x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Stara Planina – Sufletul Balcanilor

Stara Planina – Sufletul Balcanilor

de Magda Cristina Ursache    |    23 Noi 2013   •   00:00
Stara Planina – Sufletul Balcanilor

Bulgaria este deja de câţiva ani buni una din destinaţiile turistice cele mai îndrăgite de români. Litoralul bulgar, aflat la doar o aruncătură de băţ de cel românesc, atrage mai ales prin Nisipurile de Aur de la Albena şi fermecătorul Balcic, încărcat de istorie română. Dar Bulgaria are mult mai mult de oferit decât mare şi nisip. Aţi încercat să mergeţi în Balcani?

Bulgaria este o ţară cu un relief variat, ceea ce oferă o paletă turistică bogată. 30% din teritoriul ţării este acoperit de munţi, marea majoritate a masivelor fiind mai înspre sud, împărţind ţara în Bulgaria nordică şi Bulgaria sudică. Stara Planina, un segment din lanţul munţilor Balcani, este una dintre cele mai mari atracţii turistice muntoase ale Bulgariei. Asta pentru că este o zonă muntoasă care oferă de toate, pe placul tuturor: păşuni verzi, păduri seculare de arţar, copaci tineri de pin, prăpăstii ce te pot arunca într-un abis adânc de 1000 de metri, cascade jucăuşe sau periculoase, urşi, capre sălbatice, cerbi, căprioare, dar şi turme liniştite de mioare. Desigur, pentru cei care vin la munte pentru practicarea sporturilor de iarnă şi nu pentru a admira natura, există şi această posibilitate, cel mai înalt vârf, Bitev, având 2376 de metri.

Pentru trasee montase, căţărări sau ski, cea mai bună staţiune este Kom, una dintre cele mai renumite în întregi munţii Balcani. Pentru traseurile montane, vă recomand Kom-Emine, care este foarte popular, mai ales printre tineri şi care vă va face un tur de neuitat prin natura virgină a munţilor. Pentru ski, având în vedere că vârful Kom depăşeşte cu puţin 2000 de metri, în mare parte din an acest spor se poate practica fără probleme. Există şi un telefeic pentru a urca fără probleme, cae poate fi folosit inclusiv de cei care vor doar să vadă o privelişte cu adevărat minunată asupra munţilor şi barajului Ogosta.

Dacă vă plac escaladările pe timp de iarnă, cea mai bună locaţie este în Dzhendemul de nord iar pentru iubitorii de parapantă, Sopot-ul nu trebuie ratat. Tot aici puteţi practica şi ciclism extrem.
Dacă vreţi doar o vacanţă liniştită, în care să vă bucuraţi de aer curat şi pădure, în Stara Planina există numeroase staţiuni turistice care oferă diverse servicii. Ospitabilitatea oamenilor din zonă este recunoscută în Bulgaria, iar mâncarea specifică este una pe care trebuie neapărat să o încercaţi.

Printre cele mai vizitate staţiuni din Balcanii bulgari se numără Berkovitsa, un mic oraşel turistic situat foarte aproape de vârful Kom, punct de plecare al mai multor trasee montane prin trecătoarea petrohan. O altă atracţie majoră a oraşului o reprezintă câmpurile de căpşuni aflate în apropiere, de unde Berkovitsa se şI aprovizionează cu aceste fructe.

O altă staţiune, de data aceasta de relaxare şi răsfăţ, este Spankevtsi, un sătuc din inima pădurilor, o oază de linişte şi pace. Aici se găsesc numeroase izvoare de apă minerală, fapt ce a facilitat construirea de spa-uri şi complexuri ce oferă servicii dintre cele mai variate.
La baza muntelui se găseşte şi Chiprovtsi, un sătuc comod, renumit pentru felul în care şi-a prezervat tradiţiile. Aici veţi putea experimenta cel mai bine folclorul din zonă şi veţi putea vedea cum se fabrică renumitele covoare Chiprovtsi.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... bulgaria