x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Anul acesta va ninge mai mult, în zonele montane. Domeniile schiabile s-au deschis deja. Se anunță un sezon perfect pentru schi, în România

Anul acesta va ninge mai mult, în zonele montane. Domeniile schiabile s-au deschis deja. Se anunță un sezon perfect pentru schi, în România

de Diana Scarlat    |    24 Noi 2023   •   08:00
Anul acesta va ninge mai mult, în zonele montane. Domeniile schiabile s-au deschis deja. Se anunță un sezon perfect pentru schi, în România

Zăpada s-a grăbit să acopere pârtiile de schi, anul acesta, încă de la jumătatea lunii noiembrie, iar prognozele meteo anunță vreme ideală pentru sporturile de iarnă, în următoarele luni.

Primii schiori s-au dus deja pe pârtii, copiii au început să ia lecții de schi, iar administratorii zonelor schiabile s-au grăbit să amenajeze totul, pentru a deschide sezonul mai repede decât se așteptau. Chiar dacă la Poiana Brașov au mai avut de așteptat câteva zile cei care au mers să schieze, au fost pârtii deschise în alte stațiuni montane. S-a putut schia la Sinaia, unde iarna și-a intrat în drepturi și zăpada va continua să cadă, în următoarele zile, în zonele înalte. Ar putea fi și primele sărbători cu zăpadă din abundență, după mai mulți ani în care a lipsit acest „ingredient” pentru o vacanță perfectă la munte, în România

Pârtia Postăvaru, de la Poiana Brașov, deja a fost luată cu asalt de primii schiori, după ce s-au difuzat imagini cu zăpada care a acoperit pârtia, săptămâna trecută. Administratorii pârtiilor au decis să oprească toate instalaţiile de transport pe cablu, în primele zile cu zăpadă, ca să poată bate zăpadă, astfel încât se va putea schia în condiții optime, domeniul schiabil fiind perfect amenajat.

Începătorii au fost avantajați din primele zile, pentru că au început lecţii cu monitorii de schi, la baza pârtiilor, chiar și atunci când pentru avansați au fost închise instalațiile de transport pe cablu. Iar pe pârtiile din stațiunea regală Sinaia, gondola Carp şi telescaunul Soarelui au funcționat din prima zi cu zăpadă. O altă veste bună este că la Predeal se va putea schia până la ora 21.00, pentru că funcționează instalaţia de iluminare nocturnă.

Cea mai populară stațiune de schi din România este Poiana Braşov, chiar dacă este și cea mai scumpă și, de obicei, cea mai aglomerată. Schiorii aleg stațiunea mai ales pentru amenajările de care dispune. Lărgirea şi prelungirea pârtiilor, precum şi dotarea cu tunuri suplimentare de zăpadă au contribuit la o creștere considerabilă a calității pârtiilor, în ultimii ani. 

Cele mai căutate pârtii

Cea mai lungă pârtie de schi din România pentru începători este Drumul Roşu (4,7 km). Această pârtie a fost lărgită pe aproximativ 50% din lungime, în 2012. Pentru schiorii avansaţi, o foarte bună alegere ar putea fi pârtiile Sulinar (2,8 km, de dificultate medie), Lupului (2,6 km) sau Subteleferic (2,2 km), ambele cu dificultate ridicată. Şi pe acestea au fost făcute amenajări importante, în special pentru lărgirea lor și deschiderea unor noi rute de legătură. 

Schiorii și snowboarderii beneficiază, în ultimii ani, de deschiderea unei noi variante de a ajunge de pe Subteleferic către pârtia Bradul, fără porţiuni plate. Există instalaţii de cablu moderne - telecabine, telegondole, telescaune şi teleschi. 

Poiana Braşov este cea mai populară stațiune de schi și pentru că are foarte multe spații de cazare, de toate tipurile, pentru toate gusturile și toate bugetele, la care se adaugă cele din Brașov sau chiar din localitățile aflate în vecinătate. 

Și pârtiile de la Predeal sunt în topul preferințelor celor care vor să schieze în România. Predealul ocupă al doilea loc în topul popularității. Stațiunea este preferată în special pentru numărul foarte mare de locuri de cazare şi de petrecere a timpului liber. Și pârtiile de la Predeal sunt modernizate, au instalație nocturnă, instalaţii de teleschi şi de telescaun. Un alt avantaj pentru schiori este că există variante pentru toate nivelurile de experienţă: Clăbucet Şcoală, Sosire sau Varianta pentru începători, Clăbucet (2,1 km) şi Cocoşul ( 2,2 km) pentru cei de nivel mediu şi Subteleferic (1,2 km) pentru experţi. 

