x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Satele săsești, noile perle ale turismului românesc

Satele săsești, noile perle ale turismului românesc

de Oana Portase    |    15 Noi 2016   •   20:20
Satele săsești, noile perle ale turismului românesc
Sursa foto: ConstantinHurghea/Getty Images/iStockphoto

Satele săsești din inima Transilvaniei au devenit în ultimii ani o atracţie turistică. Prințul Charles, un iubitor al satului Viscri, a atras atenția asupra acestor zone în care parcă timpul a stat în loc. Anual, tot mai mulți turiști pornesc spre satele săsești pentru a descoperi frumusețea celor mai spectaculoase biserici fortificate, a caselor primitoare, a tradițiilor și a bucatelor specifice zonei. Turismul prin satele săsești este accesibil pentru toate buzunarele, iar experiența este una unică.

Transilvania ascunde adevărate comori turistice care i-au impresionat și pe străini. Americanii vin pe urmele lui Dracula, iar europenii vor să vadă minunăția care l-a fascinat și pe Prințul Charles. Satele săsești au luat naștere prin secolul al XII-lea, când regele Geza al Ungariei i-a chemat pe agricultorii și meșteșugarii sași să dezvolte zona și să apere granița. Sașii, oameni harnici, au pus rapid bazele unor așezări între văile ascunse din Transilvania și au reușit chiar să formeze puternice centre comerciale. Aceștia au avut poate cel mai mare impact asupra vieții agricole, comerciale și culturale din Ardeal. După mai multe evenimente istorice tumultoase, între anii ’80 și ’90, majoritatea sașilor au părăsit satele și au plecat în Germania. Cu toate acestea, cultura lor deosebită a supraviețuit aproape neschimbată timp de opt secole. Câteva sate săsești din Transilvania se păstrează aproape intacte.

Înfăţişarea medieval se păstrează

Satele sunt dominate de bisericile impunătoare amplasate în zona centrală. În interiorul fortificațiilor se află spații pentru animale și depozitarea proviziilor, care le permiteau localnicilor să facă față invaziilor. Satele sunt create după structura medievală, cu o stradă principală largă străjuită de șiruri de case. Casele din satele săsești au inscripționate pe fațade un simbol sau proverb și o dată imporantă din istoria clădirii. Natura s-a desfășurat în voie în zona sașilor pentru că flora și fauna nu au fost afectate de poluare sau de substanțe toxice. Modul tradițional de a lucra pământul s-a păstrat chiar și în zilele noastre, în anumite zone.

Localităţi protejate de UNESCO

Viscri, Biertan, Saschiz, Câlnic, Prejmer, Valea Viilor și Dârjiu sunt cele șapte sate protejate de UNESCO, pentru că aici s-au păstrat aproape intacte numeroase tradiții și bisericile fortificate. Bisericile au fost amplasate în zone ușor de apărat, de obicei în vârful unei coline. Materialele de construcție sunt în mod tradițional piatra și cărămida roșie, iar țiglele acoperișurilor sunt date cu argilă roșie. În apropierea bisericii se regăsea piața centrală a satului, în jurul căreia se desfășura viața socială a comunității. Tot pe lângă biserică erau construite de obicei școala, primăria, casa parohială și casele țăranilor bogați.

Pașaportul bisericilor fortificate

Biserica Evanghelică din România se implică activ în promovarea Transilvaniei și al patrimoniului săsesc al bisericilor fortificate. Reprezentanții Bisericii Evanghelice au lansat anul trecut Transilvania Card, un fel de pașaport pentru bisericile fortificate. Cardul costă 50 de lei și oferă accesul gratuit la cele mai importante biserici medievale și fortificate. Pachetul Transilvania Card mai cuprinde și o hartă detaliată a Transilvaniei cu locațiile celor 50 de biserici și informații despre servicii, ore de deschidere, contacte etc. De asemenea, cu ajutorul cardului puteți obține discount-uri la cazare în anumite locații. Întregul venit strâns cu ajutorul Transivania Card este folosit pentru întreținerea bisericilor fortificate. Cardul poate fi folosit în judeţele Alba, Sibiu, Hunedoara, Bistrița, Mureș şi Brașov.

Trei tipuri de biserici fortificate

biserica cu incintă fortificată (de exemplu Prejmer sau Sânzieni);

biserica fortificată (de exemplu Saschiz, Șeica Mare sau Seliștat);

fortăreața-biserică (de exemplu Valea Viilor sau Dârjiu);

 

Ușa cu 19 zăvoare și închisoarea matrimonială

Biertan este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu și face parte din primele așezări de sași din Ardeal. Biserica fortificată a satului este una dintre cele mai frumoase și impresionante ca poveste. Biserica fortificată de la Biertan are nu mai puțin de șase turnuri: Turnul Mausoleu, Turnul cu Ceas, Turnul cu Clopote, Turnul Slăninilor, Turnul Croitorilor și Turnul Catolic. Ușile de la Biertan sunt renumite în lume. Cea de la intrare are o încuietoare complicată. Cheia de 20 de centimetri trebuie rotită de patru ori: de două ori în față, de două ori înapoi. O altă ușă a Biertanului datează din 1515 de pe vremea când închidea camera tezaurului. Ușa are 19 zăvoare și a fost premiată la Paris.

