x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turist In Congo - Cantece de voie buna pentru doua beri

Turist In Congo - Cantece de voie buna pentru doua beri

de Anca Aldea    |    07 Ian 2007   •   00:00

Daca ar fi sa ne luam dupa definitia data de dictionare, turismul se refera la activitati recreative, placute, distractive, relaxante intr-o regiune atractiva dintr-un punct de vedere sau altul.

  • Foto:Karina Knapek

    Daca ar fi sa ne luam dupa definitia data de dictionare, turismul se refera la activitati recreative, placute, distractive, relaxante intr-o regiune atractiva dintr-un punct de vedere sau altul.

    Desi nu sunt tocmai turistii model, romanii, dar nu numai ei, prefera sa-si petreaca vacantele in zone pitoresti, frumoase, civilizate, curate, cu servicii pe masura, unele la preturi asijderea. Unii prefera litoralul romanesc, altii mai cu dare de mana ajung chiar la schi in Alpi sau la o baie de soare pe coasta greceasca a Mediteranei sau pe feerica insula Ibiza. Putini insa cauta aventura unui safari african sau exploziile de culoare si arome asiatice. Nordul Africii a devenit cunoscut abia in ultimii ani. Centrul continentului negru asteapta sa fie explorat.

    Tari precum Tanzania, cunoscuta pentru expeditiile de vanatoare si comunitatile de masai, Rwanda, unde vest-europenii, australienii, nord-americanii, africanii viziteaza bisericile mortii, devenite muzee, Republica Democrata Congo, unde oamenii sunt frumosi, au trasaturi europene si piele ciocolatie.

    CIOCOLATIII. Congolezii sunt de departe cei mai voiosi oameni pe care i-am intalnit in Africa Centrala. La Goma, oamenii sunt privilegiati macar din punctul de vedere al pozitionarii geografice - localitatea fiind inconjurata de Lacul Kivu, Vulcanul Nyiragongo si Parcul National Virunga. Reminiscentele celui de-al doilea razboi congolez, in care a murit in ’98 un numar record de oameni, dar si faptul ca orasul a fost invadat de sute de mii de refugiati rwandezi dupa genocidul din ’94 din tara vecina se vad inca. Daca ar avea strazi, probabil ca ar fi din pamant rosu sau, in cel mai fericit caz, asfaltate. Goma este insa acoperita cu roca vulcanica. Neagra, dura. De cativa ani incoace, Nyiragongo nu le mai da pace localnicilor. Oamenii sunt insa multumiti ca din roca asta isi construiesc casele si anexele. Acum cativa ani multe dintre cladirile ajunse astazi ruine erau aratoase si ingrijite. Gata, fostii colonisti au disparut si s-a dus si civilizatia! Vegetatie nu exista in oras. Nici animale nu prea am vazut. Poate doar cateva capre cu pielea lipita de sira spinarii. In saracia asta ne sopteste un congolez, nimeni nu refuza odata friptura din carne de caine vagabond. Macabru! Si niste case, odata aratoase si ingrijite. Acum, multe dintre ele nu mai sunt acoperite, ferestre nu mai exista, lumea nu le mai apreciaza. Gata, fostii colonisti au disparut si s-a dus si civilizatia!

    CANTARETELE. Am cunoscut la Goma cateva fete tinere, cu nume de frantuzoaice, femei frumoase, cu voce senzationala. Pentru numai doua beri de caciula, cele sapte tinere - gospodine intr-un restaurant parca incropit pe loc intr-o maghernita a orasului - ne-au cantat pe limba lor. Pretul nu a fost negociabil. Ni s-a spus de la bun inceput ca berea, tigaretele si zambitul sunt printre singurele placeri pe care si le mai permit.

    Cea mai mare misiune de mentinere a pacii

    La inceputul lui 2000, pe fundalul unei crize umanitare alarmante, Natiunile Unite au trimis in Republica Democrata Congo cel mai mare numar de trupe de mentinere a pacii. Cei 15.051 de militari si 724 de observatori militari au fost adusi in Republica Democrata Congo din 49 de tari, intre care si Romania. Pe gomalezii de rand pare ca nu-i deranjeaza prezenta misiunii MONUC, care incearca sa tina sub control o populatie ajunsa la extenuare din cauza unui conflict care dateaza de mai bine de zece ani. Potrivit unor statistici, peste 4 milioane de persoane au murit in aceasta perioada, iar Natiunile Unite sunt tot mai ingrijorate ca in fiecare zi mor aproape 1.000 de oameni.
  • ×
    Subiecte în articol: meditaţie de călătorie