În top 3 rămâne și stațiunea regală

Stațiunea regală este și ea în top. De altfel, Sinaia deține cel mai întins domeniu schiabil din România, cu 16 pârtii omologate care însumează aproape 17 kilometri schiabili. Sunt 4 pârtii ușoare, 8 pârtii pentru nivelul mediu și 3 pârtii dificile, care iarna sunt deschise în funcție de grosimea stratului de zăpadă și de condițiile meteo din stațiune, sau de la Cota 1400 și Cota 2000. Marea surpriză a acestui sezon este deschiderea lor de la jumătatea lunii noiembrie, iar conform condițiilor meteo anunțate, pârtiile ar putea rămâne deschise până în luna martie, în condiții optime pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Și domeniul schiabil de la Sinaia este deservit de telecabine, telegondolă, instalații de telescaun și teleschi, precum și tunuri pentru zăpadă artificială și instalații de nocturnă. Și la capitolul cazare Sinaia stă foarte bine, având oferte de toate tipurile, pentru toate preferințele. 

Cei care aleg vechea stațiune regală pentru o vacanță la schi, au la dispoziție atât distracție și relaxare, cât și numeroase posibilități de a face turism cultural. Palatul Peleș, Casa George Enescu sau Gara Regală sunt doar trei dintre cele mai cunoscute obiective de pe Valea Prahovei. 

Stațiuni la concurență cu Valea Prahovei

Nu doar în Poaian Brașov și în stațiunile de pe Valea Prahovei se așteaptă o iarnă cu strat optim de zăpadă pentru schiat. Bucovina este o altă zonă de interes pentru cei care practică sporturi de iarnă. Pârtiile de la Câmpulung Moldovenesc și de la Vatra Dornei se pregătesc să atragă un număr mare de turiști în acest sezon. 

Pârtia de la Câmpulung Moldovenesc se află într-una dintre cele mai frumoase zone turistice ale României, din nordul țării, care a reintrat în forță, de câțiva ani, în topul destinațiilor de iarnă, nu doar cu ofertele tradiționale, ci și cu cea mai nouă pârtie de schi. În imediata vecinătate se află și vechea stațiune Vatra Dornei, unde sunt alte patru pârtii de schi, pentru amatorii sporturilor de iarnă, dar și multe alte frumuseți care atrag zeci de mii de vizitatori, în fiecare an. 

Zona Câmpulung Moldovenesc a reînceput să se dezvolte, în ultimii ani, după ce s-au făcut mai multe investiții, inclusiv private, în noi pensiuni sau în renovarea cabanelor și hotelurilor din această zonă. În Vatra Dornei sunt 4 pârtii de schi: Pârtia Dealul Negru, Pârtia Veverița, Pârtia Parc 1 și Pârtia Parc 2. Pârtia Dealu Negru se clasează pe locul al doilea pe țară, cu o lungime de 3.200 de metri, cu o diferență de nivel de 400 de metri și un grad mediu de dificultate, având transport cu telescaunul, pe o distanță de trei kilometri. 

De la baza acestei pârtii până la pârtia Parc 1, din centrul stațiunii, drumul se poate parcurge în circa 20 de minute de mers pe jos. Cea mai nouă pârtie de aici este Veverița, inaugurată în anul 2011, care are și instalație de iluminat nocturn și o instalație de producere a zăpezii artificiale. Pârtia Veverița are grad mediu de dificultate, o lungime de 850 de metri și lățime de 35 de metri, cu diferență de nivel de 180 de metri.

 

Ce aleg schiorii, în funcție de dificultate

 

În topul pârtiilor pentru începători se remarcă cele din stațiunile Bușteni și Azuga, în timp ce schiorii care aleg variantele cu dificultate medie preferă Sinaia. Pentru avansați, cele mai ofertante pârtii sunt cele din Poiana Brașov: Drumul Roșu - 4,7 km, Sulinar - 3,3 km și pârtia Lupului - 2,6 km. În același top ocupă locurile II și III stațiunile Sinaia și Azuga, cu pârtiile Carp și Papagal (Sinaia), respectiv Sorica (Azuga). La Sinaia se pot alege pârtiile de dificultate medie, bune pentru exersat, cu pantă lină. Din aceeași categorie sunt și pârtiile de schi din alte zone montane, precum cele de la Păltiniș sau Vatra Dornei. 

Schiorii cei mai experimentați aleg stațiunile Poiana Brașov sau Azuga. Pârtiile Sorica și Lupului sunt cele mai lungi din țară și au aproape aceeași înclinație.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×