Biertanul  mai este renumit și pentru celebra temniță matrimonială. Soții care se certau erau închiși timp de două săptămâni într-o cameră cu un singur pat, un singur scaun, o singură farfurie. Cele mai multe cupluri se împăcau după perioada detenției.

Datele istorice arată că în 300 de ani, în Biertan a avut loc un singur divorț. O altă metodă de educare a locuitorilor din Biertan o reprezenta bolovanul din capătul scării bisericii. Acolo erau așezați, în fiecare duminică, cei care făceau rele în timpul săptămânii, pentru a fi văzuți de întreaga comunitate. Tot la Biertan veți întâlni și cel mai mare altar poliptic din Ardeal. Altarul este alcătuit din 28 de panouri realizate între 1482 și 1513. Denumirea de poliptic vine de la faptul că altarul este prevăzut cu patru uși.

Viscri, satul de suflet al Prințului Charles

Viscri este poate cel mai căutat sat de pe drumul localităților săsești, datorită poposirii Prințului Charles aici.

Satul a fost uitat de lume până la sosirea prințului. Acum, este un sat viu cu ulițe pietruite, case colorate și o biserică spectaculoasă.

Satul numără puțin peste 1000 de suflete și adăpostește una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din țara noastră. Biserica a fost construită în secolul 13 și cuprinde un complex format din ziduri, drum de apărare, turnuri și bastioane. Este cea mai veche biserică evanghelică din țară unde încă se mai țin slujbe.

Proiect inedit hand-made

În Viscri principala ocupație era agricultura, așa că la începutul anilor ’90, doi nemți stabiliți în sat au pus bazele unui proiect inedit: Șosete din lână naturală din Viscri. Femeile din sat croșetau șosete din vechi pulovere de lână și le dădeau la schimb pentru alimente. Proiectul s-a bucurat de succes și acum miile de perechi de șosete ajung în Germania de unde se vând în toată lumea.

Casa transformată în reşedinţă princiară

Prințul Charles a scos din buzunar 15.000 de euro pentru o casă veche din Viscri, a renovat-o, iar în timpul anului este pusă la dispoziția turiștilor care vor să se cazeze aici. Majoritatea celor care aleg casa “regală” sunt turiști străini și pentru că prețurile sunt ceva mai ridicate. Satul a cărui popularitate a explodat este vizitat anual de aproximativ 15.000 de turiști.

 

Dulceața secretă de la Viscri

Dulceața de Viscri este alt produs renumit din zonă, lansat în 2012. Un borcan costă peste 360 de euro și se vinde la pachet cu o linguriță de argint. Rețeta este secretă, dar producătorii spun că la bază sunt fructele de pădure.

Sucul de mere de la Mălâncrav

Conacul Apafi din Mălâncrav a fost restaurat cu ajutorul fundației conduse de Prințul Charles, iar livada de meri din spatele conacului i-a atras atenția Alteței Sale Regale. S-a ridicat acolo o fabrică ce produce suc de mere natural, la un preț de aproximativ 8 lei pentru un litru.

Cetatea care nu a fost cucerită niciodată

Biserica fortificată din Prejmer a fost construită începând cu anul 1218 de Ordinul Cavalerilor Teutoni. La începutul anilor 1400 a început și construcția cetății din jurul bisericii. Cetatea avea rolul de a proteja comunitatea sașilor de atacurile turcilor. Legenda spune că turcii au încercat de 50 de ori să cucerească această cetate, însă nu au reușit niciodată. Cetatea a fost construită ca un fagure, cu încăperi de jur împrejurul zidurilor de apărare, pe trei etaje. Fiecare casă din sat avea alocată o încăpere în cetate. Localnicii se adăposteau aici pe vremea atacurilor, iar pe timp de pace se depozitau provizii în încăperi.

Orga Morții de la Prejmer

Orga Morții era un dispozitiv ce cuprindea mai multe arme la un loc, care puteau fi folosite în același timp, asupra atacatorilor. Se spune că după ce erau prinși într-un astfel de atac, turcii fugeau mâncând pământul de frică.

Cât costă să vizităm satele săsești

Interesul Prințului Charles pentru această zonă a făcut ca prețurile să explodeze atât pentru vânzarea caselor, cât și la cazări. Cu puțin noroc, puteți găsi cazare la pensiuni din zona satelor săsești care să pornească de la 70-90 de lei pe noapte. Unele case săsești abandonate au fost excelent renovate și, deși păstrează autenticitatea vremurilor trecute, acestea cuprind comfortul necesar turiștilor. În astfel de locații, cazarea pornește de la 50 de euro pe noapte. Majoritatea oferă și micul dejun, iar partea bună în acest caz este că vă veți bucura de mâncăruri naturale, specifice zonei. Dacă poposiți în satele săsești și în vreme de sărbătoare, atunci veți putea mânca bucate tradiționale și pe la târguri. O vacanță în satele săsești este perfectă pentru cei care vor să se conecteze la viața rurală, să se relaxeze în case unde timpul a rămas în loc, să se bucure de mâncăruri cu gust și de liniștea specifică vieții la țară.

×