Clasamentul este determinat de o gamă largă de criterii, printre care infrastructura, resursele naturale, durabilitatea, disponibilitatea forței de muncă și prețurile. Datele WEF se concentrează pe turism - afacerile hotelurilor, aeroporturilor, atracțiilor, companiilor aeriene și altele asemenea - nu doar pe ceea ce înseamnă să fii turist, punctează CNN.
Șase dintre primele 10 țări de pe listă se află în Europa, Spania fiind pe primul loc la nivel general.
Raportul numește continentul „o destinație rezistentă, cu fluxuri de călătorie intraregionale puternice" și îi acordă note mari pentru conectivitatea feroviară. Europa câștigă și pentru că are economii puternice, o poziție bună a monedei euro și a lirei sterline și pentru probabilitatea ca europenii să călătorească mai mult - ceea ce, la rândul său, înseamnă că vor cheltui bani.
Franța a obținut un punctaj ridicat, ocupând poziția a patra în clasamentul general. Franța știe că are ochii lumii ațintiți asupra sa înaintea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris din acest an.
Un alt factor luat în considerare este puterea multor pașapoarte europene. În fiecare an, Henley Index clasifică cele mai puternice pașapoarte din lume, iar datele acestora au fost incluse în raportul WEF. Pentru 2024, șase țări împart locul întâi în clasament - Franța, Germania, Italia, Japonia, Singapore și Spania. Cinci dintre aceste națiuni apar în top 10 al WEF, iar Singapore ocupă un respectabil loc 13.
Primele 10 țări pentru turism, conform Forumului Economic Mondial:
1. Statele Unite ale Americii
2. Spania
3. Japonia
4. Franța
5. Australia
6. Germania
7. Regatul Unit
8. China
9. Italia
10. Elveția.
(sursa: Mediafax)