x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Torre Tavira

Torre Tavira

de Ana-Maria Păunescu    |    22 Iun 2012   •   21:00
Torre Tavira

Fiind cel mai inalt turn din Cadiz – cu 45 de metri deasupra marii –, Torre Tavira a fost ales in trecut, mai exact in 1778, ca principal turn de paza al portului, iar in prezent reprezinta unul dintre cele mai vizitate locuri din oras, mai ales de turistii curiosi care cauta mereu imagini de ansamblu. Numele i-a fost inspirat de primul paznic caruia i-a fost incredintata siguranta zonei, Antonio Tavira, iar in zilele noastre toate ghidurile il recomanda si-l descriu ca pe o reusita colectiva, ca pe un bun comun.

Spaniolii stiu sa-si aprecieze avantajele si, de aceea, pentru a atrage si mai multi turisti la Cadiz si, in special, la Torre Tavira, au inaugurat o Camera Intunecoasa – Camara Oscura –, din care se poate admira toata privelistea, intr-un stil aparte. Cum? Bazandu-se pe principii fizice, imaginea orasului se reflecta intr-un mare disc amplasat in centrul respectivei incaperi, in care toate luminile sunt stinse si toate vorbele ghidului se ascut in drum spre sufletele ascultatorilor. Nu e timp sa te mai gandesti la problemele de fiecare zi, cand Camera Intunecata iti da impresia ca poti tine un oras in brate, in palma, ca-i poti conjuga toate nuantele la timpul verbal care-ti place mai mult, ca-i poti acorda suflarea in functie de bataile propriei inimi.

Pentru ca are nevoie de lumina naturala, Camera Intunecata nu functioneaza dupa apus, adoarme o data cu soarele. Dar Turnul ramane acolo, inaltandu-se in noapte si-n bataia incomparabilului Ocean, revarsand asupra intregului oras o stare speciala de siguranta si de familiaritate, de la cei 45 de metri ai sai, pe care-i poarta nobil si discret, pe care-i imparte cu lumea intreaga. Nu stiu daca Torre Tavira e cel mai frumos loc din Cadiz, n-as putea sa fac clasamente, atat timp cat stiu ca mai exista si alte zone care merita tinute minte, dar inteleg perfect de ce pe vremuri a fost ales sa vegheze asupra importantului port, si de ce astazi e ales de cei mai multi dintre turisti care doresc sa stranga intr-o singura fotografie, intr-un singur zambet, cat mai multe nuante si cat mai multe raze de eternitate.

×
Subiecte în articol: editorial