x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Staţiuni montane în care să poposeşti

Staţiuni montane în care să poposeşti

de Simona Chiriac    |    18 Sep 2010   •   00:00

Sosirea toamnei este un motiv pentru a pleca la munte. Păduri ce par a fi cuprinse de flăcări, poteci înguste stropite de câteva raze de soare, cascade şuierătoare şi mici descoperiri personale. Aer curat, relaxare sau sport.

Dacă ne raportăm la bucureşteni, Valea Prahovei sau zona Bran Moeciu se află printre reperele montane cele mai populare, datorită distanţei relativ mici şi numărului mare de spaţii de cazare, obiective turistice şi posibilităţi de divertisment. Cu toate acestea, afluxul mare de turişti nu este potrivit călătorului care vrea să se simtă un privilegiat în mijlocul unei naturi sălbatice.


VACANŢA DINTRE APE

Există însă locuri mai puţin cunoscute, de o frumuseţe răpitoare, care trebuie explorate şi cu sufletul. Spre exemplu, staţiunea Trei Ape, la 40 de kilometri de Reşiţa, pe malul unui lac de acumulare impresionant, aflat în Munţii Semenic.

Este o zonă cu o temperatură medie destul de scăzută, ceea ce o transformă într-o oază de răcoare când temperaturile în restul ţării sunt ridicate sau un loc cu zăpadă din abundenţă până mult către primăvară.

Atractive sunt sporturile nautice (plimbări cu barca, hidrobicicleta, schi nautic şi înot în timpul verii), dar şi drumeţiile în zonă, pe cărări de munte sau vizite în satele din apropiere, Gărâna şi Brebu, sate ce au păstrat fidel tradiţiile comunităţii germanice (biserici construite în stil gotic şi case ce creează impresia că te afli într-un vechi sat din Germania).

Nu trebuie uitate staţiunea Semenic şi Peştera Comarnic, alte puncte de atracţie. De asemenea, există zone special amenajate pentru corturi, dar şi câteva căsuţe de vacanţă şi hoteluri de două sau de trei stele, foarte primitoare şi pe "placul" tuturor bugetelor.

Amatorii de pescuit vor putea prinde păstrăvi (în timpul iernii puteţi experimenta pescuitul la copcă), iar pasionaţii de sporturi de iarnă trebuie să ajungă la Trei Ape pentru pârtiile de aici (poate nu sunt cele mai dificile şi purtătoare de adrenalină, dar cel puţin nu vă veţi simţi asaltat din toate părţile de sute de schiori).


O OAZĂ DE RĂSFĂŢ
Lepşa, aflată la numai 75 kilometri de Focşani, este un mic colţ de Rai. Pajişti cât vezi cu o ochii, dealuri împădurite, munţi ce se iţesc în zare. Este o zonă potrivită plimbărilor, pescuitului (Lepşa se întinde de-a lungul Râului Putna) şi relaxării.

De altfel, ca staţiune, Lepşa se află în plină dezvoltare, astfel încât surprizele nu vor întârzia să apară. Nu trebuie să omiteţi o vizită la Cascada Putnei (aflată la doar câţiva kilometri de Lepşa, o plimbare de după-amiază), o înşiruire de căderi de apă ce se întind pe o distanţă de 50 de metri, apa strângându-se apoi într-un mic lăcuşor adânc de mai bine de 12 metri. Este pitoresc să stai cocoţat pe stânci şi să simţi pe faţă picături de apă sau să priveşti cum Putna se avântă apoi printr-un mic defileu săpat în rocile dure.

Tot în imediata apropiere se află Rezervaţia Tişiţa, ce cuprinde Cheile Teşiţei, iar dacă vă aventuraţi spre inima pădurii veţi putea observa căprioare, cerbi, dar şi urşi (pe aceştia din urmă ar fi bine să-i evitaţi). Mănăstirea Lepşa a fost construită din lemn şi piatră pe urmele unui fost aşezământ monahal de secol al XVIII-lea.

Şi tot la Lepşa puteţi face excursii cu bicicleta, ATV-ul (câteva pensiuni îl au inclus în ofertă, organizându-se chiar şi circuite de cinci-şase ATV însoţite de un ghid, tarifele variază între 50 şi 70 de lei pe oră) sau gusta specialităţi din păstrăv (păstrăvăria de la Lepşa este una dintre cele mai productive din zonă - peste 10 de tone de peşte anual).

Cât despre cazare, oferta este variată şi tentantă. Pensiuni de cinci margarete, cu tot răsfăţul pe care vi-l puteţi imagina, înclusiv jacuzzi, preţul unei camere fiind peste 150 de lei. Pentru pensiunile de patru sau de trei margarete, tarifele variază între 70 şi 100 de lei. Toate pensiunile vă pun la dispoziţie bucătărie utilată, grătar, foişor sau loc de joacă pentru copii. Există şi varianta închirierii unei pensiuni întregi (nouă camere) pentru doar 700 de lei pe zi. O ofertă de care trebuie să profitaţi alături de prieteni!


LEGENDA DIN CEAHLĂU
Din Durău pornesc cele mai frumoase trasee în Munţii Ceahlău - Vârful Toaca şi staţia meteorologică, Lacul Izvorul Muntelui, Cabana Dochia, Casacada Duruitoarea, Rezervaţia de zimbri. Zona este renumită pentru aerul extrem de curat, pentru sărbătorile populare ce se organizează an de an ("Sărbătoare la Ceahlău" sau "Sărbătorile Zăpezii"), dar şi posibilităţile de recreere.

În timpul iernii, schiorii se pot bucura de pârtii bine amenajate. Un obiectiv foarte important este Mănăstirea Durău, pictată de  Nicolae Tonitza şi  de elevii săi. Hotelurile din staţiune au dotări moderne, incluzându-se posibilitatea de a urma tratamente de relaxare, precum băi de plante sau saună.

Preţurile variază între 220 de lei (hotel patru stele) şi 100-70 de lei (pensiuni agroturistice). În acest ultim caz, gazdele organizează excursii şi programe pentru petrecerea timpului liber. Staţiunea Durău se află la aproximativ 60 de kilometri distanţă de Piatra-Neamţ.


POPAS ÎN APUSENI
La aproximativ 100 de kilometri distanţă de Arad, la poalele Masivului Codru - Moma, se află staţiunea Moneasa, ideală pentru cei care vor să se bucure de relaxare, aer curat şi tratamente cu ape termale (au temperaturi de 25-32 de grade Celsius).

Turiştii cazaţi la Moneasa au la dispoziţie un ştrand şi o pârtie de schi. Printre atracţiile zonei se numără peşterile (în împrejurimi se află aproape 100, cele mai renumite fiind Peştera Liliecilor, Peştera Cristalelor, Grota Urşilor), Cetatea Dezna (construită în secolul al XIII-lea, numele primindu-l, conform legendei, de la Regele Decebal), cariera de marmură neagră şi roşie, rezervaţia de nuferi.

Cazarea la un hotel de trei stele complet modernizat ajunge la 140 de lei camera pe noapte, iar la pensiuni, tarifele variază între 50 şi 90 de lei.

×
Subiecte în articol: descoperă românia