economie în ceea ce priveşte cumpărăturile", adaugă ei cu o urmă de speranţă. Meniurile turistice, la doar 14 euro, şi măştile cu preţuri situate între 5 şi 150 de euro i-au îmbiat chiar şi pe cei cu venituri austere. Lucru ce nu se poate spune despre magazinele de haine cu branduri faimoase la preţuri prohibitive, deşi "la reducere". Încărcaţi cu plase "de firmă", D&G sau Gucci, nu au fost decât turiştii japonezi, care parcă ar fi sfidat vremurile.

"Piazza" San Marco, principalul punct de atracţie al Veneţiei, este, în plin carnaval, locul unde veneţienii de toate vârstele se gătesc pentru amuzamentul general al publicului. Rochii de epocă, costume de ofiţeri, pelerine şi măşti de toate culorile au umplut zona centrală a oraşului de pe ape. "Shopping-ul" este şi el o atracţie, însă, la recomandarea celor care cunosc mai bine oraşul, am mers la cumpărături în Piaţa Rialto, unde preţurile erau, în general, mai reduse decât în zona centrală.

GHIDUL DIN GONDOLĂ
Farmecul Veneţiei e dat însă de canalele ce pot fi traversate cu vaporetti sau cu gondola. Plimbarea cu gondola însă a început să atragă din ce în ce mai puţini oameni, costând 80 de euro per călătorie, astfel că, în zile proaste, un veneţian, antrenat un an la şcoala de gondolieri, poate avea doar trei curse pe zi - însă chiar şi aşa, se câştigă minimum 6.000 de euro pe lună. "Meseria este una obositoare, stresantă şi necesită cunoaşterea a cel puţin trei limbi străine", povesteşte gondolierul Stephano.

În plus, gondolierul are şi rolul unui ghid turistic, el trebuind să cunoască istoria oraşului, istoria carnavalului şi a măştilor purtate în această perioadă, putând-o împărtăşi celor dornici să-l asculte. Poate de aceea în tot oraşul există doar 425 de gondolieri.

Ce se poate vizita în Veneţia? Aflaţi în Piaţa San Marco, cu puţin ajutor din partea unui ghid sau a unui localnic, turiştii descoperă Muzeul Civilizaţiei Veneţiei, Palatul Dogilor (Palazzo Ducale), Basillica di San Marco, clădire bizantină ce adăposteşte moaştele Sfântului Marcu - protectorul Veneţiei, şi Turnul cu Ceas - Torre dell'Orologio, care arată ora începând cu 1499.
Totodată, oferă o privelişte inconfundabilă asupra Veneţiei.

La o populaţie de aproximativ 60.000 de oameni şi 24 de milioane de vizitatori anual, Veneţia îşi câştigă reputaţia de oraş turistic, oraş care frapează şi vrăjeşte chiar şi cei mai susceptibili dintre vizitatori. Magia şi intimitatea oraşului atrag chiar dacă îl vizitezi singur sau împreună cu cel iubit. Şi da, lipsa maşinilor, a zgomotului de trafic şi a claxoanelor nu poate decât să-i bucure pe cei învăţaţi cu tumultul oraşelor.

×
Subiecte în articol: destinaţii turistice