Hotelurile de lux care au piscină și SPA sunt preferatele turiștilor, în acest sezon, atât pentru Crăciun și Revelion, cât și pentru lunile ianuarie și februarie. Hotelierii și agenții de turism spun că românii nu renunță la vacanțele la munte, chiar dacă în ultimii ani nu a mai nins ca înainte. Preferințele s-au păstrat, chiar dacă riscul este de a nu putea ajunge pe pârtiile de schi. Ceea ce îi atrage acum pe cei mai mulți turiști este o ofertă avantajoasă la un hotel de lux unde este garantată relaxarea.
Stațiunile de pe Valea Prahovei se păstrează în topul preferințelor românilor care își fac vacanța de iarnă la munte, în țară. Deși este mereu aglomerație pe drumurile care duc spre stațiunile turistice, iar iarna nu mai oferă oportunități pentru schi, în mare parte din sezon, mulți își doresc în primul rând să poată petrece câteva zile într-un hotel de lux, într-o zonă foarte populată.
Un hotel precum Carpathia, de 4 stele, care oferă piscină interioară cu apă caldă, saune și SPA, fiind situat în zona centrală a stațiunii regale Sinaia, are deja toate camerele ocupate pentru Crăciun și Revelion. Prețul unei camere la Hotel Carpathia este acum între 650 și 800 de lei pe noapte, cu acces gratuit la piscină și la SPA.
Cei care nu și-au făcut rezervări din timp și își doresc un hotel cu piscină și SPA la Sinaia, mai au puține șanse de a găsi. În acest moment, locuri libere mai sunt la Hotelul Mara, de 3 stele, situat mai departe de centrul stațiunii, dar foarte popular tot pentru că are piscină interioară și exterioară cu apă încălzită și SPA. Prețurile vor fi mai mici din luna ianuarie, o cameră dublă, matrimonială, la Hotelul Mara, cu acces la piscină și SPA urmând să coste 550 de lei pe noapte, până pe 7 ianuarie și mai mici după această dată, pentru rezervările din cursul săptămânii.
Românii preferă condiții de lux
Vânzările pe care le-au făcut hotelierii și agențiile de turism anul acesta arată că mai ales pentru vacanțele de Crăciun și Revelion, românii sunt dispuși să plătească sume mari, alegând confortul. Următoarele stațiuni din topul preferințelor românilor în această perioadă sunt Predeal și Poiana Brașov, fiind alese tot pentru oferta hotelurilor de lux cu piscină interioară și SPA. Prețurile sunt mai mari decât la Sinaia, de exemplu, la Hotelul Elexus, cu piscină interioară și SPA, o cameră se poate închiria cu 850-1.200 de lei pe noapte, în această perioadă, iar la Elexus din Poaiana Brașov, o cameră costă între 900 și 2.500 de lei pe noapte, gradul de ocupare în acest moment fiind la ambele peste 85%, pentru Crăciun și Revelion.
Adrian Voican, reprezentantul agenției Bibi Touring, a explicat, pentru Jurnalul, că Sinaia este cea mai căutată stațiune din România, în acest moment, iar cele mai multe cereri din partea turiștilor rămân în continuare pentru Valea Prahovei, pe durata întregului sezon de iarnă, indiferent dacă se va putea schia sau nu. Din totalul locurilor de cazare de pe Valea Prahovei, pentru Crăciun și Revelion s-au ocupat deja peste 85%, iar unele hoteluri au grad de ocupare 100%.
Unii hotelieri oferă pachete de 3 zile, pentru Crăciun, cu trei mese pe zi, cină festivă, concerte de colinde, degustări de vinuri și alte surprize pentru oaspeți. O astfel de ofertă este, în Sinaia, la Alexandrion, tot de 4 stele, pentru care două persoane plătesc 4.572 de lei, prin agenție. Pentru Revelion, prețurile pachetelor turistice sunt mai mari. De exemplu, la același hotel de 4 stele din Sinaia, pachetul costă 9.800 de lei, cu trei cine festive incluse și concert de muzică live, în perioada 30 decembrie-2 ianuarie.
Pârtiile de schi sunt dotate cu instalații moderne de zăpadă artificială, iar cei care le administrează speră să fie temperaturi mai scăzute în următoarea perioadă, pentru a se putea practica sporturile de iarnă. Sinaia este prima stațiune montană din România unde Primăria a reușit să sistematizeze transportul în comun și skipass-ul, astfel încât oferă condiții similare cu cele din stațiunile de schi din Bulgaria.
Istoria Stațiunii Regale
Sinaia este preferată și pentru istoria stațiunii. Sinaia era, la începutul secolului trecut, o staţiune exclusivistă. Abia apoi a fost conceput și un proiect pentru mase, al polisportivului Iorgu Arsenie care a creat un centru pentru sporturi de iarnă la Râmnicu Vâlcea, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial s-au dezvoltat, pe rând, mai multe staţiuni de schi, atât pe Valea Prahovei, cât şi în celelalte zone montane ale ţării. Pentru bucureşteni, centrul sporturilor de iarnă a rămas, mult timp, stațiunea Sinaia.
Pe lângă ofertele hotelurilor, peisaj și accesul la pârtiile de schi, Sinaia are și obiective turistice importante, cel mai cunoscut fiind Domeniul Peleș. Povestea sporturilor de iarnă din ţara noastră aici a început, în anul 1912, când Casa Regală a fondat Federaţia Societăţilor Sportive din România, patronată de viitorul rege Carol al II-lea. Carol al II-lea a inclus de la bun început dezvoltarea sporturilor de iarnă printre obiectivele principale ale federaţiei, fiind el însuşi un schior pasionat, aşa cum apare în numeroase fotografii, unele împreună cu fiul său, Mihai, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia.
La Sinaia, familia regală a României îşi stabilise reşedinţa, într-un cadru natural de o frumuseţe rară. Membrii familiei regale de Hohenzollern au fost atât practicanţi, cât şi patroni şi dezvoltatori ai sporturilor de iarnă pe Valea Prahovei. Și primele curse oficiale de săniuţe, pentru copiii din Sinaia, de schi sau bob, s-au desfăşurat în 1912, pe pajiştea din faţa Castelului Peleş.
Cu o asemenea istorie, Sinaia nu este o stațiune montană oarecare, ci o adevărată „Perlă a Carpaţilor” care atrage atât prin domeniul schiabil, cât și prin multitudinea obiectivelor culturale, de la Castelul Peleș la Gara Regală, de la Cazinou la Muzeul Enescu, toate fiind repere ale evoluției culturale a României. Sinaia este un adevărat muzeu al arhitecturii, fiind preferată de turiștii care vor să combine activitatea sportivă cu turismul și cultura.
Ce se poate vizita pe Domeniul Peleș
Domeniul Peleș este impresionant, în afară de castelul principal fiind și anexele acestuia, Pelişor și Foişor, dar şi toate celelalte clădiri-monument care au sporit faima localităţii montane. Castelul Peleş a fost construit la ordinul regelui Carol I al României, în stil neogotic şi neorenascentist german. În interior pot fi admirate elemente de decor germanice, coloniale, turceşti, veneţiene şi maure. În saloanele de la parter şi în încăperile de la primul etaj poate fi admirată combinaţia unică de stiluri decorative. Castelul Pelişor este al doilea ca mărime din Sinaia şi face parte din acelaşi domeniu, iar Castelul Foişor este cel mai mic din întregul ansamblu. De la Peleş se poate coborî către vechea Gară Regală, iar la mică distanţă se află şi Casa Memorială George Enescu.