x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Skopelos, insula brăilenilor din Grecia

Skopelos, insula brăilenilor din Grecia

de Diana Scarlat    |    06 Mai 2011   •   16:26
Skopelos, insula brăilenilor din Grecia

164171-asta-i-foarte-tare.jpgSkopelos, cea mai verde insulă a Greciei, este populată de... brăileni! Primarul capitalei insulei se mândreşte cu originea sa românească – mai precis, brăileană! - şi chiar a-nvăţat să vorbească româneşte, pentru a se simţi mai aproape de origini, după ce a aflat de unde se trag strămoşii lui şi mai ales după ce a vizitat Brăila.

Skopelos este insula grecească din vestul mării Egee cunoscută pentru abundenţa vegetaţiei. Este cea mai mare din grupul insulelor Sporades, aflându-se în estul zonei continentale a Greciei, la nord-est de insula Euboea, fiind parte a prefecturii Magnesias, din zona Tesaliei. Skopelos se numeşte atât insula, cât şi principalul port şi capitala. Legendele spun că Skopelos a fost fondată de Staphylos (=strugure), unul dintre fiii lui Dionysos si ai prinţesei Ariadne, dar istoricii spun că insula este atestată în epoca târzie a bronzului, când era cunoscută drept Peparethos. Insula a fost colonizată de cretani, care au început să cultive aici viţa-de-vie şi să facă vinuri foarte bune, ocupaţie de la care este posibil să se fi făcut legătura mitolo­gică între numele insulei şi zeul vinului. Insula era renumită în Antichitate pentru vinurile sale.

După ce a fost subordonată politic mai întâi Atenei, apoi, pe rând, regatului lui Alexandru Macedon, Imperiul Roman, Imperiului Bizantin şi Imperiul Otoman, Skopelos a devenit parte a Primei Republici Elene sub Protocolul de la Londra, care i-a confirmat suveranitatea în 1830, pe 3 februarie. În timpul celui de-al doilea război mondial, insula a fost sub dominaţia Axei, ocupată iniţial de Regatul Italiei (iunie 1941-septembrie 1943), apoi de Germania Nazistă (septembrie 1943-octombrie 1944). Skopelos, ca şi restul Greciei, s-a întors la stilul democratic de guvernare în 1944. Cel mai probabil, multe familii de brăileni s-au stabilit pe insulă în timpul ocupaţiei otomane, dar şi în timpul celui de-al doilea război mondial. Din nefericire, ro­mânii nu s-au prea înghesuit să viziteze această insulă, alegând des­ti­naţiile pe care agenţiile de turism le promovează mai mult, dar Skopelos este dovada vie a faptului că bătrâna Grecie nu şi-a dezvăluit până acum toate frumuseţile în faţa vizitatorilor din ţa­ra noastră, iar insulele sale încă mai pot re­prezenta tărâmuri de vis care aşteaptă să fie descoperite.

Despre Skopelos turiştii spun că este un Paradis pe Pământ, o insulă a culorilor, a pădurilor, unde cerul şi marea au făcut parcă un pact cromatic în care au primit doar vegetaţia şi nisipul fierbinte al verilor însorite. Traducerea numelui din limba greacă este „Coastă stâncoasă”, pentru că insula din Marea Egee, cu o suprafaţă de circa 85 km pătraţi, are o zonă de coastă de 67 de kilometri, în cea mai mare parte inaccesibilă din cauza terenului muntos şi accidentat. Plajele accesibile, cu drumuri şi poteci sunt puţine, dar de o frumuseţe deosebită. Turiştii sunt îndrumaţi către Staphylos, Velanio (plaja de nudişti), Agnondas, Limnonari, Panormos, Adrines, Milia, Kastani, Elios, Hovolo, Armenopetra, Kalives, Glyfoneri, Glysteri, Perivoliou, Keramoto şi Chondrogiorgos.

Cei doi munţi ai insulei nu depăşesc 680 de metri altitudine. Insula Skopelos primeşte în fiecare lună peste 70.000 de turişti, pe o suprafaţă populată în lunile de iarnă cu puţin peste 5.000 de suflete. Din 70.000, mai puţin de 1.000 de români au vizitat anul trecut Skopelos, spun autorităţile insulei. „Motivul principal pentru care românii trebuie să viziteze Skopelos este că oamenii care trăiesc pe această insulă îi iubesc pe români. Există o lungă tradiţie a acestei înfrăţiri”, explică primarul oraşului Skopelos, George Michelis, care se mândreşte cu originea sa românească, după ce a descoperit că străbunii săi au trăit în oraşul Brăila, asemenea multor familii greceşti care s-au stabilit pe Insula Skopelos. „Oamenii de astăzi ai insulei Skopelos au înaintaşi proveniţi din România, din zona Brăilei. Eu sunt unul dintre ei. Mai mult, în perioada 2004-2006, am fost director executiv Banc

Post din România şi am avut oportunitatea să vizitez toată ţara. Sunt îndrăgostit de România. De asemenea, vreau să le arăt românilor insula Skopelos, care este cu adevărat un Paradis pe Pământ”, mai spune primarul Michelis.

„Am vizitat România recent şi am descope­rit foarte multe asemănări între greci şi români. Împărţim aceeaşi istorie, aceeaşi cultură, am fost prieteni multe secole şi avem cam aceleaşi obiceiuri”, spune şi Makis Perdikaris, reprezentantul unei agenţii de turism greceşti, de ase­menea, descendent al unei familii de brăileni strămutaţi pe Insula Skopelos. Împreună cu partenerul său din România, Florin Nistor, directorul unei agenţii de turism din România, Makis Perdikaris vrea să promoveze această nouă destinaţie pentru români, considerând-o perfectă pentru toţi cei care-şi doresc de la vacanţa de vară în special lux şi intimitate, departe de staţiunile foarte aglomerate.

×
Subiecte în articol: calatorii