x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Sicilia de top, de la Vest la Est

Sicilia de top, de la Vest la Est

de Simona Chiriac    |    Magda Cristina Ursache    |    20 Oct 2010   •   00:00
Sicilia de top, de la Vest la Est

Când ne planificăm o vacanţă în străinătate, cei mai mulţi ne gândim, în primul rând, să avem  un raport just între calitate şi preţ. Dacă plecăm foarte departe, ne interesăm să existe zbor charter şi o locuinţă de vacanţă curată şi ieftină. Sicilia a urcat în ultimii ani, în preferinţele turiştilor români şi acest lucru tocmai datorită avantajelor pe care le oferă: avioane ieftine şi pachete de turism cu discounturi. Fie că alegem un sejur la mare (apa Mediteranei e caldă, în Sicilia, până la sfârşitul toamnei), fie că mergem să admirăm vulcanul Etna şi monumetele greco-romane, reuşita expediţiei noastre siciliene e aproape garantată. Vă propunem o scurtă prezentare a câtorva localităţi turistice de top din Vestul şi din Estul Siciliei. 


Palermo
Începem din Vest aterizând la Palermo,  capitala regiunii cu acelaşi nume şi cel mai mare oraş al său. Frumuseţea lui trebuie descoperită cu atenţie, fie că o căutaţi în arhitectură sau în aglomeraţia străzii. Monumentele istorice ale acestei foste capitale de regi şi de emiri sunt numeroase. Barocul şi medievalul stau unul lângă altul pentru a da frumuseţe  mănăstirilor şi castelelor, catedralelor, galeriilor de artă şi muzeelor. Vara, la Palermo, are loc Sărbătoarea Sfintei Rosalia, care este cel mai popular eveniment din Sicilia. Timp de o săptămână, Palermo devine un teatru în aer liber pe scena căruia este purtată, în caleaşca trasă de cai, statuia Sfintei. Muzica, dansul, tobele africane, corurile religioase, focurile de artificii, spectacolele de teatru şi bucătăria ambulantă caracterizează evenimentul. 


Erice şi San Vito lo Capo
În Sud-Vest, avem mai multe obiective tentante. Zona e supranumită Sicilia Africană din cauza apropierii de Tunisia (300 km, pe mare), a caselor albe şi a cuscusului, originar din nordul Africii. Aşezat pe vârful unui munte, încântătorul orăşel medieval Erice e situat între Trapani (capitala administrativa a regiunii) şi San Vito lo Capo (fermecătoare staţiune la malul Mediteranei, străjuită, aproape ireal, de un pinten muntos). Ziduri feniciene înconjoară partea de nord a cetăţii Erice, care are  două castele: Pepoli, cu  fundaţii datând din timpul ocupaţiei arabe, şi Venus, construit în perioada normandă pe ruinele fostului templu roman al zeiţei Venus. Înconjurate de un parc luxuriant, castelele merită să fie vizitate, ca şi străzile medievale înguste ori bisericile. Panorama văzută din turnul castelelor este de-a drepul uimitoare. La Erice, se găsesc restaurante cu bucătărie locală şi se poate servi specialitatea casei, cus-cus cu peşte. În cofetăria ţinută de venerabila Maria Grammatico, care a învăţat meseria de patiser la mănăstirea de călugăriţe, vă puteţi delecta cu celebrele "fructe de marţipan" siciliene. Cuscusul e însă în centrul atenţiei: în fiecare an, cu prilejul Festivalului Internaţional din septembrie de la San Vito lo Capo puteţi avea 3 zile de dans, muzica live şi târg de produse locale de la manufactură la gastronomie şi vinificaţie. (Datorită faimei pe care îl are fetsivalul, locurile în hoteluri pentru perioada derulării lui încep să se rezerve pentru ediţia viitoare imediat ce se încheie ultima ediţie - aviz amatorilor!)Viile acoperă o mare parte din vestul Siciliei. Centrul comercial al acestei regiuni este Marsala localitate de origine a celebrului vin purtând acelaşi nume.  


Taormina, Catania şi Siracuza
E vremea, însă, să mergem şi în estul Siciliei. Primul oraş în care vă invităm este Taormina, un fel de Monte-Carlo sicilian, dar fără casino şi familie regală. Taormina are numeroase străzi medievale, ziduri istorice, fiecare cu secretul său, restaurante, cafenele şi baruri. Tabloul e completat de o magnifica deschidere la mare. Un loc deosebit este amfiteatrul greco-roman, unul dintre cele mai mari din Sicilia, cu muntele Etna pe fundal. Cu  cei  3350 metri înălţime, Etna este cea mai mare atracţie naturală din Europa şi cel mai înalt vulcan activ. Circa 1200 de metri pătraţi din jurul vulcanului sunt acoperiţi de lava solidificată. Iarna, Etna oferă pârtii de schi, vara, excusii pe pantele şi în grotele sale.  Un alt oraş din Est, Catania, situat la poalele Etnei şi la jumătatea drumului dintre Messina şi Siracusa, este un centru economic şi turistic foarte important în Sicilia. Catania este renumită pentru monumentele de arhitectură romană, bisericile baroce, palatele, parcurile  sale, pentru La Playa Beach - locul favorit al localnicilor şi al vizitatorilor care doresc să se bucure de cura heliomarină. Ne încheiem parcursul de la Vest la Est prin Sicilia cu  Siracuza, oraş care  oferă  un amestec de antic şi de modern. Oraş atractiv, recunoscut pentru ruinele sale greceşti, Siracuza a fost descris de Cicero drept cel mai mare şi mai frumos oraş grecesc. {i nu şi-a pierdut deloc strălucirea!  

×
Subiecte în articol: descoperĂ... italia