x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tren de plăcere în Africa “neagră” (VII)

Tren de plăcere în Africa “neagră” (VII)

de Cornel Tabacaru    |    06 Iul 2008   •   00:00
Tren de plăcere în Africa “neagră” (VII)

Datorită unui adevărat influx de persoane juridice, Arusha a devenit unul dintre locurile... cele mai bune de trăit în Tanzania.

Datorită unui adevărat influx de persoane juridice, Arusha a devenit unul dintre locurile... cele mai bune de trăit în Tanzania.

 
17 februarie (însemnările Alinei – continuare)
“După cum spuneam, în Arusha locuiesc şi muncesc zi de zi , de mai bine de 9 ani, 1.500 de judecători, procurori, avocaţi, personal auxiliar din toată lumea... Nu sînt aceiaşi, periodic se schimbă, dar unii se simt aici ca acasă. S-au mutat cu familiile, cu căţeii chiar, locuiesc în comunităţi cu case noi, frumoase, cu piscine, cu antene de satelit, tot confortul necesar, strămutat de prin locurile din care au venit. Băştinaşii îi ajută la creşterea copiilor, la întreţinerea gospodăriilor. Datorită acestui influx de persoane juridice, Arusha a devenit unul dintre locurile cele mai bune de trăit în Tanzania: restaurante italieneşti, indiene, pub-uri englezeşti, steakhouse-uri americane, cluburi de jazz sau cu muzică africană.


Cei mai mulţi băştinaşi te asaltează cu oferta lor de marfă: statuete, pînze pictate, mărgele colorate şi chiar tanzanite – tăiate deja sau brute, multe adevărate, dar multe false (în afară de tanzanite, mai poţi găsi citrine, agate şi alte pietre semipreţioase). Se spune că nu poţi pleca din Tanzania fără un... tanzanit! Fie cît de mic, de calitate îndoielnică, dar tanzanit. Foarte la modă în zilele noastre, se pare că, după diamant, a doua piatră căutată este tanzanitul. Iar cu moda nebună din aceşti ultimi ani, pietrele colorate devansează diamantul în bijuterii. Tanzanitul este varietatea nobilă (de cea mai bună calitate, potrivită pentru a fi prelucrată şi montată în bijuterii) a mineralului numit zoisit. De obicei, zoisitul nu este prea frumos ca aspect. În anumite condiţii însă, în special la temperaturi înalte, în el se formează superbele cristale albastru-viorii, cunoscute sub numele de tanzanite. Asemenea pietre se găsesc într-un singur loc din lume: regiunea Merelani din Tanzania. Legendele locale spun că ţinutul a fost devastat de un incendiu, în urma căruia bucăţile brune de zoisit au devenit tanzanite albăstrui. Acestea au fost adunate de păstorii din tribul Maasai, care au devenit astfel primii “colecţionari” de tanzanite. În Occident, tanzanitul a fost lansat în anii ’70 de faimoasa Tiffany & Co. din New York. Iar comparaţia între culoarea frumoaselor pietre şi cea a ochilor actriţei Liz Taylor a rămas celebră şi a asigurat succesul “pietrei”. Cine nu-şi aminteşte tanzanitul din celebrul colier din “Titanic” sau cel de la gîtul lui Celine Dion din recitalul de la Oscar (în anul în care “Titanicul” a luat atîtea premii). Nu mai vorbim despre superbul inel de pe mîna lui Liz Taylor, “dotat” cu un imens tanzanit ca piesă centrală.


Revin la oamenii din Arusha. De diferite categorii sociale şi morale. Dacă eşti femeie (şi albă!), ţi se adresează cu “Mama”, şi nu se lasă pînă nu te opreşti să vezi măcar ce are de vînzare. Chiar dacă are întins pe jos un prosop pe care are expusă marfa, omul te invită să-i vizitezi “magazinul”. Dacă îi spui că ai vrea altceva, fără probleme te duce la un alt “magazin”, ca să vezi ce are şi concurenţa!

Dimineaţa şi după prînz apar pe stradă stoluri de copii în uniformă. Uniforma... Ce e aia? Noi am uitat de mult acest cuvînt...

 
Va urma

×
Subiecte în articol: exotic