x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tu știi ce se ascunde în orașul tău?

Tu știi ce se ascunde în orașul tău?

de Luciana Cocoș    |    28 Apr 2015   •   11:55
Tu știi ce se ascunde în orașul tău?
Sursa foto: Ionut Comsa

Nu, nu este întrebarea unui joc, este o întrebare la care mulți dintre cei care trăiesc în marile orașe nu prea știu să răspundă. Luați de valul vieții cotidiene, printre nervii din trafic și dru-murile zilnice aproape la indigo, când vine vremea vacanței vrem să evadăm cât mai departe de urbea zgomotoasă, în țări străine și mai calde. Lăsăm în urmă orașe care ascund comori istorice, pe care alții le descoperă, în mod firesc, turiști fiind. Dar experimentul imaginar al turistului în propriul oraș poate fi cu adevărat de neuitat. Veți descoperi că orașul vostru se vede altfel luat la picior și că, pe unele străzi, nu ați călcat niciodată. Iar fotografiile pe care le veți face vor sta mărturie.

Bucureștiul, numit sugestiv și „Micul Paris”, ascunde zeci de imobile de patrimoniu, adevărate comori arhitecturale. Multe au fost lăsate în paragină, altele au avut șansa cos-metizării, precum casa Coanei Mița Biciclista, de exemplu, celebra prostituată pe seama căreia s-au făcut multe glume în perioada interbelică.

Mița Biciclista, pe numele ei real Maria Mihăescu, a fost prima femeie din România care s-a plimbat pe Calea Victoriei îmbrăcată în pantaloni și pedalând la bicicletă, lucru considerat nepotrivit pentru o femeie la acea vreme. Casa în care a locuit Mița Biciclista a fost construită în anul 1900 de către arhitectul N.C. Mihăescu. Clădirea impozantă, în stil baroc cu influențe Art Nouveau, are fațada tapetată cu ornamente, balcoane și basoreliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni. Găsiți casa pe strada Amzei, la nr. 9.

Castelul din Parcul Carol
Un alt obiectiv prea puțin cunoscut în Capitală este Castelul Țepeș, aflat în mijlocul Parcului Carol. Este de fapt Turnul de Apă construit de arhitecții Ştefan Burcuș şi V. Ştephănescu în 1906, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a lui Carol I. Construcția nu şi-a îndeplinit scopul şi a rămas în istorie mai mult datorită faptului că preia din arhitectura palatului lui Ţepeş de la Poienari, judeţul Argeş. Cei interesaţi pot admira monumentul pe strada Can-diano Popescu nr. 6. Acestea sunt doar două exemple. Bucureștiul, la fel ca alte mari orașe din România, adăpostește monumente și case memoriale prea puțin cunoscute de locuitori. Iar dacă nu vi se pare la îndemână să porniți singuri, cu aparatul foto la gât, într-un tur de oraș, există oameni care vă pot ajuta. Diverse asociații și voluntari organizează periodic excursii în propriile noastre orașe. În Timișoara, Arad, Cluj, Iași, și lista poate con- tinua. Trebuie doar să vrem să ne cunoaștem mai bine locurile în care trăim înainte de a avea pretenția ca străinii să o facă și să ne laude. Pe lângă faptul că veți trăi o experiență unică, veți avea parte de o minivacanță la preț... minim.
 

×
Subiecte în articol: parcul carol